Petak 26. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
3
Četvrtak 27.06.2013.
14:45
telegraf.rs A

Gejevi protiv Žarka Obradovića

Nekoliko desetina LGBT aktivista okupilo se najpre na Studentskom trgu, a potom i na Trgu Republike, u okviru “tajne” gej parade, povodom 27. juna, međunarodnog Dana ponosa.

Šetnja pod motom “Pokaži ponos, TESTiraj savest” počela je u 11 časova, na platou ispred Filozofskog fakulteta, odakle su okupljeni krenuli ka Trgu republike, gde ih je sačekalo oko 30 policajaca. Okupljeni su razvili LGBT zastave duginih boja i plakat na kom piše “Zona slobodna od mržnje”.

Foto: Ilustracija

Prema rečima Bobana Stojanovića iz “Queeria centra” cilj okupljanja je, podrška reformama u obrazovanju, pre svega aktuelnoj inicijativi za smenu ministra obrazovanja Žarka Obradovića!

''Dan ponosa obeležava se u znak sećanja na pobunu LGBT zajednice protiv sistema koji se represivno odnosio prema LGBT osobama i upravo zato ovom akcijom želimo da zadržimo kritički odnos prema institucijama našeg društva'', objasnio je Stojanović, i dodao:

''Iako se danas LGBT zajednica u Srbiji izborila za određena prava, smatramo da je za kreiranje otvorenog društva u kome je svaka osoba prihvaćena'', bez obzira na razlike − obrazovanje jedan od ključnih faktora.

Pored članova Gej strejt alijanse, Žena u crnom, IDAHO Beograd, Labrisa, Gej lezbejskog info centra, Queeria centra i Gayten LGBT, podršku ovoj akciji svojim prisustvom pružili su i aktivisti brojnih nevladinih organizacija.


Izvršni direktor “Queeria centra” je dodao i da sve druge marginalizovane grupe i LGBT osobe pohađaju škole i fakultete, i da na njima žele da se osećaju sigurno i prihvaćemo, ali da je to jednostavno nemoguće.

''Obrazovni sistem koji je ogrezao u mitu, korupciji, bahatosti i nepotizmu, negativno se odražava na sve nas, pre svega kao na građanke i građane Srbije koji žele da doprinesu razvoju društva'', kategoričan je Stojanović, ističući da analize udžbenika ukazuju na visoki stepen homofobičnog sadržaja, kao i da se istopolna orijentacija i dalje izjednačava sa bolešću, pedofilijom i zoofilijom.

On je podvukao i da je nekoliko istraživanja među srednjoškolcima pokazalo da je stepen homofobije, mizoginije i rasizma veoma visok. Najveću odgovornost za ovakvo stanje, po Stojanovićevom mišljenju, snosi upravo Ministarstvo prosvete, nauke i tehnološkog razvoja Republike Srbije.

POVEZANE VESTI

Četvrtak 27.06.2013. 15:09
Ja sam protiv da LGBTpridonosi razvoju društva u Srbiji
Četvrtak 27.06.2013. 16:34
Повратком моралном начину живљења,овакви болесници (хомосексуалци и њихови пријатељи!) би били под контролом психијатара а не на улици!
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
ribe20. 2. - 20. 3.
Imate utisak, da neko ogranicava vaše poslovne mogućnosti ili da vam nameće određena pravila ponašanja. Dobro razmislite na koji način treba da se izborite za bolju poslovnu poziciju, nemojte potcenjivati nečiju ulogu. U emotivnom smislu nije vam dozvoljeno baš sve i nemojte preterivati.
DNEVNI HOROSKOP
strelac23. 11. - 21. 12.
Neko sumnja u vase praktične sposobnosti i poslovni ishod, ali niz prednosti se nalazi na vašoj strani. Ne treba da ubeđujete saradnike u svoje dobre namere ili poslovne sposobnosti, sačekajte na završnicu koja donosi uspešne rezultate. Ukoliko vam je stalo da privučete nečije interesovanje, jako se potrudite.
DNEVNI HOROSKOP
ribe20. 2. - 20. 3.
Imate utisak, da neko ogranicava vaše poslovne mogućnosti ili da vam nameće određena pravila ponašanja. Dobro razmislite na koji način treba da se izborite za bolju poslovnu poziciju, nemojte potcenjivati nečiju ulogu. U emotivnom smislu nije vam dozvoljeno baš sve i nemojte preterivati.
  • 2024 © - vesti online