Utorak 11. 6. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
1
Sreda 29.05.2013.
13:07
Beta A

Putari blokirali deo Nemanjine ulice

Više od 1.000 putara iz Srbije, koji su danas u 11 sati počeli protest na Trgu Nikole Pašića u Beogradu, blokirali su saobraćaj u delu Nemanjine ulice od raskrsnice sa ulicom Kneza Miloša do Balkanske u smeru ka Železničkoj stanici.

Putari protestuju jer im Vlada Srbije nije isplatila dugovanja od 9,7 milijardi dinara i zbog toga im preti gubitak više od 10.000 radnih mesta.

Predstavnici putara su novinarima ispred Vlade Srbije kazali da im je ponuđeno da ih primi ministar saobraćaja Milutin Mrkonjić i generalni sekretar Vlade Srbije Veljko Odalović, ali su oni to odbili i insistiraju da ih primi premijer Ivica Dačić i prvi potpresednik Vlade Aleksandar Vučić.

Predsednica Samostalnog sindikata putara Srbije Sonja Vukanović kazala je na početku protesta da su zahtevi putara da im držva obezbedi i šest milijardi dodatnih sredstava, kako bi preduzeća za puteve opstala.

"Putna privreda je bukvalno pred kolapsom, u pitanju je osam do 10.000 radnih mesta i ne samo to, putevi su u katastrofalnom stanju pa su ugroženi i ljudski životi, a mi ne želimo da učestvujemo u nečemu za šta nismo krivi", rekla je Vukanovićeva.

Ona je naglasila da država ništa nije uradila za puteve u poslednjih pet godina i da su nebrigom države putevi u katastrofalnom stanju.

"Zarade radnicima kasne od tri do četiri meseca, zato što preduzeća ne mogu da naplate svoja potraživanja i naši zahtevi su da država pod hitno isplati svoja dugovanja da bi se putevi doveli u normalno stanje.Tražimo i da se u narednom periodu izdvajaju sredstva iz prodaje nafte i naftinih derivata kako se to svuda u svetu radi", istakla je ona.

Vukanovićeva je navela da u zemljama Evrope, poput Švajcarske i Nemačke, procenat zarade od prodaje nafte i naftnih derivata iznosi između 35 i 68 odsto.

"Vi kad stanete na pumpu i kupite benzin vi ste dali jedan procenat za održavanje puteva, a mi ne znamo gde je taj novac i ne znamo na šta se troši", dodala je.

Ona je naglasila da očekuje da ih danas u Vladi Srbije primi premijer, i najavila da ako se njihovi zahtevi ne budu usvojili, blokadu puteva u celoj Srbiji.

"Na žalost u Srbiji dok se ne nabodete na ekser i ne legnete na šine, ne napravite neki radikalan protest niko neće da priča sa vama, ukoliko vlada ne bude imala sluha za naše zahteve, mi ćemo radikalaizovati proteste, a to znači blokada cele Srbije", zaključila je Vukanovićeva.

U Srbiji postoji 24 putarskih firmi koje zapošljavaju oko 10.000 radnika, a ukupan broj zaposlenih u putnoj privredi je 15.000 ljudi.

POVEZANE VESTI

Sreda 29.05.2013. 13:14
Samo za to 1'000 ljudi? a za Kosovo 3'000?
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
vaga24. 9. - 23. 10.
Imate dobro idejno rešenje, ali neko pokušava da ogranici vasu ulogu i uticaj na dalji tok poslovnog dogovora. Nemojte dozvoliti, da se nesporazum negativno odražava na vasu koncentraciju ili da vas neko "ulovi" u svoju zamku. Važno je da se nalazite u pozitivnom okruženju. Pažljivije birajte društvo za grad.
DNEVNI HOROSKOP
rak22. 6. - 22. 7.
Ukoliko želite dobro da razrešite poslovni nesporazum sa jednom osobom, budite dovoljno efikasni i odlučni. Preduhitrite saradnike koji računaju na vašu neinformisanost o poslovnim prilikama. Važno je da jasno definisete svoje ciljeve. Imate utisak da vaš ljubavni život lagano stagnira i da nije interesantan.
DNEVNI HOROSKOP
ovan21. 3. - 20. 4.
Susret ili rasprava sa jednom osobom na vas počinje da deluje zamorno. Osećate blagu rezignaciju, jer poslovni događaji ne idu u željenom pravcu. Ipak, nemojte dozvoliti da u vama prevlada nesigurnost i depresivno raspoloženje. Prijaće vam susret sa jednom bliskom ili dragom osobom, koja donosi vesti.
  • 2024 © - vesti online