Sreda 15. 5. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
4
Nedelja 09.06.2013.
22:22
Beta A

Dačić: Stanje na rekama, za sada, pod kontrolom

Premijer Srbije Ivica Dačić izjavio je danas da je za sada u Srbiji stanje na rekama pod kontrolom i da se ne očekuju velike posledice poplavnog talasa koji dolazi iz Srednje Evrope.

Dačić je na vanrednoj sednici Republičkog štaba za vanredne situacije izrazio nadu da u Srbiji neće biti proglašena vanredna situacija zbog poplava.

Ivica Dačić i Predrag Marić

"Ovo je najvažniji zadatak koju imamo i narednih deset dana Štab za vanredne siutuacije će iz časa u čas pratiti situaciju i izdavati zadatke", rekao je Dačić koji je i predsedavao današnjom vanrednom sednicom.

Dačić je rekao da su ugrožena naselja koja nisu obuhvaćena nasipima za odbranu od poplava. Premijer Srbije je ukazao da je vodostaj Dunava u Mađarskoj kod Budimpešte 30 centimetara viši od do sada najvišeg ikad zabeleženog u istoriji, i da se noćas očekuje veoma visok vodostaj.

"Procene ne govore o dramatičnoj siutaciji kod nas, ali moramo biti spremni i za pozitivan i za negativan razvoj događaja", rekao je on.

Načelnik sektora za vanredne situacije MUP-a Srbije Predrag Marić je rekao da su jedinice tog sektora spremne za eventualnu evakuaciju u mestima koja su izvan branjene zone - u opštinama Sombor, Apatin, Bačka Topola, Beočin, Inđija i Stara Pazova.

Marić je rekao da u tim naseljima ima oko 1.200 stanovnika, 550 kuća, 300 vikendica, 160 grla krupne stoke i da je unapred utvrđeno gde će stanovnici biti smešteni u slučaju evakuacije. Marić je kazao i da se ne očekuje da će nizvodno od Beograda biti neophodna vanredna odbrana od poplava.

Direktor Republičkog Hidro-meteorološkog zavoda Srbije (RHMZS) Vladan Kocić je rekao da ne očekuje da će nove padavine u Srednjoj Evropi izazvati ozbiljne posledice u Srbiji.

"Dunav je u porastu do Slankamena, nizvodno je u manjem porastu i stagnaciji, a granice redovne odbrane od poplava prevaziđene su na hidrološkim stanicama kod Bezdana, Apatina i Novog Sada", naveo je Kocić.

Ukazao je da je RHMZS prvo upozorenje od opasnosti od poplava izdao 2. juna, te su nadležni mogli da blagovremeno počnu pripremu odbrane od poplava.

Milorad Pješić iz Republičke direkcije za vodu je rekao da se vrh poplavnog talasa u Srbiji očekuje kod Bezdana 14. juna i to 730 do 760 santimetara što bi bio jedan od najviših vodostaja u istoriji. I Pješić je kazao da je stanje pod kontrolom, i da nema potrebe za proglašenje vanredne situacije.

POVEZANE VESTI

Nedelja 09.06.2013. 23:49
Zasad pod kontrolom ali ne vlade, već vremenskih prilika na planeti Zemlji!
Nedelja 09.06.2013. 22:48
Sme li ovom liku da se veruje i kad je poplava u pitanju?
Ponedeljak 10.06.2013. 01:02
Mnogo bolje bi bilo da je rekao:Stanje u Srbiji je pod vodom",e to bi mu vrovao ,ovako nista neverujem ni kada kaze da nismo saobracajci.A jesmo saobracajci sa ovakvom vladavinom,ali nema puteva u buducnost sa ovako nakaradnom politikom.Sa datumom ili bez datuma,mi smo prevareni,ali vodje nam to jos nisu shvatile.
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
jarac21. 12. - 21. 1.
Od vas se očekuje da ostvarite neku zapaženu ulogu u poslovnim susretima. To što okolina veruje u vaše sposobnosti predstavlja dovoljan povod, da pružite svoj maksimum u onoj oblasti za koju imate najviše interesovanja ili afiniteta. Važno je da vas neko posmatra toplim pogledom i danas ćete biti zadovoljni.
DNEVNI HOROSKOP
rak22. 6. - 22. 7.
Ukoliko želite dobro da razrešite poslovni nesporazum sa jednom osobom, budite dovoljno efikasni i odlučni. Preduhitrite saradnike koji računaju na vašu neinformisanost o poslovnim prilikama. Važno je da jasno definisete svoje ciljeve. Imate utisak da vaš ljubavni život lagano stagnira i da nije interesantan.
DNEVNI HOROSKOP
rak22. 6. - 22. 7.
Ukoliko želite dobro da razrešite poslovni nesporazum sa jednom osobom, budite dovoljno efikasni i odlučni. Preduhitrite saradnike koji računaju na vašu neinformisanost o poslovnim prilikama. Važno je da jasno definisete svoje ciljeve. Imate utisak da vaš ljubavni život lagano stagnira i da nije interesantan.
  • 2024 © - vesti online