Nedelja 28. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
2
Petak 28.06.2013.
12:35
J. L. Petković - Vesti A

Albanci napali srpske poslanike

Pripadnici pokreta Samoopredeljenje brutalno su nasrnuli i fizički napali srpske poslanike iz Samostalne liberalne stranke u nameri da ih spreče da uđu u zgradu kosovske skupštine.

Nasrnuli na Srbe: Pripadnici pokreta Samoopredeljenje
 

Sa željom da zaustave ratifikaciju Briselskog sporazuma Beograda i Prištine, pristalice Aljbina Kurtija razdvojili su kosovsku policiju koja je pratila srpske poslanike, a članove SLS-a saterali uza zid. Od guranja jedan poslanik je zadobio modrice, a poslanici Jeleni Bontić su počupali kosu. Zamenik predsednika kosovske skupštine Petar Miletić kaže da su poslanici SLS-a znali da su demonstranti blokirali ulaze, i da je sedam ili osam policajaca poslato da ih zaštite i sprovedu do ulaza.
 

Iščupali joj kosu: Jelena Bontić

- Mislili smo da ćemo ići vozilom, međutim mi smo krenuli pešice i približavali se grupi demonstranata. Odjednom je masa razdvojila policajce koji su nas pratili, kao da ih je progutala. Bili smo prepušteni sami sebi - priča vidno potrešena Jelena Bontić. Ona dodaje da je potom grupa od 30-ak Albanaca fizički nasrnula na njih.

I novinari "Vesti" pod zaštitom

Pripadnici pokreta Samoopredeljenje od ranog jutra su opkolili kosovsku skupštinu kako bi onemogućili poslanike da uđu i izglasaju Briselski sporazum. U nekoliko navrata su probili policijski kordon i pokušali da uđu unutra. Novinari "Vesti" su jedni od retkih koji su uspeli da uđu u zgradu da snime srpske poslanike, a uz mere opreza su izvedeni iz zgrade. Nekoliko minuta pre toga Kurtijeve pristalice su policajce gađali farbom.

- Jedan me je uhvatio za kosu i nasilno pokušao da me odvoji od kolega. Kako me je vukao, iščupao mi je pramen kose. Pod velikim sam stresom, svašta su nam dobacivali, jedan od njih je na nas režao kao pas. Policija nas je uspela, provlačeći se iza nekog parkiranog auta, da sprovede do ulaza u Skupštinu - kaže Bontićeva.


Nakon "obračuna" sa srpskim poslanicima, Samoopredeljenje je tiradu nastavilo u zgradi parlamenta. Prvo su sprečavali predsednika kosovske skupštine Jakupa Krasnićija da govori, vukli mu mikrofon i na kraju ga iščupali.

Usledila je pauza tokom koje su poslanici Samoopredeljenja širili transparente, a jedna od žena koja je držala je bila trudna. Među transparentima je bila i zastava Kosova na kojoj su dopisali "Hašimovo Kosovo - Hašima Tačija za premijera", kao i slika Kosova sa označenim srpskim opštinama.


Posle više od sat vremena blokiranja, dat je znak policiji da uđe u salu i nasilno izvuče Kurtijeve poslanike. Pet minuta nakon toga je izglasana ratifikacija sporazuma postignutog u Briselu.

Zabrinuta američka ambasadorka

Poslanike SLS-a obišli su pored ostalih i ambasadorka SAD u Prištini Trejsi Džejkobson. Ona je izrazila svoju zabrinutost i pružila podršku srpskim poslanicima. I američka ambasadorka je na ulazu u zgradu skupštine imala "bliski susret" sa pristalicama Samoopredeljenja i prošla slično kao i srpski poslanici.

Rada Trajković: A šta ćemo sa OVK i zastavama Albanije?

Rada Trajković

Poslanik Jedinstvene srpske liste Rada Trajković protestovala je zbog najave kosovske policije da tokom obeležavanja Vidovdana neće tolerisati "provokativnu ikonografiju". Trajkovićeva smatra da učesnici vidovdanskih proslava imaju pravo da svoje ideje i uverenja demonstriraju na miran način.


- Ovakav vid "neutralizacije" Srba, tokom proslave jednog od najvećih verskih praznika, ne predstavlja samo rušenje slobode govora, već pokazuje i potpunu nespremnost kosovskih institucija da tolerišu autentični srpski kulturni i etnički identitet na Kosmetu - ukazala je ona.


Kako je navela, onda slično "neutralisanje" već dugo zaslužuje značajan deo kosovskog društva, koji još uvek veliča zasluge Oslobodilačke vojske Kosova i ističe protivustavne zastave Albanije.

POVEZANE VESTI

Petak 28.06.2013. 13:06
Pa i šta traže. Plaćeni su od šiptara, sad malo nek dobiju i batine.
Petak 28.06.2013. 14:14
Sta je ? Zloglasna LJOPATA-TROJKA bez komentara.Ili ? Sastanak odrzan bez zrtava, ovaj put, sporazum se sprovodi, izdaja se nastavlja.
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
lav22. 6. - 23. 8.
Neko ima dobre namere, dogovor sa jednom osobom čini vam se da obećava zajedničku korist ili poslovno-finansijski dobitak. Zadržite samopouzdanje i optimistizam, ponekad je "prvi utisak" od presudnog značaja za dalji tok poslovnih događaja. Osoba koja privlači vašu pažnju deluje nedodirljivo.
DNEVNI HOROSKOP
bik21. 4. - 21. 5.
Budite promišljeni pred osobom koja vas je zaintrigirala svojom pojavom ili pričom o poslovno finansijskoj saradnji. Konsultujete svoje saradnike, pre nego što donesete neku zvaničnu odluku. Više glava potencijalno može da smisli bolje rešenje. U susretu sa voljenom osobom, trebate uživati u ljubavi.
DNEVNI HOROSKOP
vodolija21. 1. - 19. 2.
Nedostaje vam osnovno interesovanje da se posvetite nekim poslovnim temema koje zahtevaju dodatni napor. Nemojte precenjivati svoje profesionalne mogućnosti. Trenutni položaj Meseca u vama podstiče emotivnu nesigurnost, stoga izbegavajte rasparavu ili sumnjivo društvo. Budite iskreni prema svima.
  • 2024 © - vesti online