Nedelja 19. 5. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
7
Sreda 10.07.2013.
02:29
Đ. Barović - Vesti A

Zaseda za šiptarsku bandu

Pripadnici Žandarmerije ranili su najmanje šest Albanaca u najozbiljnijem oružanom incidentu za proteklih deset godina na administrativnoj liniji uže Srbije i Kosmeta. U sukobu koji trajao oko pola časa, preksinoć u ataru kuršumlijskog sela Borovac, srpska Žandarmerija je bila prinuđena da otvori vatru na organizovanu grupu kradljivaca drveta koja je stigla sa Kosova.

 

Oštar odgovor na napad: Pripadnici Žandarmerije ekspresno razbili grupu pljačkaša koji su s Kosmeta prešli administartivnu liniju
 



Komandant Žandarmerije Bratislav Dikić rekao je da je grupa Albanaca napala patrolu Žandarmerije, a da su srpske snage bezbednosti na mestu događaja pronašle traktor sa drvima, motorne testere i delove lične garderobe.


- Prema informacijama Kosovske policijske službe, ranjeno je najmanje šest Albanaca, ali naše snage i dalje vrše pretragu šume. O svemu smo blagovremeno obavestili oficire za vezu Euleksa i Kfora, a nadležni pravosudni organi će izvršiti uviđaj. Žandarmerija preduzima mere i radnje iz svoje nadležnosti, kako bi obezbedila sigurnost građana na ovom prostoru - rekao je Dikić.


Meštani obližnjeg Borovca ne kriju da su se tih pola sata osećali kao da je ponovo rat.

Bratislav Dikić, komadant žandarmerije
 


- Pucalo se kao da je rat. Iz više vrsta naoružanja. Pored jedinačne paljbe čula se i rafalna. Meštani ovog sela su vrlo uznemireni i uplašeni - i dalje vidno uzbuđen prokomentarisao je predsednik Saveta Mesne zajednice Merdare Časlav Milošević.
Jedna od žiteljki sela, 65-godišnja Ratomirka Pavlović u blizini čije kuće se pucalo, kaže da je bilo stravično.


- Meci su fijukali sa svih strana. Čuli smo kako se zabadaju u stabla i kako kidaju lišće sa drveća - kazala je Ratomirka Pavlović i objasnila da u Borovcu živi dvadesetak meštana među kojima je petoro dece.


Meštani su rekli i da je za poslednjih desetak dana ovo treći incident u kome je korišćeno vatreno oružje.


Vojni analitičari iz Srbije ocenjuju da ovaj događaj neće proizvesti dodatne komplikacije na jugu Srbije, ali ukazuju da je napad na Žandarmeriju dokaz o razmerama organizovane krađe drveta u ovom delu republike.


Predsednik Odbora Skupštine Srbije za Kosovo i Metohiju Milovan Drecun kaže da Albanci već godinama unazad kradu srpske šume, ali da im je "Žandarmerija sada očitala dobru lekciju".


- Žandarmerija je uradila ono što joj je posao, a to je sprečavanje ilegalnog prelaska administrativne linije i pokušaje krađe. Činjenica da su ti kradljivci poneli toliku količinu oružja ukazuje da ih je obezbeđivala neka paravojna formacija, ali i o kom obimu krađe je reč. Zato su sada na potezu i Kfor i Umnik koji bi morali da reaguju, ali očekujem i reakciju takozvanih vlasti u Prištini, jer će u suprotnom može doći do destabilizacije kojom će biti ugrožen Briselski sporazum - ocenio je Drecun.


Za nekadašnjeg načelnika Generalštaba Vojske Jugoslavije, generala Branka Krgu, ključno pitanje je da se sprovede detaljna istraga kako se ne bi dao ni najmanji povod za sumnju u opravdanost reakcije Žandarmerije.

Uviđaj: Policija na mestu okršaja na jugu Srbije
 


- Iz dosadašnjih novinskih izveštaja ne saznajemo ključnu informaciju, a to je ko je prvi otvorio vatru i zašto. Jako je bitno da se posle ovakvog incidenta ne pojavi i najmanja sumnja u ispravnost delovanja naših snaga bezbednosti - ističe general Krga koji takođe ne očekuje da bi moglo da dođe do eskalacije sukoba.


