Petak 26. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
29
Ponedeljak 08.04.2013.
22:46
Beta A

Dačić: Mogli bismo da razmenimo sever Kosova za jug Srbije!

Srbija bi mogla, na osnovu dogovora sa Prištinom, da usvoji ustavni zakon koji bi omogućio prebacivanje ovlašćenja vladi u Prištini, a u skladu sa ustavom Srbije, rekao je u razgovoru za sutrašnje izdanje nemačkog dnevnika "Frankfurter algemajne cajtung" predsednik vlade Srbije Ivica Dačić.

Ivica Dačić

Na pitanje da li se zalaže za promenu ustava, u čijoj preambuli se navodi da je Kosovo deo Srbije, Dačić je rekao da to "nije lako, jer bi za to morao da bude održan referendum".


"Mi smo u ovoj zemlji imali političare koji su insistirali na tome da stvarnost mora da se upravlja prema ustavu. Ali tako nije. Realnost na Kosovu je drugačija. To moramo da imamo u vidu", naveo je srpski premijer.


Upitan na koji način to treba da se učini, Dačić je odgovorio da "na osnovu političkog dogovora sa Prištinom može da se donese ustavni zakom kojim bi ovlašćenja bila predata vladi u Prištini, u saglasnosti sa našim ustavom".


Predsednik Vlade Srbije ocenio je i da bi Beograd i Priština "sa lakoćom mogli da se saglase oko razmene teritorija", odnosno razmene severa Kosova za opštine na jugu Srbije koje su pretežno naseljene albanskim stanovništvom.


"Ali, to ne bi bilo prihvatljivo za Vašington. Tamo se smatra da bi to moglo da dovede do novog rata u Makedoniji", rekao je Dačić.


U intervjuu za nemački dnevnik Dačić je naglasio i da Srbija ne želi za Srbe malu srpsku državu na Kosovu, kakva je Republika Srpska u Bosni i Hercegovini, već želi da Srbima "bude dopušteno da se udruže u region, koji bi bio samo jedan od više takvih na Kosovu, region kakvi su i drugi u Evropi".


Istovremeno je premijer Srbije "neosnovanim" nazvao strahovanja kosovskih Albanaca da bi veća ovlašćenja za zajednicu srpskih opština mogla da vode u separatizam.


"Mi živimo u Evropi u kojoj postoji na stotine regiona, koji delom imaju mnogo veća ovlašćenja i koji ni na koji način nisu faktor destabilizacije, naprotiv. U našem interesu nije destabilizacija Kosova. Važno je da tamo vlada mir", rekao je Dačić.

POVEZANE VESTI

Ponedeljak 08.04.2013. 22:52
Могуће ли је да ове речи излазе из Дачићевих поганих уста ??? !!!
Ponedeljak 08.04.2013. 22:54
хахаааа...ево га, неће само Космет дати, већ и јужну Србију, ма дао би тај и БГ, само да фотељу има под гузицом.
Ponedeljak 08.04.2013. 22:56
Крајње је време да се овај човек помери са позиције на којој је данас и да му се суди за велеиздају.Овакве небулозе ни Чанку и Јовановићу не падају напамет.
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
blizanci22. 5. - 21. 6.
Delujete optimistično i očekujete pozitivne odgovore. Međutim, trenutna situacija na poslovnoj sceni ne zavisi prvenstveno od vaše volje ili uticaja. Pravilno procenite redosled poteza i nemojte dozvoliti da vas neko preduhiti. Važno je da pažljivije birate reči koje izgovarate pred svojim partnerom koji je nervozan.
DNEVNI HOROSKOP
ovan21. 3. - 20. 4.
Susret ili rasprava sa jednom osobom na vas počinje da deluje zamorno. Osećate blagu rezignaciju, jer poslovni događaji ne idu u željenom pravcu. Ipak, nemojte dozvoliti da u vama prevlada nesigurnost i depresivno raspoloženje. Prijaće vam susret sa jednom bliskom ili dragom osobom, koja donosi vesti.
DNEVNI HOROSKOP
strelac23. 11. - 21. 12.
Neko sumnja u vase praktične sposobnosti i poslovni ishod, ali niz prednosti se nalazi na vašoj strani. Ne treba da ubeđujete saradnike u svoje dobre namere ili poslovne sposobnosti, sačekajte na završnicu koja donosi uspešne rezultate. Ukoliko vam je stalo da privučete nečije interesovanje, jako se potrudite.
  • 2024 © - vesti online