Četvrtak 16. 5. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Utorak 20.08.2013.
12:26
Z. Gligorijević - Vesti A

I dijasporu deru da pune budžet

U gradovima Pomoravlja, a naročito u selima mnogo kuća nije legalizovano. Dozvolu su pre zidanja jedino uzimali oni koji su kuće pravili pre tri-četiri godine jer bez građevinske dozvole nisu mogli da uvedu struju i vodu.

- Mi smo kuću počeli da gradimo još 1996. godine kada je jednostavno bilo nemoguće dobiti papire. Zato ih nismo ni tražili i kompletno smo završili kuću. Onda su počeli da pričaju da će nam tražiti 1.000 ondašnjih nemačkih maraka po objektu, posle su pričali da će to da bude besplatno, a sada se priča da će biti papreno - komentariše za "Vesti" Miodrag Obradović iz Zlatova kod Despotovca, koji je sa porodicom decenijama u Parizu.
 

On dodaje da za kuću od oko 160 kvadrata plaća porez od oko 80 evra kao da je legalizovana. Smatra da je to velika cifra za selo jer se u gradu plaća mnogo manje.
 

- Nemamo ni urbanistički plan, ništa, a toliko da nam naplaćuju! Pitam se da li postoji kategorizacija zemljišta. Ako veliki broj nas radi u inostranstvu, nije lepo da nas pljačkaju. Zato neću da prijavim kuću, niti ću da je legalizujem. Jedino što neću moći da je prodam. Ja to i ne planiram - dodaje Miodrag.

Milorad Ljubisavljević iz istog sela, koji je u Parizu sa ćerkom Marinom i zetom Ivicom, kaže da je njegova kuća verovatno legalizovana jer je pravljena pre više od 70 godina i plaća uredno porez. Skoro je došao iz Francuske i nije upoznat s najnovijim problemima oko legalizacije, a kad smo mu rekli o čemu se radi, ocenio je da to nije dobro.

- Ne može danas da se kaže ovako, a sutra onako. Mislim da je u pitanju novac i potreba da se puni budžet. Narod je ionako jedva snalazi, mnogo je nezaposlenih i samo fale porezi. Odakle da plate? - pita Milorad.

Saša Ivanović rođen je u Parizu, jer su njegovi roditelji Radmila i Živorad, rodom iz okoline Velike Plane, tamo otišli na privremeni rad. U Parizu su i njegova supruga Ivana i deca.

- Ako je neko napravio 5.000 kvadrata, onda svakako treba da plati. Ali, mislim da za porodične kuće ne treba da se plaća legalizacija. U stvari, svi koji su nešto sagradili pre pet godina mislim da ne bi trebalo naknadno da plaćaju - ističe Saša.
 

Ko gradi treba i da plati

 

Rade Milosavljević iz Lipovice kod Despotovca sa suprugom Milorankom od 1981. godine živi u Luganu. U zavičaju su imali čatmaru od blata i slame. Vredno su radili i štedeli i u zavičaju napravili 902 kvadrata stambenog prostora.


- Objekat smo legalizovali pre četiri godine. Platili smo 2.600 evra. Zašto bi neko sada to mogao besplatno? - pita se Rade, čiji su sinovi Zlatan i Nebojša, snahe Ivana i Žaklina, kao i unuci Nenad, Aleksandar, Anđela i Andreo, takođe u Luganu.

POVEZANE VESTI

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
lav22. 6. - 23. 8.
Neko ima dobre namere, dogovor sa jednom osobom čini vam se da obećava zajedničku korist ili poslovno-finansijski dobitak. Zadržite samopouzdanje i optimistizam, ponekad je "prvi utisak" od presudnog značaja za dalji tok poslovnih događaja. Osoba koja privlači vašu pažnju deluje nedodirljivo.
DNEVNI HOROSKOP
ribe20. 2. - 20. 3.
Imate utisak, da neko ogranicava vaše poslovne mogućnosti ili da vam nameće određena pravila ponašanja. Dobro razmislite na koji način treba da se izborite za bolju poslovnu poziciju, nemojte potcenjivati nečiju ulogu. U emotivnom smislu nije vam dozvoljeno baš sve i nemojte preterivati.
DNEVNI HOROSKOP
vaga24. 9. - 23. 10.
Imate dobro idejno rešenje, ali neko pokušava da ogranici vasu ulogu i uticaj na dalji tok poslovnog dogovora. Nemojte dozvoliti, da se nesporazum negativno odražava na vasu koncentraciju ili da vas neko "ulovi" u svoju zamku. Važno je da se nalazite u pozitivnom okruženju. Pažljivije birajte društvo za grad.
  • 2024 © - vesti online