Subota 27. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
6
Utorak 25.06.2013.
16:02
Beta A

Nikolić: Hoćemo datum, ne tapšanje po ramenu

Predsednik Srbije Tomislav Nikolić izjavio je da je uveren da će EU 28. juna Srbiji "dati istorijsku šansu" i pozvao Nemačku, kao najuticajniju članicu EU da svojom odlukom pokaže da se zalaže za pomirenje, mir i stabilnost u regionu i da ume da ceni tuđe napore.

Nama tapšanje po ramenu nije dovoljno. Mi tražimo da nam pruže priliku da živimo i preživimo, rekao je Nikolić u obraćanju javnosti uoči odluke o pokretanju pristupnih pregovora EU sa Srbijom.

"Kažu da je sada sve u rukama najuticajnije članice - Nemačke. Pretpostavljam da je teško nositi na leđima toliku odgovornost. Pa, nije ni nama bilo lako da u najtežoj mogućoj situaciji ispunjavamo zahteve. Uveren sam da će pravo i pravda prevagnuti 28. juna", rekao je Nikolić.

Tražimo priliku da živimo i preživimo: Tomislav Nikolić

Ako neko želi da Srbija potone u blato, neka bude siguran da postoji pravda, koja je temelj svakog sistema, pa i sistema EU, a jednakost, pravda i istina su temelj razmatranja velikih umova među kojima blistaju imena mnogih Nemaca, dodao je Nikolić.

On je ocenio da EU ima istorijsku odgovornost za uspešan razvoj Balkana i dodao da Srbija očekuje da sve članice Unije "dokažu da se nedvosmisleno zalažu za mir i stabilnost u regionu". Nikolić je naveo da će Srbija, ako ne dobije datum, nastaviti dalje težim putem koji iziskuje više vremena, više snage i odricanja, ali da će na kraju uspeti, jer su, kao i uvek u istoriji, pravda i istina na njenoj strani.

"Mi druge nemamo, nastavićemo ponosno da idemo dalje. Ako dobijemo poruku da ne postoje pravda, istina, moral, već samo interes, naš odgovor je jasan: nastavljamo a vi dođite ponovo. I nemojte da zakasnite", istakao je Nikolić.

Istakao je da se "Srbija snažno posvetila stabilizaciji Balkana" i da je donela odluke koje će omogućiti trajni mir. "Srbija je više od decenije posvetila stabilizaciji regiona,

Vučić: 28. juna dobijamo datum

 

Prvi potpredsednik Vlade Srbije Aleksandar Vučić izrazio je uverenje da će Srbija 28. juna dobiti datum za početak pregovora sa EU i bez dodatne sednice Evropskog saveta u decembru. S druge strane, ministar spoljnih poslova Švedske Karl Bilt izjavio je u Luksemburgu da je uveren da će Srbija dobiti "zeleno svetlo" za početak pristupnih pregovora s EU, ali da neće biti određen tačan datum, nego okvirno vreme.

a naročito u proteklih godinu dana, kada je za unapređenje odnosa i razvoj demokratije učinjeno više nego što je iko mogao da očekuje", rekao je Nikolić.

Predsednik Srbije je naveo da svakog dana iz celog sveta stižu pohvale za odlučnost i rešenost Srbije da rešava goruća pitanja od ključne važnosti za ceo Balkan i Evropu uopšte, i istakao da je Srbija učinila sve da bude deo evropske porodice i zna da je ceo svet toga svestan.

"Svet je možda većinom baziran na interesu, ali često nas događaji drže u uverenju da postoji nešto više. Mi smo u bilateralnim razgovorima sa predstavnicima evropskih država i širom sveta, dobili uveravanja da Srbija zaslužuje datum za otpočinjanje pregovora", rekao je Nikolić.

"Većina je to rekla nama, a neki su to izrazili u međunarodnim organizacijama i forumima. Mi više nećemo da stojimo sa strane i posmatramo svoj život. Odlučni smo da uzmemo svoju sudbinu u svoje ruke, i krenemo napred", rekao je Nikolić.

POVEZANE VESTI

Utorak 25.06.2013. 19:54
Biće šišanje!
Utorak 25.06.2013. 16:08
EEEEEEEEEEEeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeee qume dobio si Q od krvatske dobio si Q od slouowenije dibio si Q od "kosove" dobices Q i od eu sto je najgore tesko si ga nama jer ... ...cekas da nesto padne sa neba, i spasi tebe i ostale licno od etikete (anateme) ALI samo sa neba moze pasti meteor ..ali meteor ne pada svakih 4 godine kada su i izbori mateor padne i to svakih 68 000 000 godina.vaš uspeh će biti yapamćen bar ćeš ući u istoriju dok ima srba-...
Utorak 25.06.2013. 16:23
Pa predsednice pogledaj na kalendar imas koliko hoces datuma,pa sam odaberi. Bolje da si pozeleo tacne brojeve na Lotou.
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
devica24. 8. - 23. 9.
Neko ne razume vaše ideje i to počinje da se odražava na nivo poslovno-finansijske saradnje. Morate imati dovoljno razumevanja za svoju okolinu, stoga izbegavajte varijantu kažnjavanja ili destruktivno ponašanje. Između vas i voljene osobe neke stvari ostaju nedorečene, razmislite dobro o nastavku svađe.
DNEVNI HOROSKOP
bik21. 4. - 21. 5.
Budite promišljeni pred osobom koja vas je zaintrigirala svojom pojavom ili pričom o poslovno finansijskoj saradnji. Konsultujete svoje saradnike, pre nego što donesete neku zvaničnu odluku. Više glava potencijalno može da smisli bolje rešenje. U susretu sa voljenom osobom, trebate uživati u ljubavi.
DNEVNI HOROSKOP
strelac23. 11. - 21. 12.
Neko sumnja u vase praktične sposobnosti i poslovni ishod, ali niz prednosti se nalazi na vašoj strani. Ne treba da ubeđujete saradnike u svoje dobre namere ili poslovne sposobnosti, sačekajte na završnicu koja donosi uspešne rezultate. Ukoliko vam je stalo da privučete nečije interesovanje, jako se potrudite.
  • 2024 © - vesti online