Petak 7. 6. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
1
Subota 08.06.2013.
14:02
D. N. Petrović - Vesti A

Što je datum dalje, autonomija je bliže

Nezavisno od toga da li će Srbija dobiti datum i šta će se posle Vidovdana događati, Srbi sa severa KiM održaće u prvoj polovini jula sednicu Skupštine Autonomne Pokrajine Kosovo i Metohija, koju su odložili prekjuče.

Ovo je država Srbija: Opština Zvečan
 


Predsednik SO Zvečan Dobrosav Dobrić (SRS), koji je bio najglasniji u zahtevu da se skupština ne odlaže jer je postojala ubedljiva većina, kaže da je bilo puno opstrukcije i pretnji iz Beograda zbog čega neki odbornici nisu došli na sednicu, a neki su tražili njeno odlaganje.


- Niko nije bio protiv održavanja Skupštine i formiranja AP KiM i to je dobro, samo je traženo da se ona odloži jer bi se navodno njenim održavanjem pokvarili izgledi Srbije da dobije datum početka pregovora sa EU i uneo razdor među Srbe. Nadam se da ćemo se svi složno okupiti i sednicu održati početkom jula, a verujem da će kad se raščiste stvari sa datumom oslabiti i pritisci iz Beograda - kaže Dobrić.

Pritisci Beograda će oslabiti: Dobrosav Dobrić

Odbrnik DS-a Dragiša Đoković, koji je sa grupom odbornika u Kosovskoj Mitrovici otkazao poslušnost centrali u Beogradu, takođe je bio izričit u zahtevu da se sednica održi i da se proglašenje AP KiM ne odlaže za jul.


- Verujemo da ćemo uprkos insistiranju Beograda da se sprovede nakaradni sporazum potpisan u Briselu postići potpuno jedinstvo i da će sever ostati deo Srbije - kaže Đoković.


Poslanik u Skupštini Srbije i prvi čovek naprednjaka na KiM Bojan Jakovljević tražio je odlaganje, ali je ponovio da je i on protiv Briselskog sporazuma.

Jakšić podseća svakog dana...

Poslanik DSS-a i prvi čovek ove stranke na KiM Marko Jakšić odbornicima je rekao da se sednica mora održati početkom jula i da će on svakoga dana sve podsećati na to.
- Nije dobro da sednicu održimo u krnjem sastavu i da se preglasavamo, želimo da bude prisutno svih 119 odbornika sa severa i predstavnici svih opština južno od Ibra - istakao je Jakšić.

- Pitao nas je Aleksandar Vučić kakvu će korist Srbi na Kosovu imati od Skupštine Autonomne Pokrajine uz upozorenje da bi njenim održavanjem mogli naškoditi interesima Srbije - rekao je na sednici Jakovljević. Podsetio je i šta je Vučiću odgovoreno:


- Rekli smo mu da se bojimo da će Skupština biti mrtvo slovo na papiru, ali da njenim održavanjem želimo da pokažemo zube međunarodnoj zajednici i Albancima, da pokažemo da želimo život u Srbiji, a ne u nezavisnom Kosovu i da nam nije cilj da našoj državi, pred odluku o datumu, guramo prst u oko - objasnio je Jakovljević.


Srbi na severu i dalje su odlučni da ne učestvuju u primeni sporazuma Dačića i Tačija. Odbornici četiri opštine doneli su i zaključak u kome se naglašava da je sporazum štetan i neprimenljiv i da Srbi nikada neće izaći nas izbore koje će organizovati Vlada Kosova. Trenutno se "na terenu" ništa ne događa, svi su u iščekivanju i svi se plaše poteza Vlade Srbije. Posebno strahuju zbog eventualnog odlaska srpskih policajaca i njihovih porodica i raspuštanja legalno izabranih skupština opština.

POVEZANE VESTI

Subota 08.06.2013. 20:51
to ne moze da se odradi bez podrske beograda jedino da padne vlada pa onda
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
ribe20. 2. - 20. 3.
Imate utisak, da neko ogranicava vaše poslovne mogućnosti ili da vam nameće određena pravila ponašanja. Dobro razmislite na koji način treba da se izborite za bolju poslovnu poziciju, nemojte potcenjivati nečiju ulogu. U emotivnom smislu nije vam dozvoljeno baš sve i nemojte preterivati.
DNEVNI HOROSKOP
vodolija21. 1. - 19. 2.
Nedostaje vam osnovno interesovanje da se posvetite nekim poslovnim temema koje zahtevaju dodatni napor. Nemojte precenjivati svoje profesionalne mogućnosti. Trenutni položaj Meseca u vama podstiče emotivnu nesigurnost, stoga izbegavajte rasparavu ili sumnjivo društvo. Budite iskreni prema svima.
DNEVNI HOROSKOP
ribe20. 2. - 20. 3.
Imate utisak, da neko ogranicava vaše poslovne mogućnosti ili da vam nameće određena pravila ponašanja. Dobro razmislite na koji način treba da se izborite za bolju poslovnu poziciju, nemojte potcenjivati nečiju ulogu. U emotivnom smislu nije vam dozvoljeno baš sve i nemojte preterivati.
  • 2024 © - vesti online