Četvrtak 2. 5. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
5
Četvrtak 30.05.2013.
13:30
D. N. Petrović - Vesti A

Sever pravi autonomiju

Nacrt Privremenog statuta Autonomne pokrajine Kosovo i Metohija naći će se pred delegatima Skupštine AP Kosova i Metohije iduće nedelje. Skupština AP KiM pandan je Zajednici srpskih opština koju, u skladu sa briselskim sporazumom, namerava da formira Vlada Srbije.

TEMELJI NOVE AUTONOMIJE UDARENI 22.APRILA: Sabor srpskog naroda u Kosovskoj Mitrovici
 

Osnivanje AP KiM najavljeno je na saboru srpskog naroda 22. aprila u Kosovskoj Mitrovici kada je više od 15.000 žitelja severa aklamacijom odbacilo briselski sporazum. Na tekstu nacrtu statuta radili su pravnici iz Leposavića, Zvečana, Zubinog Potoka i Kosovske Mitrovice kojima su pomagali i neki eksperti iz Beograda. U nacrtu se naglašava da privremeni statut "izvire" iz Ustava Srbije.
 

- Kosovo i Metohija je pokrajina u sastavu Republike Srbije i neotuđivi deo jedinstvene i nedeljive teritorije Republike Srbije, stoji u tački 2. nacrta statuta. Naglašava se da su svi građani na teritoriji AP jednaki bez obzira na nacionalnost i versku pripadnost.
Sedište AP biće u Kosovskoj Mitrovici, a neki pokrajinski organi mogu biti izmešteni i u druge gradove pokrajine. Privremenu skupštinu, kao najviši organ srpskog naroda na KiM, činiće sadašnji odbornici u skupštinama opština Kosovska Mitrovica, Leposavić, Zvečan i Zubin Potok, koji će imati status delegata ili poslanika. Po pet poslanika daće opštine Štrpce, Novo Brdo i Gora, po četiri: Gnjilane, Kosovska Kamenica i grad Priština, po tri Klina, Lipljan, Istok, Kosovo Polje, Vitina i Orahovac, dva Vučitrn i po jednog poslanika Srbica, Glogovac, Peć, Prizren, Dečani, Đakovica, Suva Reka, Uroševac, Podujevo, Kačanik i Štimlje.

Skupština će formirati Privremeno izvršno veće AP KiM koje će biti neka vrsta pokrajinske vlade.

Sednica Privremene skupštine još nije zakazana, i još se ne zna ko će joj od odbornika "sa severa" prisustvovati. Ne zna se ni ko će doći iz opština južno od Ibra. Izvesno je da će sigurno doći odbornici DSS, SRS, deo odbornika SPS-a i odbornici Srpskog nacionalnog veća.
 

Otpremninu za policajce plaća Danska?

 

Nakon što je Vlada Srbije verifikovala Sporazum o implementaciji odmah su počeli razgovori sa policajcima, radnicima MUP-a Srbije kojima se nude tri opcije. Neki će u penziju uz otpremninu koju će, navodno, obezbediti vlada Danske. Neki će biće raspoređeni na alternativnim pravcima sa srpske strane, a najmlađim i "perspektivnim" policajcima biće ponuđena "integracija u kosovske institucije" i posao u MUP-u Kosova. 


Vulin na čelu tima za provedbu sporazuma

 

Direktor Kancelarije za KiM Aleksandar Vulin postavljen je za šefa Odbora za implementaciju sporazuma između Beograda i Prištine postignutog u Briselu. Za potpredsednike tog odbora, imenovani su generalni sekretar Vlade Veljko Odalović, savetnik predsednika Srbije Marko Đurić, ministar pravde i državne uprave Nikola Selaković i direktor Republičkog sekretarijata za zakonodavstvo Dejan Đurđević. Odbor ima devet članova iz ministarstava policije, finansija i privrede, pravde i državne uprave, prosvete, nauke, zdravlja, rada, zapošljavanja i socijalne politike.

POVEZANE VESTI

Četvrtak 30.05.2013. 14:28
Sever kosova ce biti Repyblika srpska II
Četvrtak 30.05.2013. 13:45
Nemam živaca da čitam ceo tekst al' me živo interesuje - u odnosu na koga ?? Ako ima neko voljan da mi rastumači - hvala ..
Četvrtak 30.05.2013. 19:12
Citam sve i svasta i svi ste na neki svoj nacin u pravu. Ali ja to vidim malo drugacije. Po meni sve i dalje ide kao rezirani film, sad ce Srbi trziti autonomiju na KIM i ispasce da indirektno priznaju nezavisno KIM. A kao "nepodobni, buntovni" gradjani KIM mozda ce u nekoj bliskoj buducnosti neko sa zapada reci : pa dobro budite u Srbiji . I to je to srbi se smirili, ostali u Srbiji, a to sto je 80% KIM oteto i postalo nezavisno proce na mala vrata.
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
bik21. 4. - 21. 5.
Budite promišljeni pred osobom koja vas je zaintrigirala svojom pojavom ili pričom o poslovno finansijskoj saradnji. Konsultujete svoje saradnike, pre nego što donesete neku zvaničnu odluku. Više glava potencijalno može da smisli bolje rešenje. U susretu sa voljenom osobom, trebate uživati u ljubavi.
DNEVNI HOROSKOP
lav22. 6. - 23. 8.
Neko ima dobre namere, dogovor sa jednom osobom čini vam se da obećava zajedničku korist ili poslovno-finansijski dobitak. Zadržite samopouzdanje i optimistizam, ponekad je "prvi utisak" od presudnog značaja za dalji tok poslovnih događaja. Osoba koja privlači vašu pažnju deluje nedodirljivo.
DNEVNI HOROSKOP
jarac21. 12. - 21. 1.
Od vas se očekuje da ostvarite neku zapaženu ulogu u poslovnim susretima. To što okolina veruje u vaše sposobnosti predstavlja dovoljan povod, da pružite svoj maksimum u onoj oblasti za koju imate najviše interesovanja ili afiniteta. Važno je da vas neko posmatra toplim pogledom i danas ćete biti zadovoljni.
  • 2024 © - vesti online