Petak 10. 5. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
9
Petak 19.04.2013.
02:35
Beta A

Tači: Izgleda da se Srbija urazumila

Premijer Kosova Hašim Tači izjavio je da je povratak dijalogu u Briselu dobar znak da je Srbija definitivno uvidela novu realnost i da je ono što se predviđa sporazumom najbolje i jedino rešenje.

Povratak dijalogu znak da je Srbija uvidela realnost: Hašim Tači
 

"Srbija može da izjavljuje što želi, ali je realnost drugačija", naveo je Tači i dodao da se u sporazumu koji je predložila visoka predstavnica EU Ketrin Ešton "Kosovu daje za pravo da bude predstavljeno u regionalnim i međunarodnim organizacijama, da se učlani u NATO, ali i organizaciju Ujedinjenih nacija". Tači je za prištinsku RTV 21 rekao da su stavovi Prištine u skladu sa dokumentom koji je predložila Ešton, a da je Srbija odbila taj sporazum.

"Poziv za povratak razgovorima je dobar znak Srbije da se vrati konačnom sporazumu. Kako je javnost upoznata imaćemo jedinstveno funkcionisanje pravosuđa. Tako će biti i sa policijskim sistemon na celoj teritoriji i prema zakonima Kosova", rekao je Tači, koji se u sredu uveče, posle neuspele devete runde pregovora, nije ni vratio u Prištinu, jer ga je poziv visoke predstavnice EU Ketrin Ešton zatekao na putu, u Ljubljani.

"I što se tiče pitanja normalizacije situacije na severu i ono će biti u skladu sa Ustavom, zakonima Kosova, rezolucijom Skupštine Kosova, dok će pravosudni, sudski i policijski sistem biti jedinstven za celu zemlju. Istovremeno je planirano da se održe lokalni izbori, prema kosovskim zakonima, tokom ove ili na proleće sledeće godine", rekao je Tači.

Prema njegovim rečima, do 26. aprila treba da bude razrađen plan za primenu sporazuma iz Brisela, uključujući tu konkretne rokove i nosioce za primenu. Sporazum će primenjivati institucije Kosova, dok će Srbija pomoći u stvaranju najboljih uslova za primenu.

"Takođe će biti i jedan komitet za primenu sporazuma koji će predvoditi Evropska unija. Primena sporazuma predviđa rasformiranje svih paralelnih struktura na severu i slobodu kretanja ljudi i roba u tom delu Kosova. Ja sam juče imao susret sa predstavnicima NATO-a u Briselu gde je ocenjeno da ostvarivanje sporazuma treba da olakša angažovanje NATO-a u narednim procesima", rekao je on.

Tači je ocenio da poziv Visoke predstavnice EU da se dve delegacije vrate na razgovore u Brisel u suštini pokazuje spremnost za prihvatanje njenih predloga.

Premijer Srbije Ivica Dačić izjavio je u četvrtak uveče Beti da je za srpsku delegaciju, što se tiče novog predloga sporazuma Beograda i Prištine, najspornija tačka 14, koja se odnosi na članstvo i učešće Kosova u međunarodnim organizacijama. Ranije su predstavnici srpske delegacije navodili da je sporazum ponuđen u sredu, u devetoj rundi pregovora, značajno povoljniji za Srbiju nego prethodni predlog.

POVEZANE VESTI

Petak 19.04.2013. 03:12
Hvala ti Taci sto nam govoris istinu,da nije tebe mislili bi da je sporazum stvarno povoljan za nas!
Petak 19.04.2013. 02:47
Kako da znamo gdje je istina? U ovom dijalogu svi zadovoljni!?
Petak 19.04.2013. 03:02
Heh,samo se ceka dan...
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
blizanci22. 5. - 21. 6.
Delujete optimistično i očekujete pozitivne odgovore. Međutim, trenutna situacija na poslovnoj sceni ne zavisi prvenstveno od vaše volje ili uticaja. Pravilno procenite redosled poteza i nemojte dozvoliti da vas neko preduhiti. Važno je da pažljivije birate reči koje izgovarate pred svojim partnerom koji je nervozan.
DNEVNI HOROSKOP
vodolija21. 1. - 19. 2.
Nedostaje vam osnovno interesovanje da se posvetite nekim poslovnim temema koje zahtevaju dodatni napor. Nemojte precenjivati svoje profesionalne mogućnosti. Trenutni položaj Meseca u vama podstiče emotivnu nesigurnost, stoga izbegavajte rasparavu ili sumnjivo društvo. Budite iskreni prema svima.
DNEVNI HOROSKOP
škorpija24. 10. - 22. 11.
Nečije namere ne zvuče dovoljno iskreno, stoga pažljivije analizirajte osobu koja plasira neobičnu priču. Kada situaciju na poslovnoj sceni posmatrate sa različitih aspekata, biće vam jasnije na koji način treba da rešavate svoje dileme. Komentari koje čujete od bliske osobe deluju pozitivno na vaše samopouzdanje.
  • 2024 © - vesti online