Utorak 28. 5. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
24
Ponedeljak 15.04.2013.
13:01

Notice: Trying to get property of non-object in /var/www/arhiva.vesti-online.com/1.0/system/frontend/views/helpers/Authoralias.php on line 10

Notice: Trying to get property of non-object in /var/www/arhiva.vesti-online.com/1.0/system/frontend/views/helpers/Authoralias.php on line 10

Notice: Trying to get property of non-object in /var/www/arhiva.vesti-online.com/1.0/system/frontend/views/scripts/open/news.phtml on line 71
A

Pobednik koji očekuje najgore

Haški tribunal je najavio izricanje prvostepene presude lideru radikala Vojislava Šešelju za 30. oktobar 2013. godine, dan pred Šešeljevu krsnu slavu, Svetog Luku. U domu porodice Šešelj ovu vest su dočekali rezignirano.

Vojislav Šešelj
 

- Od Haškog tribunala može sve najgore da se očekuje, pa se više i ne iznenađujem. Ipak, kada sam čula da će presuda biti dan pred našu slavu, prvo sam pomislila na perfidnost Tribunala. Kako god bilo Voja se oseća pobednički, a očekuje najgore - kaže Jadranka Šešelj i podseća da takav, decenijski pritvor, nije zabeležen u savremenom evropskom pravosuđu.


- Nijedno suđenje za ratne zločine nije trajalo tako dugo, čak ni ono u Nirnbergu, a moj suprug će na dan izricanja presude biti u pritvoru tačno deset godina, osam meseci i sedam dana. Kakvu pravdu može da očekuje od političkog i montiranog sudskog procesa - pita se supruga prvog čoveka SRS-a, Jadranka Šešelj. Sličnog mišljenja su i eminentni beogradski advokati.

Opasan za srpsku vlast

- Činjenica je da živimo na brdovitom Balkanu, pa je "možda" zadržavanje Vojislava Šešelja u Haškom tribunalu povezano sa nestabilnim političkim prilikama u Srbiji. Iskreno rečeno, oslobođeni Šešelj može da poremeti nečije političke "aranžmane" koji su nestabilni. Svode se samo na predizbornim obećanjima od pre osam, devet meseci i naravno na sporadična i medijski najavljivana hapšenja. Država se i dalje urušava i narod je sve gladniji - kaže Sava Anđelković.

- Vojislav Šešelj je u pritvoru više od deset godina i to je zaista nečuveno kršenje ljudskih prava, a to je priznao i Haški tribunal, sudsko veće i Tužilaštvo, ali povodom toga ništa nisu preduzeli. Nisu imali morala. Ako ga već toliko dugo drže u pritvoru, mogli su da ubrzaju izricanje presude, ili da ga do presude puste kući, ali oni još jednom demonstriraju silu i dvojni moral - smatra beogradski advokat Toma Fila.


- Svaka priča o povratku profesora dr Vojislava Šešelja bila bi neodgovorna, jer je Haški tribunal do sad demonstrirao nepravičnost - tvrdi advokat Sava Anđelković i dodaje da je problem Haškog tribunala u tome što ne zna, zapravo, šta da uradi sa liderom radikala, jer je pravnički posmatrano, ovo suđenje za njih "vruć krompir", koji su "nasledili" od Karle del Ponte.


- Tribunal nema relevantne dokaze za osuđujuću presudu koju očekuje Tužilaštvo kad je tražilo kaznu za Šešelja od 28 godina zatvora. Zato se stalno odlaže izricanje presude. Slučaj profesora dr Šešelja nije samo slučaj srpske i evropske, već i svetske javnosti. Zato ovakav predmet traži savesno ponašanje svakog čoveka, pa i sudija, što znači da će objektivna pravnička svetska javnost analizirati presudu Haškog tribunala. A kako u istoriji evropskog i svetskog pravosuđa nije još zabeleženo da neko provede više od deset godina u pritvoru, bez sudskog rešenja o produženju pritvora i bez ikakvog obrazloženja, Haški tribunal će morati da objašnjava svoju pravnu obest - kaže advokat Sava Anđelković.


- Šešelj se dobrovoljno predao Haškom tribunalu, pa je stoga sud bio dužan da ga po završetku suđenja i iznošenja dokaza pusti kući do izricanja presude, ali kako je reč o političkom sudu, taj podatak su namerno zanemarili - dodaje Anđelković.

POVEZANE VESTI

Ponedeljak 15.04.2013. 13:04
VOJVODO dace Bog da nam nam se vratis i da svoju slavu slavis sa najmilijima, OJ SESEJU OJ SESELJU SRPSKI SPASITELJU
Ponedeljak 15.04.2013. 13:38
Ne zna se koga je više strah da ga puste: Zapad ili domaće izdajnike!
Ponedeljak 15.04.2013. 13:58
bice oslobodjen a slavu ce slavit kuci FREEDOM FOR SESELJ
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
vaga24. 9. - 23. 10.
Imate dobro idejno rešenje, ali neko pokušava da ogranici vasu ulogu i uticaj na dalji tok poslovnog dogovora. Nemojte dozvoliti, da se nesporazum negativno odražava na vasu koncentraciju ili da vas neko "ulovi" u svoju zamku. Važno je da se nalazite u pozitivnom okruženju. Pažljivije birajte društvo za grad.
DNEVNI HOROSKOP
ribe20. 2. - 20. 3.
Imate utisak, da neko ogranicava vaše poslovne mogućnosti ili da vam nameće određena pravila ponašanja. Dobro razmislite na koji način treba da se izborite za bolju poslovnu poziciju, nemojte potcenjivati nečiju ulogu. U emotivnom smislu nije vam dozvoljeno baš sve i nemojte preterivati.
DNEVNI HOROSKOP
vaga24. 9. - 23. 10.
Imate dobro idejno rešenje, ali neko pokušava da ogranici vasu ulogu i uticaj na dalji tok poslovnog dogovora. Nemojte dozvoliti, da se nesporazum negativno odražava na vasu koncentraciju ili da vas neko "ulovi" u svoju zamku. Važno je da se nalazite u pozitivnom okruženju. Pažljivije birajte društvo za grad.
  • 2024 © - vesti online