Ponedeljak 13. 5. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
6
Subota 25.05.2013.
08:03
RTS A

Kućni pritvor za bivše komandante OVK

Sud u Prištini naaredio je da se sva sedmorica pripadnika "Dreničke grupe", osumnjičenih da su počinili ratne zločine eventualno suđenje dočekaju u kućnom pritvoru. Odluka je doneta posle maratonskog saslušanja bivših pripadnika OVK i još nekoliko sati "vaganja" odluke o pritvoru, pre svega jer je Euleksov tužilav Mauricio Salustro zatražio ostanu u pritvoru do okončanja procesa.

Sud doneo odluku posle dugog većanja, tužilac tražio da osumnjičeni ostanu u pritvoru
 


 

Odluku suda, koja je saopštena oko 1.45 časova, sačekalo je oko 200 bivših pripadnika OVK iz Drenice, koji su klicali "UČK, UČK" i uzvikivali imena osumnjičenih za ratne zločine.


Među osumnjičenima je i bivši glavni komandant OVK, Sulejman Selimi, poznat i pod ratnim nadimkom "Sultan", koji je u zgradu suda došao pravo iz Tirane, pošto trenutno obavlja funkciju ambasadora Kosova u Albaniji.


Osim Selimija, osumnjičen je još jedan visokorangirani komandant OVK, Sami Ljuštaku, koji je predsednik opštine Srbica i visoki funkcioner Demokratske partije Kosova. Osumnjičen je i regionalni direktor policije u Mitrovici Avni Zabelji, kao i još četiri osobe.


Kosovski premijer Hašim Tači, za čije saborce iz Drenice Euleks traži pritvor, je takođe reagovao na hapšenje, navodeći da su optužbe protiv Selimija i ostalih "neosnovane" kako se u sličnim slučajevima, prethodno, pokatalo pred Haškim sudom.


"Vlada Kosova veruje u pravdu, ali u potpunosti veruje i u nevinost bivših boraca i komandanata OVK", naveo je Tači.


Ispred suda u Prištino ukupila se grupa bivših pripadnika OVK iz Drenice, a veterani OVK su za ponedeljak navaili veliki protest u Prištini, a protiv istrage koju vodi Euleks ustali su i Alijansa za budućnost Kosova Ramuša Haradinaja i pokret Samoopredeljenje Aljbina Kurtija.


Jedan od optuženih sumnjiči iza ubistvo srpskog policajca iz Glogovca Ivana Bulatovića, navode prištinski mediji. Bulatovića su pripadnici OVK kojima je komandovao Ljuštaku, "uhapsili" u vozu koji je saobraćao iz Kosova Polja ka Peći u selu Blace.


Bivši glavnokomandujući OVK Sulejman Selimi se sumnjiči za ratne zločine protiv civilnog stanovništva. Selimi je na funkciji kosovskog ambasadora u Tirani, od 2009. do 2011. bio je komandant kosovskih bezbednosnih snaga, a ranije je bio visoko pozicioniran u kosovskom zaštitnom korpusu, koje je nastao raspuštanjem OVK 1999. godine.


Sumnja se da je Selimi zločine počinio u Likovcu, u Vrhovnom štabu OVK zajedno sa još nekoliko svojih potčinjenih uključujući i Sami Ljuštakua.


Ljuštaku je bio hapšen 1999. godine, kao i 2004. zbog organizovanja martovski nereda.

POVEZANE VESTI

Subota 25.05.2013. 10:02
Ovo je samo mazanje oci srpskom narodu i EU od strane albanskih terorista.
Subota 25.05.2013. 10:31
Pa naravno. Evo vam EU!! Nase generale rze u hagu vec GODINAMA! A nisu ni dokazali da su KRIVI! A ovim siptarima koji su ubijali civile i vadili organe daju "kucni pritvor". E Dacicu..evo ti tvoja EU, nadam se da si zadovoljan!
Subota 25.05.2013. 12:26
. . . . KAKVI "BIVSI KOMANDATI", zasto ih i VESTI ne nazovu / obeleze sto su i bili i sta su i dan danas: RULJA ARHAICNIH BANDITA koji su otimali sve sto su mogli i sto su smatrali SVOJOM NAJUZOM SVOJINOM, pri cemu – kao sto bi smelo da bude poznato i izvesnim srbima – nisu stedeli ni svoje siptarske zemljake!
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
devica24. 8. - 23. 9.
Neko ne razume vaše ideje i to počinje da se odražava na nivo poslovno-finansijske saradnje. Morate imati dovoljno razumevanja za svoju okolinu, stoga izbegavajte varijantu kažnjavanja ili destruktivno ponašanje. Između vas i voljene osobe neke stvari ostaju nedorečene, razmislite dobro o nastavku svađe.
DNEVNI HOROSKOP
ribe20. 2. - 20. 3.
Imate utisak, da neko ogranicava vaše poslovne mogućnosti ili da vam nameće određena pravila ponašanja. Dobro razmislite na koji način treba da se izborite za bolju poslovnu poziciju, nemojte potcenjivati nečiju ulogu. U emotivnom smislu nije vam dozvoljeno baš sve i nemojte preterivati.
DNEVNI HOROSKOP
vodolija21. 1. - 19. 2.
Nedostaje vam osnovno interesovanje da se posvetite nekim poslovnim temema koje zahtevaju dodatni napor. Nemojte precenjivati svoje profesionalne mogućnosti. Trenutni položaj Meseca u vama podstiče emotivnu nesigurnost, stoga izbegavajte rasparavu ili sumnjivo društvo. Budite iskreni prema svima.
  • 2024 © - vesti online