Petak 17. 5. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
2
Četvrtak 18.04.2013.
18:13
Beta A

"Povlačenje srpskih institucija ravno samoubistvu"

Direktor Zdravstvenog centra u Kosovskoj Mitrovici Milan Ivanović izjavio je da institucije Srbije na Kosovu nisu paralelne i da bi njihovo uključivanje u kosovski sistem bilo ravno samoubistvu.

"Zdravstvena ustanova ne može da bude deo drugog sistema neke kvazi države"
 

"Mi kao zdravstvena ustanova ne možemo da budemo deo drugog sistema neke kvazi države, možemo da budemo samo u sistemu Srbije jer će samo tako naši pacijenti imati adekvatnu zdravstvenu zaštitu a mi, zdravstveni radnici, ćemo moći da ih lečimo na najbolji način", rekao je Ivanović na konferenciji za novinare u Kosovskoj Mitrovici.

Ivanović je izrazio očekivanje da će pregovarački tim Beograda "uvažiti vitalne interese svih građana na Kosovu i Metohiji" jer bi sve ostalo, što bi značilo bilo kakvu integraciju u zdravstveni sistem Kosova predstavljalo "samoubistvo". U tom slučaju lečenje bolesnika, rad i opstanak zdravstvenih institucija bi bio doveden u pitanje, rekao je Ivanović i dodao da je to jedinstveno opredeljenje svih zaposlenih u kosovskomitrovačkom Zdravstvenom centru.

"Shvatamo ralnost, a to je da lečenje naših bolesnika ne bi bilo moguće ako ne bi bili u zdravstvenom i ustavno-pravnom sistemu Srbije i sve drugo bi onemogućavalo naš rad", rekao je Ivanović. Ivanović je ukazao na probleme Zdravstvenog centra, među kojima su veliki broj zaposlenih koji rade na osnovu ugovora o delu, dugovanja prema dobavljačima i loši uslovi za rad.
 

"Cilj je sporazum u interesu Srbije, ali ne na štetu Kosova"

Ivan Mrkić

Ministar spoljnih poslova Srbije Ivan Mrkić rekao je danas da Beograd "vrlo autentično i iskreno" hoće da postigne "nešto što bi se zvalo dogovorom" sa Prištinom, koji bi bio u interesu Srbije, a ne bi štetio interesima druge strane. Mrkić je, govoreći za Radio-Beograd, izrazio nadu da međunarodna zajednica nikoga neće okriviti za neuspeh dijaloga u Briselu.

"Može da se desi ovoga puta da niko ne bude kriv. To je u stvari i težnja, da niko ne bude odgovoran za neuspeh, nego da svi proslavimo neki uspeh", rekao je Mrkić i istakao da je "bitnije da se dođe do takvog sporazuma koji će omogućavati normalan život, koji će pre svega garantovati bezbednost našima dole na Kosmetu, što će dozvoliti Srbima da se koncentrišu na razvojna pitanja, na pitanja normalnog života".

Dežer se nada da će BG i PR postići dogovor

 

"Nadam se da će dijalog Beograda i Prištine u Briselu dati
rezultate", rekao je šef delegacije Evropske unije u Srbiji Vensan Dežer.

 

Normalizacija odnosa Beograda

i Prištine, kako je ocenio Dežer, jedan je od velikih izazova za Srbiju, od čega zavisi i privlačenje investicija u zemlju.

 

"Kada me investitori pitaju u kojoj su fazi evrointegracije Srbije, ja kažem da proces ide u dobrom pravcu", rekao je Dežer.

"To može da obezbedi samo jedan solidan sporazum koji je apsolutno apsorbovan i od EU", dodao je Mrkić i istakao da će to omogućiti ne samo da se Srbi na Kosovu okrenu budućnosti i žive normalno, već i da Beograd "vremenom pravi sasvim solidne, dobre odnose sa Albancima koji žive na Kosovu".

Mrkić je o tome kakve će veze postojati između kosovskih Srba i Beograda ukoliko bude postignut sporazum dve strane, rekao da će to biti "specijalne veze".

"Mi ćemo im sasvim sigurno pomagati u raznoraznim oblastima života - u obrazovanju, zdravstvu... Nama je najbitnije da policija odražava sastav stanovništa, i da komandiri budu Srbi, da bi čitav taj živalj tamo verovao toj policiji. To je prirodno. Ne tražimo mi, ne znam kakvu ekskluzivu. Mi hoćemo da obezbedimo uslove da ti ljudi ostanu na svojim ognjištima i da se normalno razvijaju i osećaju bezbedno. A aranžmani sa EU pojačavaju tu bezbednost, jer su oni deo čitavog procesa, a sasvim sigurno i zaključenja sporazuma", ocenio je Mrkić.

POVEZANE VESTI

Četvrtak 18.04.2013. 18:21
ПОКЛОНУ СЕ У ЗУБЕ НЕ ГЛЕДА, ТАЧИ ЈЕ ОД ЗАПАДА ДОБИО ДРЖАВУ НА ПОКЛОН И САД МОЖЕ ДА СЕ ПОИГРАВА СА ОВИМ НАШИМ ИЗДАЈНИЦИМА КОЈИМА СЕ ЗБОГ ДАТУМА ТАКО ЖУРИ...!!!
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
strelac23. 11. - 21. 12.
Neko sumnja u vase praktične sposobnosti i poslovni ishod, ali niz prednosti se nalazi na vašoj strani. Ne treba da ubeđujete saradnike u svoje dobre namere ili poslovne sposobnosti, sačekajte na završnicu koja donosi uspešne rezultate. Ukoliko vam je stalo da privučete nečije interesovanje, jako se potrudite.
DNEVNI HOROSKOP
ovan21. 3. - 20. 4.
Susret ili rasprava sa jednom osobom na vas počinje da deluje zamorno. Osećate blagu rezignaciju, jer poslovni događaji ne idu u željenom pravcu. Ipak, nemojte dozvoliti da u vama prevlada nesigurnost i depresivno raspoloženje. Prijaće vam susret sa jednom bliskom ili dragom osobom, koja donosi vesti.
DNEVNI HOROSKOP
strelac23. 11. - 21. 12.
Neko sumnja u vase praktične sposobnosti i poslovni ishod, ali niz prednosti se nalazi na vašoj strani. Ne treba da ubeđujete saradnike u svoje dobre namere ili poslovne sposobnosti, sačekajte na završnicu koja donosi uspešne rezultate. Ukoliko vam je stalo da privučete nečije interesovanje, jako se potrudite.
  • 2024 © - vesti online