Sreda 15. 5. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
2
Subota 06.04.2013.
00:06
Danas A

Britanski ambasador: Dogovor je nadohvat ruke

Prema rečima onih koji su najdirektnije uključeni u razgovore, deluje da je dogovor po pitanju zajednice srpskih opština na Kosovu ipak nadohvat ruke. Ukoliko do ovog dogovora dođe, biće to važan iskorak ka normalizaciji odnosa Beograda i Prištine. Naravno, za postizanje dogovora je neophodan kompromis dve strane, i on u ovom trenutku u potpunosti zavisi od njih, ističe u intervjuu za beogradski list Danas Majkl Devenport, ambasador Velike Britanije u Srbiji.

Potreban kompromis: Majkl Devenport, ambasador Velike Britanije u Beogradu
 

"Moja vlada procesu dijaloga, organizovanom pod pokroviteljstvom visoke predstavnice EU Ketrin Ešton, daje najiskreniju podršku. Nikako ne treba smetnuti s uma da je u ovom procesu postignuto većdosta konkretnih stvari", napominje ambasador Devenport.

Aktivna podrška SAD

Pominje se da bi, nakon završetka dijaloga Beograda i Prištine pod okriljem EU, posredničku ulogu mogle da preuzmu SAD. Koliko je to realno?

"EU je pokrovitelj procesa dijaloga uz punu i aktivnu podršku Sjedinjenih Država. Proces dijaloga je važan i zaslužuje snažnu podršku sa svih strana, uključujući naravno i same učesnike. Važnost dijaloga za EU najbolje ilustruju vreme i energija koji su u njega uloženi u Briselu i drugim evropskim prestonicama, i to u trenucima u kojima se na svetskoj pozornici dešavaju neki veoma krupni i dramatični izazovi".

Postoji li mogućnost da dođe do još jednog susreta predstavnika Prištine i Beograda u Briselu, uprkos najavi Eštonove da je ove sedmice bio poslednji formalni sastanak?

"Ledi Ešton je kao posrednica u ovom procesu jasno istakla kako vidi sledeće korake. Nadamo se da će dve strane sada raditi u pravcu postizanja dogovora u skladu s vremenskim rokovima o kojima je Ketrin Ešton govorila. To bi u praksi značilo nastavak angažovanja na ispunjavanju kriterijuma koje je Evropski savet naveo u svojim zaključcima u decembru prošle godine".

Kakva je, prema vašem mišljenju, bila uloga Aleksandra Vučića u osmoj rundi dijaloga u Briselu?

"Ohrabrilo nas je aktivno učešće ključnih političkih lidera Srbije u procesu dijaloga. Premijer Srbije Ivica Dačići njegov prvi zamenik Aleksandar Vučićsu u potpunosti posvećeni dijalogu i znam da je i jednom i drugom veoma stalo do pozitivnog ishoda razgovora s Prištinom. I dalji napredak ovog procesa će zavisiti od njihovog iskrenog i konstruktivnog učešća".

Ukoliko se do utorka ne postigne dogovor s Prištinom, da li to automatski znači da Srbija ne dobija datum pregovora sa EU u junu? Ili je pitanje (ne)dobijanja datuma sada većizvesno?

"Mislim da u ovom trenutku sva energija i pažnja treba da budu usmereni ka postizanju dogovora koji će biti istinski doprinos istorijskoj normalizaciji odnosa. Evropski savet je jasno naveo šta su kriterijumi koje Srbija treba da ispuni kako bi otvorila pregovore o članstvu. Ti zaključci Evropskog saveta su i dalje aktuelni".

Ukoliko ne dobijemo datum u junu, kada bi Srbija najranije mogla da očekuje sledeću priliku?

"Velika Britanija je aktivni zagovornik proširenja EU. Smatramo da je dalje proširenje, koje uključuje Srbiju i sve države Zapadnog Balkana, dobra i korisna stvar i želimo da Srbija uspe u ostvarenju svojih planova čim se za to steknu uslovi. Evropski savet je naveo kriterijume u odnosu na koje će biti procenjeno da li je došao trenutak da Srbija otpočne pregovore o članstvu u EU. U međuvremenu, smatram da je važno da Srbija održi ritam u sprovođenju reformi i modernizaciji, da nastavi da gradi nezavisno sudstvo, jača svoje nezavisne institucije poput ombudsmana, Državne revizorske institucije i tako dalje".

"Radi se o ogromnim izazovima, ali Srbija u suočavanju sa ovim izazovima može da računa na političku, tehničku i finansijsku podršku EU i njenih država članica, od kojih su mnoge prošle isti put. U ovom trenutku stručni timovi iz Velike Britanije blisko sarađuju sa srpskim kolegama na čitavom nizu projekata, uključujući i oblasti koje su važne, ali o kojima se u javnosti ne govori puno, kao što su na primer borba protiv visokotehnološkog kriminala ili harmonizacija poljoprivrednih standarda u domenu upotrebe pesticida. Korist od svih ovih reformi je važna, realna i opipljiva, i nju će najdirektnije moći da osete vaši građani i privreda".

POVEZANE VESTI

Subota 06.04.2013. 01:35
Nema tu ni P od pregovora. Svi neprijatelji Srbije na jednoj strani, a mi sami na drugoj. Sta se moze i ocekivati od neprijatelja vec postavljanje ultimatuma i trazenje kapitulacije. I tako cetvrti rajh pobedjuje, ostaje jos Rusija. Neverovatno da ovi kao "nasi" ne smeju da pomenu ni R od Rusije da se ukljuci u takozvane "pregovore". Stalno kukaju kako je tesko, kako nas ucenjuju, kako nas gaze, kako otimaju, . . .a ne zovu pomoc. Ko tu za koga radi ?
Subota 06.04.2013. 09:26
Проћи ће и ваше царовање... Навелико пролази! Доћи ће време горди Албионе када ћеш имати да једеш само ту своју маглу !
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
ribe20. 2. - 20. 3.
Imate utisak, da neko ogranicava vaše poslovne mogućnosti ili da vam nameće određena pravila ponašanja. Dobro razmislite na koji način treba da se izborite za bolju poslovnu poziciju, nemojte potcenjivati nečiju ulogu. U emotivnom smislu nije vam dozvoljeno baš sve i nemojte preterivati.
DNEVNI HOROSKOP
vodolija21. 1. - 19. 2.
Nedostaje vam osnovno interesovanje da se posvetite nekim poslovnim temema koje zahtevaju dodatni napor. Nemojte precenjivati svoje profesionalne mogućnosti. Trenutni položaj Meseca u vama podstiče emotivnu nesigurnost, stoga izbegavajte rasparavu ili sumnjivo društvo. Budite iskreni prema svima.
DNEVNI HOROSKOP
vaga24. 9. - 23. 10.
Imate dobro idejno rešenje, ali neko pokušava da ogranici vasu ulogu i uticaj na dalji tok poslovnog dogovora. Nemojte dozvoliti, da se nesporazum negativno odražava na vasu koncentraciju ili da vas neko "ulovi" u svoju zamku. Važno je da se nalazite u pozitivnom okruženju. Pažljivije birajte društvo za grad.
  • 2024 © - vesti online