Nedelja 5. 5. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Petak 26.02.2010.
11:58
Pravda A

Artemije: Hoće i fizički da me unište

Vladika Artemije, koga je Sinod Srpske pravoslavne crkve razrešio dužnosti episkopa Raško-prizrenske eparhije, naveo je u svojoj belešci da ga episkop Atanasije Jeftić, mitropolit Jovan, mitropolit Amfilohije, ali i Njegova svetost patrijarh Irinej, nedokazano i nedokazivo optužuju da stvara raskol u SPC, za finansijske zloupotrebe, nepoštovanje Svetog arhijerejskog sabora i Sinoda, ali i za organizovanje atentata na svog sekretara.

Vladika Artemije je kazao i da je njegova dosledna i uporna borba za narod na Kosovu i Metohiji i za KiM u Srbiji, smetala režimu Slobodana Miloševića, ali i

sadašnjem režimu Borisa Tadića i međunarodnoj zajednici.
 

Njegov, kako je rekao, jasan i odlučan stav prema ekumenizmu, papizmu i globalizmu, smetao je i smeta pojedincima u SPC, kojima su ti ciljevi bliski i na čijem stvaranju rade. Vladika Artemije poručio je i da ga „gonitelji njegovi mogu lišiti episkopskog trona, čak i episkopskog čina, proglasiti bolesnim, senilnim, čak i ludim, ali ga ne mogu naterati u zagrljaj pape rimskoga, ni u naručje ekumenista evropskih".

Artemijevo pismo

Dnevni list "Pravda" u celosti je preneo pismo vladike Artemija od 7. februara 2010. godine.

 

Optužbe vladika
 

Optužuju me nedokazano i nedokazivo, da stvaram raskol u Srpskoj pravoslavnoj crkvi (Ep. Grigorije), za organizovanje atentata na svoga sekretara (Ep. Atanasije Jeftić), za finansijske zloupotrebe (Mitr. Jovan i dr), za nepoštovanje Svetog arhijerejskog sabora i Sinoda (Mitr. Amfilohije, Nj. Sv. Patrijarh Irinej), za...


Vladika Artemije
A ja sam samo želeo i želim poštovanje kanonskih principa, Ustava SPC, kanonskih ovlašćenja episkopa i nepovredivost njegovih prava, koja mi ugrožavaju već pet godina. Želeo sam odgovore na neka pitanja, nedoumice, nejasnoće...
Umesto toga, dobijao sam samo odluke, direktive, dekrete, naredbe, koje su direktno narušavale kako kanonski poredak Crkve pravoslavne, tako i prava Nas, kao eparhijskog Arhijereja.
 

U čemu je problem? U tome što se deset i više godina dosledno i uporno borim za svoj narod na Kosovu i Metohiji i za Kosovo i Metohiju u Srbiji. Takav stav i angažovanje smetao je režimu Slobodana Miloševića, sadašnjem režimu Borisa Tadića, i posebno međunarodnoj zajednici u ostvarenju ideje stvaranja tzv. Nezavisnog Kosova kao druge albanske države na Balkanu.
 

Nečasni ciljevi
 

I još: Moj jasan i odlučan stav prema ekumenizmu, papizmu i globalizmu, prema novatorima u praksi i u teologiji (Midić), smetao je i smeta pojedincima u Srpskoj pravoslavnoj crkvi kojima su ti principi i ciljevi bliski i na čijem stvaranju rade.
Tako udruženi svi kojima na bilo koji način smetam u ostvarenju njihovih nečasnih ciljeva, složno jurišaju na mene spremni da me uklone sa mesta na kome sam, ili - da me fizički unište.
 

Znam, svi moji prethodnici na tronu Eparhije raško-prizrenske, kao i ceo srpski narod na Kosovu i Metohiji, vekovima su stradali i stradaju po dopuštenju Božjem. Nije čudo što i ja delim njihovu sudbinu.
 

Gonitelji moji mogu me lišiti Episkopskog trona, čak i Episkopskog čina, mogu me proglasiti bolesnim, senilnim, čak i ludim (kao što je to već učinio Sava J), mogu učiniti i mnoga druga bezakonja koja nisam u stanju ni da zamislim. Sve ću podneti, s pomoću Boga.
 

Ipak, ne mogu me naterati da stvaram raskol i cepam svetosavski hiton Srpske pravoslavne crkve, ne mogu me naterati u zagrljaj pape rimskoga, ni u naručje ekumenista evropskih, jer ja od svojih stavova nemam nameru odstupati.
 

Stoga, vapajna molitva: "Neka bude milost Božja na nama, kao što se uzdasmo u Njega". Amin.

POVEZANE VESTI

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
ribe20. 2. - 20. 3.
Imate utisak, da neko ogranicava vaše poslovne mogućnosti ili da vam nameće određena pravila ponašanja. Dobro razmislite na koji način treba da se izborite za bolju poslovnu poziciju, nemojte potcenjivati nečiju ulogu. U emotivnom smislu nije vam dozvoljeno baš sve i nemojte preterivati.
DNEVNI HOROSKOP
bik21. 4. - 21. 5.
Budite promišljeni pred osobom koja vas je zaintrigirala svojom pojavom ili pričom o poslovno finansijskoj saradnji. Konsultujete svoje saradnike, pre nego što donesete neku zvaničnu odluku. Više glava potencijalno može da smisli bolje rešenje. U susretu sa voljenom osobom, trebate uživati u ljubavi.
DNEVNI HOROSKOP
jarac21. 12. - 21. 1.
Od vas se očekuje da ostvarite neku zapaženu ulogu u poslovnim susretima. To što okolina veruje u vaše sposobnosti predstavlja dovoljan povod, da pružite svoj maksimum u onoj oblasti za koju imate najviše interesovanja ili afiniteta. Važno je da vas neko posmatra toplim pogledom i danas ćete biti zadovoljni.
  • 2024 © - vesti online