Petak 10. 5. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
4
Subota 27.07.2013.
14:35
RTS A

Nikolić: Bolji život za sve na Kosovu

Predsednik Srbije Tomislav Nikolić istakao je u razgovoru sa predsednikom Ukrajine Viktorom Janukovičem da je Srbija ozbiljno posvećena evropskim integracijama, ali da nikada neće priznati Kosovo, a od EU očekuje da ostane statusno neutralna.

Tomislav Nikolić na molebanu u Kijevu
 

"Srbija sa Unijom pregovara uz ozbiljne ustupke, ali postoje pitanja o kojima nema pregovora", rekao je srpski predsednik.

Prema njegovim rečima, "postoji jedan u slov koji Evropa još nije postavila Srbiji i čak je bila prinuđena da kaže da je statusno neutralna, iako se tako nekad ne ponaša".

Na taj "nepostavljeni uslov", odgovor Srbije je - "nezavisnost Kosova nikada nećemo da prihvatimo", rekao je Nikolić.

On je Janukoviču, sa kojim se susreo u Kijevu, gde se obeležava 1.025 godina otkako su Rusi primili hrišćanstvo, preneo zahvalnost na principijelnom stavu u vezi sa pitanjem Kosova, i dodao da je Srbija dužna da opravda zalaganje i poverenje Kijeva.

Nikolić je istakao da je Srbija dovedena u situaciju "da čini nešto što mnoge države u svetu ne bi, da pregovaramo sa onima koji su nezakonito proglasili nezavisnost na delu Srbije".

"Mi smo iskreno ušli u pregovore sa Kosovom i prihvatili veliki deo realnosti koji se tamo dešava. Želimo da svi na Kosovu bolje žive, kao i da konačno ustanovimo zaštitu srpske zajednice na KiM", rekao je Nikolić i dodao da i tu nailazimo na otpore, ali da ćemo ih prevazići.

Predsednik Srbije je ukrajinskom kolegi rekao i da Srbija pregovara sa EU kako bi uredila svoju zemlju po ugledu na njene članice u oblasti pravosuđa, policije, borbe protiv korupcije.

Govoreći o dobrim rezultatima Ukrajine u metalurškoj industriji, Nikolić je izrazio nadu da ce ta zemlja investirati u metalurgiju i u Srbiji. Prredsednik Nikolić se zahvalio Janukoviču na pozivu da prisustvuje molebanu povodom proslave 1025. godišnjice krštenja Kijevske Rusije i istakao da mu je bila velika čast da prisustvuje toj proslavi.

"Bila je velika čast i ponos videti toliko patrijarha, mitropolita i predsednika na jednom mestu", naglasio je predsednik Srbije i dodao da mu je posebno drago što je proslavi prisustvovao i srpski patrijarh Irinej.

Janukovič je izrazio zadovoljstvo zbog posete srpskog predsednika Ukrajini, podsetio da je on prilikom posete Beogradu naišao na veoma dobar prijem i da je uveren da će na takav prijem naići i Nikolić u Kijevu.

Nikolića je na svečanosti dočekao predsednik Janukovič, a molebanu su prisustvovali i predsednik Ruske federacije Vladimir Putin i Moldavije Nikolae Timofti. Molebanu u Kijevu prisustvovali su i poglavari ruske, ukrajinske i srpske pravoslavne crkve i brojni crkveni verodostojnici.

POVEZANE VESTI

Subota 27.07.2013. 15:34
100 пута поновљена лаж понекад постане истина! То је оно што ови покушавају, да од лажи направе истину! Са зликовцима нема преговора, ако то ниси схватио онда си исти као они! И ту вам нема спаса!
Subota 27.07.2013. 16:01
Toma je duhovit ili samo podjebava ... http://www.vesti-online.com/Vesti/Hronika/332128/Kosovska-policija-uhapsila-Srbina-iz-Gracanice
Subota 27.07.2013. 14:43
Za sve na Kosovu ce da ide dok Ameri i EU prvi ne zagaze na BI, kad se to desi, onda ce i teorija za sve na Kosovu da se prilagodi potrebama cika Vlade.
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
devica24. 8. - 23. 9.
Neko ne razume vaše ideje i to počinje da se odražava na nivo poslovno-finansijske saradnje. Morate imati dovoljno razumevanja za svoju okolinu, stoga izbegavajte varijantu kažnjavanja ili destruktivno ponašanje. Između vas i voljene osobe neke stvari ostaju nedorečene, razmislite dobro o nastavku svađe.
DNEVNI HOROSKOP
rak22. 6. - 22. 7.
Ukoliko želite dobro da razrešite poslovni nesporazum sa jednom osobom, budite dovoljno efikasni i odlučni. Preduhitrite saradnike koji računaju na vašu neinformisanost o poslovnim prilikama. Važno je da jasno definisete svoje ciljeve. Imate utisak da vaš ljubavni život lagano stagnira i da nije interesantan.
DNEVNI HOROSKOP
jarac21. 12. - 21. 1.
Od vas se očekuje da ostvarite neku zapaženu ulogu u poslovnim susretima. To što okolina veruje u vaše sposobnosti predstavlja dovoljan povod, da pružite svoj maksimum u onoj oblasti za koju imate najviše interesovanja ili afiniteta. Važno je da vas neko posmatra toplim pogledom i danas ćete biti zadovoljni.
  • 2024 © - vesti online