Petak 17. 5. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
6
Nedelja 02.06.2013.
20:55
Beta A

Ahtisari: Srbi, ako hoćete u EU, morate da priznate Kosovo!

Bivši predsednik Finske i posrednik UN za Kosovo Marti Ahtisari izjavio je da je Srbija shvatila da, uoliko želi u Evropsku uniju, mora da prizna da postoji nezavisno Kosovo.

Ahtisari je u intervjuu za austrijski list Prese (Presse) rekao da je u planu koji je za Kosovo izradio sa austrijskim diplomatom Albertom Rohanom "utvrđena najbolja moguća zaštita za manjine, uključujući Srbe".

Moramo da budemo strogi: Marti Ahtisari

"Srbi su sada polako shvatili da, ukoliko se nadaju ulasku u EU, moraju da priznaju da postoji nezavisno Kosovo. Mislim da je ono što je (visoka predstavnica EU) Ketrin Ešton postigla između Beograda i Prištine veoma važno. To stranama šalje jasnu poruku da implementiraju ono što su dogovorile", rekao je Ahtisari.

On je dodao da to "služi i ideji da zemlje Balkana mogu da uđu u Evropsku uniju". Ahtisari je izrazio nadu da se proces proširenja Unije neće zaustaviti posle ulaska Hrvatske i ocenio da i Srbija i Kosovo treba da uđu u EU, ali kada ispune sve uslove.

"Ali, treba da budemo vrlo strogi. Ne smemo nikome da dozvolimo da uđe, ko nije ispunio sve potrebne kriterijume. Treba da učimo iz ranijih proširenja EU. Treba da zahtevamo sve što je i od nas zahtevano. Ali, treba i da priznamo - bez nade u ulazak u EU ne bi bilo ovih pozitivnih razvoja u istočnoj i jugoistočnoj Evropi",
rekao je Ahtisari.

Upitan šta je najvažnije da bi se rešio neki konflikt, Ahtisari je rekao da u prvom redu same sukobljene strane treba da budu spremne da nađu rešenje, kao i da nijedan međunarodni posrednik ne može ništa da učini ako ga ne podržavaju najvažniji akteri.

"Tu se pitaju stalne članice Saveta bezbednosti UN. Kod Kosova se početkom 2006. činilo da Rusija i Kina neće zaustaviti njegovu nezavisnost i da će se u Savetu bezbednosti uzdržati od glasanja. To se nije dogodilo. Zašto? Zato što su se pogoršali bilateralni odnosi Rusije i SAD, zbog diskusije o američkom raketnom štitu. To je zaustavilo kosovski proces, iako nije imalo nikakve veze sa Kosovom", rekao je Ahtisari.

POVEZANE VESTI

Nedelja 02.06.2013. 21:42
Finac ne brini, već su ga priznali, iako nikada neće ući u EU ! Samo mi nije jasno da ti, toliko udaljen i od Srbije i od Kosova, se toliko brineš o nezavisnosti i srpskim " manjinama " ? Nije mi jasno šta ste vi to uradili da udjete u EU, osim što su vaši fašisti bili i ostali najvjerniji fanatici Hitleru !? Šta je Finska, neka oaza, zemlja prva u svijetu po samoubistvima, pa valjda imate za pravo da drugima krojite mjeru po kojoj treba da žive !?
Nedelja 02.06.2013. 21:48
Dosad najpodlije ponizavanje Srbije od strane ove karikature, eto slike koju je stvorila domaca diplomatija u svetu.
Nedelja 02.06.2013. 23:22
Ahtisari dabogda ti se najdrazi u familiji od raka raspadali a ti to sve gledao dok si ziv I SVE PARE KOJE SI OD SIPTARA DOBIO DAO NJIMA ZA LECENJE!!!!!!!!!!
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
devica24. 8. - 23. 9.
Neko ne razume vaše ideje i to počinje da se odražava na nivo poslovno-finansijske saradnje. Morate imati dovoljno razumevanja za svoju okolinu, stoga izbegavajte varijantu kažnjavanja ili destruktivno ponašanje. Između vas i voljene osobe neke stvari ostaju nedorečene, razmislite dobro o nastavku svađe.
DNEVNI HOROSKOP
jarac21. 12. - 21. 1.
Od vas se očekuje da ostvarite neku zapaženu ulogu u poslovnim susretima. To što okolina veruje u vaše sposobnosti predstavlja dovoljan povod, da pružite svoj maksimum u onoj oblasti za koju imate najviše interesovanja ili afiniteta. Važno je da vas neko posmatra toplim pogledom i danas ćete biti zadovoljni.
DNEVNI HOROSKOP
vaga24. 9. - 23. 10.
Imate dobro idejno rešenje, ali neko pokušava da ogranici vasu ulogu i uticaj na dalji tok poslovnog dogovora. Nemojte dozvoliti, da se nesporazum negativno odražava na vasu koncentraciju ili da vas neko "ulovi" u svoju zamku. Važno je da se nalazite u pozitivnom okruženju. Pažljivije birajte društvo za grad.
  • 2024 © - vesti online