Ponedeljak 29. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
14
Sreda 10.04.2013.
16:05 >> 16:11h
Srna A

Nikolić: Haški sud - inkvizicija bez pravde za srpske žrtve

Predsednik Srbije Tomislav Nikolić rekao u UN da se, sa stanovišta nauke i etike, haški procesi mogu staviti u istu ravan sa procesima koje je vodila Inkvizicija, kao i da u Haškom tribunalu nije bilo pune pravde za zlostavljane, proterane, ubijene srpske žrtve.

Tomislav Nikolić: U jednakim slučajevima mora se jednako postupati
 

"A one postoje, kao što postoje i njihove porodice bez utehe i pravde, kao što postoje oni koji su počinili zločine nad Srbima. Postoje žrtve, a ne postoje kazne koje smo od Haškog tribunala s pravom očekivali za te zločince", rekao je Nikolić na debati u Generalnoj supštini UN o radu haškog i drugih međunarodnih krivičnih sudova.

Postupci bez pravde i pravednosti

Nikolić je istakao da su haški postupci protiv Srba bili bez pravde i pravednosti i da su motivisani kažnjavanjem i odmazdom i ocenio da "haška suđenja uglavnom neće uspeti da dosegnu pravu i potpunu istinu, pa će i pomirenje biti nametnuto i neiskreno".


Nikolić je apelovao na Haški tribunal i na generalnog sekretara UN da iznađu formalni način i dozvole osuđenim Srbima u Hagu da na odsluženje kazne budu poslati u Srbiju, navodeći da neće imati povlašćeni položaj i da je Srbija spremna da prihvati međunarodni nadzor - da ni jedno lice ne bi bilo pušteno na privremenu slobodu bez odluke Haškog suda ili drugog nadležnog tela UN.
 

Za pomirenje nije kasno, ali Tribunal odmaže

Nikolić je istakao da za pomirenje nikada nije kasno, ali da je, ipak Tribunal, odmogao u procesu pomirenja i odgodio ga za naredna pokoljenja.

"Srbija i ja spremni smo da ne čekamo 70 godina da bismo se pomirili sa komšijama, sa kojima smo nekada živeli u istoj državi ili sa kojima, mislim na Kosovo i Metohiju, i danas živimo u jednoj zemlji", rekao je Nikolić, koji se zauzeo za postojanje međunarodnih sudova koji bi sudili nepristrasno.

Nikolić je zapitao: "Kako objasniti da skoro niko, osim u jednom slučaju u BiH i u jednom slučaju na Kosovu, nije bio pravnosnažno osuđen za zločine nad Srbima" i ocenio da to neće doprineti da se dođe do istine i uspostavi istinsko pomirenje na prostorima bivše Jugoslavije.


"Ne može se biti pravedan prema nekima, a prema drugima ne. U jednakim slučajevima mora se jednako postupati, u protivnom ne samo da će pravednost biti odsutna, već će nepravda zauzeti sav upražnjeni prostor", rekao je on, podsetivši da su Srbi u Hagu osuđeni na 1.150 godina zatvora, a ostali na 55 godina.


On je istakao da Srbija ne negira da su u ratnom vihoru Srbi činili zločine i dodao da Srbija to osuđuje, ali da to isto treba da učine i države u ime kojih su takođe činjeni užasni zločini prema srpskom narodu.

Navodeći da je doprinos Haga u nekim slučajevima uočljiv, Nikolić je istakao da tešku senku na njegov rad baca činjenica da su osuđeni uglavnom srpski prvaci, a oslobođeni hrvatski generali Ante Gotovina i Mladen Markač, komandant tzv. Oslobodilačke vojske Kosova Ramuš Haradinaj i bošnjački vojni vođa u istočnoj Bosni Naser Orić.


Ko ima podršku "velikih", može da ubija, siluje i pali

Nikolić je naveo da delovanja Haga u tim slučajevima pokazuje da onaj ko ima političku podršku slobodno može da ubija, siluje, pali, napomenuvši da ni jedan politički prvak hrvatske, bošnjačke ili albanske nacionalnosti, niti ijedan viši oficir Hrvatske vojske, nekadašnje Armije BiH ili tzv. Oslobodilačke vojske Kosova nije bio optužen, odnosno osuđen za zločine nad Srbima.


"Kao predsednik Srbije nemam pravo da ne ukažem da su nekadašnji lideri Hrvata, Bošnjaka i kosovskometohijskih Albanaca, takođe, odgovorni za stradanje Srba. Hiljade ubijenih, raseljenih i poniženih traže pravdu i istinu koju Haški sud nije želeo da pokaže svetu", rekao je Nikolić.


