Petak 17. 5. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
8
Sreda 24.07.2013.
14:44
Beta A

Parada ponosa na jesen u Beogradu?

Direktorka Kancelarije Vlade Srbije za ljudska i manjinska prava Suzana Paunović rekla je da procene nadležnih ministarstava govore da "postoje realni uslovi" za održavanje Parade ponosa najesen u Beogradu i izrazila uverenje da se "ide u tom pravcu".

"Ono što u ovom trenutku govore predstavnici i Ministarstva unutrašnjih poslova i Ministarstva pravde i državne uprave jeste da postoje realno uslovi da se Prajd i održi. I ja verujem da mi idemo u tom pravcu", rekla je Paunovićeva za portal EurAktiv Srbija.

Foto: Ilustracija

Ona je rekla da se o održavanju Parade ponosa "vrlo otvoreno" već dva meseca razgovara i sa organizatorima Prajda. Podsetila je da ta manifestacija ne sadrži samo šetnju, već i okrugle stolove na kojim će se razgovarati o svakodnevnim, životnim problemima pripadnika LGBT zajednice.

Direktorka Kancelarije za ljudska i manjinska prava je naglasila da se u javnosti i medijima pitanje Parade ponosa često pogrešno interpetira kao uslov za ulazak u EU, umesto kao pitanje ljudskih prava.

"Kada je reč o održavanju Prajda, imam potrebu da istaknem da se vrlo često pogrešno u našoj javnosti govori o tome da je Prajd uslov za ulazak Srbije u EU, da ako ne bude održan Prajd Srbija neće ući u EU", rekla je Paunović.

Dodala je da je, međutim, to pitanje "osnovna tema i problem" ljudskih prava, pošto je reč o pravu na slobodu okupljanja i obavezi države da obezbedi to pravo svojim građanima, uključujući pripadnike LGBT zajednice.

Paunović je rekla za EurAktiv da, i pored rizika za ljudska prava koji nosi ekonomska kriza, vlasti uspevaju da ih štite i da broj slučajeva motivisanih verskom i nacionalnom netrpeljivošću stagnira ili opada, ali da je stanje daleko od idealnog.

"Daleko od toga da možemo govoriti o tome da su uslovi idealni - da su ljudska prava apsolutno zadovoljena u Srbiji. Broj nezaposlenih u Srbiji, broj dece koja žive u institucijama vam već govore da postoje problemi", rekla je ona.

Suzana Paunović je rekla da će Srbija morati da intenzivnije radi na suzbijanju višestruke diskriminacije - kršenja nečijih prava po više osnova. Od preostalih 12 preporuka Saveta UN za ljudska prava od ukupno 144 iz januara, o kojima ć se naknadno izjasniti, Srbija je prihvatila sedam, a pet nije, jer se nisu stekli uslovi za to, rekla je direktorka Kancelarije za ljudska i manjinska prava.

POVEZANE VESTI

Sreda 24.07.2013. 14:49
Sta sad hoce, da paradiraju svakih par meseci? I posle cokcu kad ih diskriminisemo.. pa normalno da cu da vas diskriminisem, opste ne zelim da vas gledam na vestima 10 puta godisnje kako dizete prasinu oko "vasih prava" ..tutanj
Sreda 24.07.2013. 15:36
Само нам још то треба да на овај начин содомизујемо-гоморизујемо нашу Србију! Добро било да нам ти болесници објасне,какво оправдање имају за провоцирање Срба својим изгледом и "шетњом" уз безбожничко понашање!?Ко им брани да у своја 4 зида раде шта хоће,па болест "морају" показивати и на улици?! Вероватно је у питању болесни егзибиционизам!
Sreda 24.07.2013. 15:46
То није парада поноса него парада срамоте и декаденције коју западне газде намећу издегенерисаним српским велеиздајничким владаућим подрепашима. Јадна Србијо нашто си спала . Нека се после победе куке и мотика Србија ухвати Русије па јој неће нико ништа моћи као што је то Сирија урадила.
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
jarac21. 12. - 21. 1.
Od vas se očekuje da ostvarite neku zapaženu ulogu u poslovnim susretima. To što okolina veruje u vaše sposobnosti predstavlja dovoljan povod, da pružite svoj maksimum u onoj oblasti za koju imate najviše interesovanja ili afiniteta. Važno je da vas neko posmatra toplim pogledom i danas ćete biti zadovoljni.
DNEVNI HOROSKOP
blizanci22. 5. - 21. 6.
Delujete optimistično i očekujete pozitivne odgovore. Međutim, trenutna situacija na poslovnoj sceni ne zavisi prvenstveno od vaše volje ili uticaja. Pravilno procenite redosled poteza i nemojte dozvoliti da vas neko preduhiti. Važno je da pažljivije birate reči koje izgovarate pred svojim partnerom koji je nervozan.
DNEVNI HOROSKOP
devica24. 8. - 23. 9.
Neko ne razume vaše ideje i to počinje da se odražava na nivo poslovno-finansijske saradnje. Morate imati dovoljno razumevanja za svoju okolinu, stoga izbegavajte varijantu kažnjavanja ili destruktivno ponašanje. Između vas i voljene osobe neke stvari ostaju nedorečene, razmislite dobro o nastavku svađe.
  • 2024 © - vesti online