Ponedeljak 20. 5. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
1
Sreda 05.06.2013.
11:40 >> 13:21h
Beta A

Obradović: Zahtevi sindikata nerealni i neutemeljeni

Ministar prosvete, nauke i tehnološkog razvoja Žarko Obradović je ocenio da su zahtevi sidikata prosvetnih radnika koji štrajkuju neutemeljeni, nerealni i da nisu suštinski.

Ministar prosvete Žarko Obradović
 

Unije sidikata prosvetnih radnika organizovala je tri štrajka upozorenja, zbog neprihvatanja tri zahteva: ograničavanje broja učenika u odeljenju na 25, odlaganje primene sistema finansiranja po učeniku do 2020. godine i uvođenje obaveznog srednjeg obrazovanja.

"Gde ima učenika biće i odeljenja"

Ministar prosvete Srbije Žarko
Obradović izjavio je danas da će, gde god bude bilo dece,
Ministarstvo dodatno odobriti otvaranje odeljenja. Obradović je u Svilajncu rekao da spisak odeljenja koje je ministarstvo predložilo za ukidanje nije konačan.

"Suština problema sa kojim smo se suočili krajem ove i početkom
sledeće školske godine jeste da imamo manji broj đaka u prvim
razredima osnovnih i srednjih škola", rekao je Obradović prilikom obilaska Prirodnjačkog centra.

Taj demografski problem, smatra Obradović, najviše se vidi u
prosveti.

"Procena je da ćemo imati 1.500 đaka prvaka manje i oko 6.870
srednjoškolaca manje. To objektivno znači da će biti jedan broj odeljenja manji. Nije suština u tome da li će biti odeljenja, nego da li ima dece", precizirao je Obradović.

Obradović je za Radio-televiziju Srbije (RTS) rekao da je sada prosečan broj đaka po odeljenju 20,5 i da odeljenja sa više od 30 đaka ima samo u medicinskim i pravnim školama i gimnazijama.

"Ako bi se tu smanjio broj đaka na 25, to bi logično zahtevalo otvaranje novih odeljenja i zapošljavanje najmanje 1.000 ljudi. Znači, zahtev nije da se sačuva fond časova za nekoliko stotina ljudi, već on suštinski ima za cilj povećanje broja zaposlenih u većim gradskim centrima", ocenio je Obradović.

Ministar je naveo da ne treba zaboraviti da u zgradama tih škola nema mesta za nova odeljenja, te bi se nastava, u tom slučaju, održavala u prostorijama van škole.

Po rečima ministra, taj zahtev nije moguće ispuniti jer nema ni odgovarajućeg nastavnog kadra, odnosno: "sadašnji tehnološki viškovi ne bi zadovoljili te potrebe, jer nisu istog profila".

Govoreći o drugom zahtevu Unije, Obradović je istakao da je zakonom predviđeno da finasiranje po učeniku počne 2014. i 2015. godine.

"Ovde je bojazan sindikata šta će pokazati formula finasiranja po učeniku. Ja sam predložio testiranje. Izabrali smo 16 škola i, kada budemo testirli tu formulu, videćemo kakve su posledice i onda možemo razgovarati sa sindikatima", rekao je Obradović.

Za treći zahtev Unije - da srednje obrazovanje bude obavezno, ministar kaže da je neophodna promena Ustava.

Obradović je rekao da razume zahteve Sidikata i da bi hteo da plate u prosveti budu veće, ali to nije moguće u sadašnjim ekonomskim prilikama.

"Razgovarao sam s predsednikom Vlade, prvim potredsednikom i ministrom finasija i zatražio od njih da sačuvamo obrazovanje u odnosu na nove ekonomske mere. Mislim da je materijalni položaj u obrazovanju trebalo da bude bolji", kazao je ministar.

POVEZANE VESTI

Sreda 05.06.2013. 16:43
druže ministre, da li si naučio presek vodokotlića ????
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
škorpija24. 10. - 22. 11.
Nečije namere ne zvuče dovoljno iskreno, stoga pažljivije analizirajte osobu koja plasira neobičnu priču. Kada situaciju na poslovnoj sceni posmatrate sa različitih aspekata, biće vam jasnije na koji način treba da rešavate svoje dileme. Komentari koje čujete od bliske osobe deluju pozitivno na vaše samopouzdanje.
DNEVNI HOROSKOP
strelac23. 11. - 21. 12.
Neko sumnja u vase praktične sposobnosti i poslovni ishod, ali niz prednosti se nalazi na vašoj strani. Ne treba da ubeđujete saradnike u svoje dobre namere ili poslovne sposobnosti, sačekajte na završnicu koja donosi uspešne rezultate. Ukoliko vam je stalo da privučete nečije interesovanje, jako se potrudite.
DNEVNI HOROSKOP
ovan21. 3. - 20. 4.
Susret ili rasprava sa jednom osobom na vas počinje da deluje zamorno. Osećate blagu rezignaciju, jer poslovni događaji ne idu u željenom pravcu. Ipak, nemojte dozvoliti da u vama prevlada nesigurnost i depresivno raspoloženje. Prijaće vam susret sa jednom bliskom ili dragom osobom, koja donosi vesti.
  • 2024 © - vesti online