Sreda 15. 5. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Subota 24.08.2013.
11:21
Srna A

Zlatiborsko selo opčinjeno glinom

Zlakusa, selo na razmeđu užičke i požeške opštine, čuveno je po grnčarskom zanatu i rukovanju glinom. Od 200 domaćinstava bar dvadesetak se profesionalno bavi grnčarijom.

Svetozar Šunjevarić veštim rukama od gline pravi šerpu
 

Deceniju i po Mileta Lazić pravi zemljane lonce, šerpe i druge posude. Ispod njegovih mađioničarskih ruku za samo petnaestak minuta od gline i mlevenog kamena kalcita izađe šerpa u kojoj se spremaju ukusna sarma, paprike, kupus, pa i "bosanski lonac".

"Glina za grnčariju vadi se u majdanu u selu Vranjanina, a kalcit se kopa u Rupeljevu kod Požege. Kalcit se samelje i u pripremi sjedini pola -pola sa glinom", priča Mileta.

Posetioci oduševljeni kako sve izgleda lako

Grnčar, obučen u narodnu nošnju, na grnčarsko kolo stavlja komadić gline, razvlači ga u obliku deblje palačinke i vrteći kolo oblikuje dance ili dno zemljane šerpe. Od komada gline pravi "sudžuk", izdužen komad u obliku klipa kukuruza, pa njim zida telo posude, okrećući u krug grnčarsko kolo i postavljajući glinu u vertikali.

Kad je zid šerpe ugrubo ozidan, Mileta nožem, neprestano okrećući grnčarsko kolo, gladi zid sa spoljašnje strane, a tvrđim komadom gume i njenu unutrašnjost. To onda radi i mokrom krpom.

Važan deo posla je "bočanje" posude. Nakvašenom tkaninom iznutra majstor lagano pritiska glinu koja se "ispupčuje" i postepeno dobija željeni oblik šerpe. "Šaranje posude" je začuđujuće jednostavno. Nazubljenim točkićem, opet uz pomoć grnčarskog kola, Mileta šara šerpu.

Ostaje još da se na šerpu, koja je dobila braonkastu boju, dodaju jednostavne drške. Sud se zatim suši u grnčarskim radionicama dok ne pobeli, a onda u sušari dok ne pocrni i na krju u užarenoj peći dok ne dobije crvenu boju. Sušenje suda traje od 10 do 15 dana.

Svetozar Šunjevarić i njegov brat Veselin dnevno urade šest zemljanih lonaca raznih veličina ili do 2.000 komada godišnje.

U Zlakusi već generacijama tragaju za glinom i kvarcom, i od njih prave grnčariju
 

Zlakusa je selo gde grnčari oplemenjenoj glini veštim rukama dušu udahnjuju, ovaploćuju je i oživljavaju stvarajući tako ugođaj oku i stavljajući je u službu čoveka.

Mlađani Darko Tešić svoju radnju za proizvodnju grnčarije premestio je iz kuće na početak sela, gde je formiran zanatski centar od nekoliko brvnara.

"Ovde je prodaja turistima mnogo veća. Znatiželjni prisustvuju stvaranju posude od gline, iščuđavajući se kako ona na jednostavan način nastaje. I onda, kad se uvere kako je sve to što je postalo ispod grnčarskog kola čisto i zdravo, obavezno kupuju", kaže Tešić.

U ovom užičkom selu svi su glinom opsednuti. Time kako je nabaviti, uskladištiti, umesiti kao testo, gde naći beli kvarc, kako ispeći urađeno i onda, na kraju, izložiti i prodati... Ovde se lonci prave rano ujutro pre prvih petlova i kasno uveče kad sova zahuče. O njima, njihovim šarama i bojama priča se na krsnim slavama, babinama, daćama i poselima, pa i na saboru trubača u Guči i "Kupusijadi" u Mrčajevcima.

Ćirilično slovo Z "zakofrčeno", kako kažu grnčari, zaštitni je znak njihovih proizvoda, ulaznica u svet posebnosti i originalnosti, put ka zdravoj hrani u zdravim glinenim posudama.

U mnogim selima u Srbiji meštani dižu spomnike onome po čemu je ono poznato. Tako postoje spomenik trubi, pčeli, kupusu. Ovde, na samom ulazu u naselje, putnike, goste i namernike dočekaće "njegovo veličanstvo" ogroman zemljani lonac.

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
ovan21. 3. - 20. 4.
Susret ili rasprava sa jednom osobom na vas počinje da deluje zamorno. Osećate blagu rezignaciju, jer poslovni događaji ne idu u željenom pravcu. Ipak, nemojte dozvoliti da u vama prevlada nesigurnost i depresivno raspoloženje. Prijaće vam susret sa jednom bliskom ili dragom osobom, koja donosi vesti.
DNEVNI HOROSKOP
jarac21. 12. - 21. 1.
Od vas se očekuje da ostvarite neku zapaženu ulogu u poslovnim susretima. To što okolina veruje u vaše sposobnosti predstavlja dovoljan povod, da pružite svoj maksimum u onoj oblasti za koju imate najviše interesovanja ili afiniteta. Važno je da vas neko posmatra toplim pogledom i danas ćete biti zadovoljni.
DNEVNI HOROSKOP
strelac23. 11. - 21. 12.
Neko sumnja u vase praktične sposobnosti i poslovni ishod, ali niz prednosti se nalazi na vašoj strani. Ne treba da ubeđujete saradnike u svoje dobre namere ili poslovne sposobnosti, sačekajte na završnicu koja donosi uspešne rezultate. Ukoliko vam je stalo da privučete nečije interesovanje, jako se potrudite.
  • 2024 © - vesti online