On je naveo da se Srbi kao žrtve u delatnostima Haškog tribunala gotovo uopšte ne pojavljuju, podsetivši da više od 300.000 proteranih Srba iz Hrvatske i više od 2.000 srpskih žrtava iz Bratunca, Kravice i okolnih mesta u istočnoj Bosni, gde su delovale bošnjačke snage pod komandom Nasera Orića, čekaju da se makar neko od učinilaca kazni.


Nikolić je naveo da su Srbi sa Kosova i Metohije organizovano kidnapovani, a potom su im vađeni organi koji su prodavani na crnom tržištu, što istorija ne pamti, ali je Haški sud, umesto da procesuira počinioce, uništio dokaze.


"Stotine hiljada proteranih, hiljade ubijenih i kidnapovanih na Kosovu i Metohiji nisu bili dovoljan razlog Haškom sudu da komandante i pripadnike tzv. Oslobodilačke vojske kazni, nego je, tokom postupka, Haradinaju, što je slučaj bez presedana, dozvolio da se bavi politikom. A dozvolio mu je, zapravo, da uklanja i zastrašuje svedoke", naveo je Nikolić.
 

Kaznimo trgovce organima Srba na Kosovu

Zapitavši da li smo jednaki pred ovim sudom kao što smo jednaki pred Bogom, Tomislav Nikolić je apelovao na članice UN da podrže Srbiju u naporima da se o zločinu trgovine organima Srba na Kosovu i Metohiji, kao i drugim zločinima nad Srbima, sazna istina i da krivcima bude izrečena pravedna kazna.

Nikolić je napomenuo da međunarodna zajednica nije imala sluha kada je Srbija zatražila da Savet bezbednosti UN bude nadležan za istragu trgovine organima otetih kosovskih Srba "valjda zato što su žrtve bili pripadnici srpskog naroda, kojima je, izgleda, dozvoljeno uzimati srca i bubrege i njima trgovati kao da su roba".


On je naveo da se na osnovu haških presuda, koje su pristrasne i neobjektivne, može sugerisati zaključak da su počinioci ratnih zločina na prostoru bivše Jugoslavije skoro isključivo Srbi i da među ratnim žrtvama uopšte nema Srba.


"Neko pokušava da utemelji konstataciju da je srpska strana bestijalno, orgijastički ubijala i sprovodila genocid, dok je druga sedela skrštenih ruku i bavila se svakodnevnim poslovima i humanitarnim radom", naveo je on.


Nikolić je ocenio da je sve to možda bila uvertira za otimanje Kosova i Metohije od Srbije koje je sada na delu, i u koje je umešana organizacija najmodernijih i trebalo bi da bude, najpravednijih zemalja, ali i "najmoćnijih, iz čijih redova je pravda pobegla".

POVEZANE VESTI

Sreda 10.04.2013. 16:06
Ako je to stvarno izjavio , pa i nije tako lose .
Sreda 10.04.2013. 16:07
БРАВО НИКОЛИЋУ И ЈЕСТЕ ИНКВИЗИЦИЈА
Sreda 10.04.2013. 16:46
...Tako se Srbija brani a ne kao B.Tadich srancetic-koji je jos uvek ne kaznjen za povredu usatv srbiju...svak chas Tomi!
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
vodolija21. 1. - 19. 2.
Nedostaje vam osnovno interesovanje da se posvetite nekim poslovnim temema koje zahtevaju dodatni napor. Nemojte precenjivati svoje profesionalne mogućnosti. Trenutni položaj Meseca u vama podstiče emotivnu nesigurnost, stoga izbegavajte rasparavu ili sumnjivo društvo. Budite iskreni prema svima.
DNEVNI HOROSKOP
devica24. 8. - 23. 9.
Neko ne razume vaše ideje i to počinje da se odražava na nivo poslovno-finansijske saradnje. Morate imati dovoljno razumevanja za svoju okolinu, stoga izbegavajte varijantu kažnjavanja ili destruktivno ponašanje. Između vas i voljene osobe neke stvari ostaju nedorečene, razmislite dobro o nastavku svađe.
DNEVNI HOROSKOP
strelac23. 11. - 21. 12.
Neko sumnja u vase praktične sposobnosti i poslovni ishod, ali niz prednosti se nalazi na vašoj strani. Ne treba da ubeđujete saradnike u svoje dobre namere ili poslovne sposobnosti, sačekajte na završnicu koja donosi uspešne rezultate. Ukoliko vam je stalo da privučete nečije interesovanje, jako se potrudite.
  • 2024 © - vesti online