- Na ovakve incidente treba računati i u budućnosti, ali sumnjam da će doći do eskalacije zato što to nije u interesu ni Albanaca ni države Srbije - objašnjava Krga.
I profesor na Fakultetu bezbednosti, Zoran Dragišić upozorava da je bitno potpuno razjasniti ovaj incident kako ne bi došlo do moguće političke instrumentalizacije. 

Dragišić: Tapkanje u mestu

- To što su se sukobili policajci i kradljivci drveta je jedan nivo priče. Sasvim drugi je da su u pitanju naoružani Albanci s jedne i Žandarmerija MUP Srbije - s druge strane - ističe Zoran Dragišić i upozorava da bi ovaj incident lako mogao da skrene pregovore u Briselu na sasvim drugi kolosek.
- Umesto pregovora o energetici i telekomunikacijama, plašim se da bi priča mogla da se vrati na pitanje bezbednosti. To bi onda bilo tapkanje u mestu koje nikome ne odgovara, a ponajmanje Srbiji - kaže Dragišić.

 

Drecun: Neka Tači naredi svojima

Milovan Drecun kaže da je ovaj događaj i dobar ispit za međunarodnu zajednicu i prištinske lidere.
- Hašim Tači je ta figura koja može i ima moć da spreči radikalizaciju ovog događaja. Međutim, na potezu je i međunarodna zajednica koja mora Prištini da objasni da je destabilizacija bezbednosne situacije na jugu Srbije, po njih katastrofalna opcija. Pritom, i Kfor, Euleks, ali i KPS ubuduće moraju ozbiljnije da se suoče sa organizovanom krađom srpske šume - ističe Drecun.

POVEZANE VESTI

Sreda 10.07.2013. 03:50
Da li ce anti-Srpske politicke ekipe u Beogradu ovu pravednu akciju nasih snaga tolerisati? Videcemo.
Sreda 10.07.2013. 09:10
Krađa drveta!Kako da ne!Nego se cela stvar mora što pre smiriti da se pažnja ne usmeri na jug centralne Srbije, a da se skrene pažnja sa Kosova.To je cilj ovih provokacija.U tom slučaju bi pitanje Kosova počelo nepovoljnije da se rešava po nas, u pozadini dešavanja kod Preševa, Bujanovca i Medveđe.ČESTITKE ŽANDARMERIJI!SAMO TAKO NASTAVITE, MOMCI!
Sreda 10.07.2013. 10:09
Kakva je to armija kad okupatorima polaze racune. Milovan Drecun nema sta da bleji , on je u sluzbi veleizdajnicke trojke ,Dacica ,Vucica i Grobara.
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
lav22. 6. - 23. 8.
Neko ima dobre namere, dogovor sa jednom osobom čini vam se da obećava zajedničku korist ili poslovno-finansijski dobitak. Zadržite samopouzdanje i optimistizam, ponekad je "prvi utisak" od presudnog značaja za dalji tok poslovnih događaja. Osoba koja privlači vašu pažnju deluje nedodirljivo.
DNEVNI HOROSKOP
vaga24. 9. - 23. 10.
Imate dobro idejno rešenje, ali neko pokušava da ogranici vasu ulogu i uticaj na dalji tok poslovnog dogovora. Nemojte dozvoliti, da se nesporazum negativno odražava na vasu koncentraciju ili da vas neko "ulovi" u svoju zamku. Važno je da se nalazite u pozitivnom okruženju. Pažljivije birajte društvo za grad.
DNEVNI HOROSKOP
ribe20. 2. - 20. 3.
Imate utisak, da neko ogranicava vaše poslovne mogućnosti ili da vam nameće određena pravila ponašanja. Dobro razmislite na koji način treba da se izborite za bolju poslovnu poziciju, nemojte potcenjivati nečiju ulogu. U emotivnom smislu nije vam dozvoljeno baš sve i nemojte preterivati.
  • 2024 © - vesti online