Petak 26. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
4
Ponedeljak 03.06.2013.
12:32
D. N. Petrović - Vesti A

"Avganistanci" stižu na Sever

Mada duže od godinu dana, a posebno od kada su pregovori Beograda i Prištine podignuti na najviši nivo, nije imao nijedan sukob sa Srbima, niti potrebu da interveniše, Kfor se i dalje pojačava, posebno na severu pokrajine gde dovodi nove snage kakve dosad nisu angažovane na Kosovu i Metohiji.

Pripadnici Kfora na kontrolnom punktu
 

Iako je Sever zvanično, "francuski sektor" već dve godine u Kosovskoj Mitrovici, Leposaviću, Zubinom Potoku i Zvečanu glavnu reč vode Amerikanci i Nemci koji su potisnuli "meke" i sa Srbima korektne Francuze, Belgijance, Portugalce, Marokance... Više puta, u vreme barikada, Amerikanci i Nemci su se žestoko tukli sa Srbima, a na Jarinju, Amerikanci su upotrebili bojevu municiju, pucali u goloruki narod i ranili sedmoro ljudi. Po Srbima, Nemci su uglavnom "tukli" gumenim mecima, suzavcem i biber sprejom.

Zatvaranje granice

Jedan od glavnih zadataka Kfora i Euleksa biće da potpuno zatvore granicu Srbije i severnog Kosova i onemoguće komunikaciju alternativnim pravcima, što je i ranije više puta pokušavano i što će vrlo teško ići bez pomoći sa srpske strane, jer je granica dugačka više od 100 kilometara (od Kopaonika do Mokre Gore), a alternativnih (seoskih) puteva je na stotine. U Kforu i Euleksu očekuju da će im pomoći deo srpskih policajaca sa severa Kosova koje će MUP Srbije povući u Srbiju sa zadatkom da zatvore alternativne pravce i Srbe nateraju na Brnjak i Jarinje.

Da će, kako god da se pregovori Beograda i Prištine završe, Amerikanci i Nemci i dalje voditi glavnu reč na Brnjaku, Jarinju i uopšte severu Kosova i Metohije, ukazuju dva najnovija događaja: dolazak prethodnice američke 525. borbeno izviđačke brigade čiji su pripadnici ratovali u Avganistanu ili su obučavani za rat u ovoj zemlji i odluka nemačke vlade da za još godinu dana produži boravak Kfora na Kosovu i Metohiji.


Prema srpskim izvorima, deo čuvene 525. brigade već je stigao u bazu Kfora Novo Selo kod Vučitrna, a glavnina snaga, od oko 700 specijalaca, stići će narednih dana. Jedan deo brigade biće smešten u bazi Noting hil kod Leposavića. Srbi se boje dolaska "Avganistanaca" za koje se tvrdi "da su spremni na sve" i da prvo pucaju, pa tek potom pitaju: "Šta treba?" Ova brigada zameniće pripadnike američke Nacionalne garde i činiće stožer američkih snaga na Kosovu i Metohiji. Ovo je prvi put da Amerikanci na Kosovo šalju aktivnu jedinicu prve kategorije.


Po mišljenju Vlade Nemačke na Kosovu je mirno i stabilno, ali je mogućnost za eskalaciju sukoba i dalje velika, što posebno važi za Sever Kosova gde dominiraju Srbi.

Nemci najbrojniji

Pripadnici Kfora i drugih međunarodnih snaga ostaće na Kosovu sve dok bezbednosni organi Kosova ne budu u stanju da u istoj meri garantuju bezbednost svim etničkim zajednicama, ocena je nemačke vlade. Nemački vojnici, kako se još podseća, učestvuju u "obrazovanju" i "profesionalizaciji" bezbednosnih snaga Kosova koje će brojati 2.500 stalnih pripadnika i još 800 rezervista.
Inače snage Kfora na KiM broje 5.500 pripadnika, a najbrojniji su Nemci sa 830 vojnika. Odlukom Berlina, nemački kontingent, po potrebi, može brojati i 1.850 vojnika.

Najava Srba da neće sprovesti Sporazum Dačića i Tačija i da će formirati Skupštinu i druge organe Autonomne pokrajine Kosovo i Metohija, formiranje srpske civilne zaštite i odlučnost Srba da ne dozvole granicu sa Srbijom, niti da albanska čizma dođe na Sever pokrajine, brinu Berlin i Vašington, koji su najglasniji u zaokruživanju teritorije nezavisnog Kosova, ali i u eksploataciji rudnih bogatstava na severu Kosova za koje su, između ostalih, zainteresovani: Vesli Klark, Medlin Olbrajt, Vilijam Voker, doskorašnji ambasador Amerike u Prištini Kristofer Del i mnogi drugi.


Pošto, kako se pokazalo, sa Beogradom "o svemu mogu da se dogovore", problem su Srbi na Severu Kosova koje će, po svemu sudeći, posle kratke pauze zbog pregovora, Kfor i Euleks ponovo morati da diciplinuju.

POVEZANE VESTI

Ponedeljak 03.06.2013. 14:17
Znaci pokusavaju da naprave fajront za Srbe. Disciplinovali su Bg, sad jos jedine preostale prave Srbe. Jbg , samo im tako malo treba da krenu sa otvorenom pljackom, al Srbi su tamo. Al mrzimo ljudski sljam, a najvise ih imamo.
Ponedeljak 03.06.2013. 14:03
"Avganistanci" stižu na Sever a to znaci da ce se ponasati kao i avganistanu a jel vi ne znate kako su se oni ponasali u avganistanu ? procackajte vesti...
Ponedeljak 03.06.2013. 18:17
О_К_У_П_А_Ц_И_Ј_А
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
jarac21. 12. - 21. 1.
Od vas se očekuje da ostvarite neku zapaženu ulogu u poslovnim susretima. To što okolina veruje u vaše sposobnosti predstavlja dovoljan povod, da pružite svoj maksimum u onoj oblasti za koju imate najviše interesovanja ili afiniteta. Važno je da vas neko posmatra toplim pogledom i danas ćete biti zadovoljni.
DNEVNI HOROSKOP
škorpija24. 10. - 22. 11.
Nečije namere ne zvuče dovoljno iskreno, stoga pažljivije analizirajte osobu koja plasira neobičnu priču. Kada situaciju na poslovnoj sceni posmatrate sa različitih aspekata, biće vam jasnije na koji način treba da rešavate svoje dileme. Komentari koje čujete od bliske osobe deluju pozitivno na vaše samopouzdanje.
DNEVNI HOROSKOP
bik21. 4. - 21. 5.
Budite promišljeni pred osobom koja vas je zaintrigirala svojom pojavom ili pričom o poslovno finansijskoj saradnji. Konsultujete svoje saradnike, pre nego što donesete neku zvaničnu odluku. Više glava potencijalno može da smisli bolje rešenje. U susretu sa voljenom osobom, trebate uživati u ljubavi.
  • 2024 © - vesti online