Sreda 22. 5. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Ponedeljak 02.09.2013.
14:01
Z. Marjanović - Vesti A

Ponovo rođeni sa sestrom iz Sidneja

Helen Kiz, koja živi u Sidneju, nakon višedecenijskog traganja za porodicom oca Slavoljuba Kostovića na Preobraženje 19. avgusta sa porodicom je stigla u Beograd gde se u hotelu u Skadarliji prvi put u životu srela sa braćom Milošem i Miroslavom i njihovim porodicama. Kako se i očekivalo, susret bliskih rođaka koji dugo nisu znali jedni za druge i koji su se našli igrom sudbine, ali i Heleninom upornošću, obeležen je suzama i radošću.

Najzad zajedno: Miroslav, Helen i Miloš
 

- Kada smo Miloš i ja ušli u restoran hotela u dubini sale smo ugledali Helen, Rajčel i Emili i znali smo da su to one, ali i one su odmah ustale jer su znale da smo to mi. Jednostavno, bez ijedne reči smo se prepoznali, a susret je protekao u suzama i beskrajnom zagrljaju.

Pročitajte još:

* Helen našla braću u Srbiji

- Narod oko nas je gledao šta se dešava i verovatno se čudio tolikim suzama, ali oni nisu bili svesni da se baš u tom hotelu, u toj restoranskoj sali razrešila decenijska zagonetka porodice Kostović započeta još u vreme Drugog svetskog rata - objašnjava Miroslav Kostović stalno tražeći potvrdu od starijeg brata Miloša da je tako bilo.

U nemilosti i četnika i partizana

Dolazak Helen Kiz sa porodicom u porodičnu kuću Kostovića u Konavluku bio je veliki događaj, ali i prilika da se prisete ne tako lepih događaja koji su vezani za njihovu porodicu koja je u vreme Drugog svetskog rata važila za uglednu i imućnu domaćinsku kuću. Nisu bili po volji ni partizanima ni četnicima i zbog toga su propatili.

Najlepši san

Kaže da im je taj dan bio kao najlepši san koji je ukrašen tako što je iz Seula gde predaje engleski jezik doputovao i Helenin sin Rohan, te su sve naše kockice porodičnog mozaika složile kako je trebalo da bude odavno.


Nakon susreta u Beogradu, kakav je i red, porodica Kostović je krenula ka selu Konvanluk kod Kraljeva gde bi Helen živela, gde joj je živeo i otac. Ali, sudbina Kostovića je bila drugačija, o čemu su deo koji se odnosi na strica Slavoljuba saznali tek nakon razgovora sa sestrom Helen.

- Helen nam je mnogo toga ispričala, a i sami smo došli do nekih podataka pripremajući podatke i za njegovu rehabilitaciju. Iz Jugoslavije Slavoljub je emigrirao 1944. godine, jer mu se kao veoma obrazovanom i viđenom čoveku, kao što je bio i naš otac Sava, mnogo toga nije dopadalo, iako nisu bili politički opredeljeni - započinje priču za "Vesti" Miloš Kostović.
 

Rehabilitovan: Savo Kostović

Objašnjava da je Slavoljub prvo otišao u Italiju, zatim u Švajcarsku, Austriju i Holandiju, ali se 1946. godine vratio u Beograd jer je brinuo za sudbinu brata Sava, njegove žene Bose i dece. Međutim, u Beogradu mu je drug iz Ozne rekao da su ih komunisti sve pobili, pa je potpuno slomljen ponovo pobegao. Rečeno mu je da i njega čeka ista sudbina.

Laž iz Ozne

Na osnovu dnevnika Slavoljuba i drugih saznanja, taj njegov drug iz Ozne nije slagao namerno. Naime, u Mesnom odboru u selu stvarno je doneta odluka da Kostovići budu likvidirani. Na sreću, zahvaljujući i pametnim ljudima koji su bili u tom odboru, preživeli su svi sem nesrećnog Save.


- Mi Kostovići smo tri puta rođeni. Prvi put biološki, drugi put 2009. godine kada smo uspeli da rehabilitujemo našeg oca Savu i strica Slavoljuba, i treći put kada nas je pronašla naša sestra Helen Kiz iz Sidneja - uveren je Miloš.


Sa ubeđenjem da su mu porodicu ubili komunisti, ali i sa osećajem krivice jer je sebe optuživao za njihovo stradanje, Slavoljub Kostović je pobegao na zapad i promenio ime u Aleksandar Nikolić i sa tim imenom je stigao u Australiju.

Savest razjedala do smrti

- Moj otac Slavoljub bio je medicinski radnik i živeo je povučeno sa majkom Patrišom, Irkinjom koja je bila medicinska sestra. O prošlosti je ćutao do pred smrt. Padao je u depresiju jer je bio ubeđen, a i sa tim ubeđenjem je umro, da mu je u Srbiji sve pobijeno. Ako bih išta želela na ovom svetu danas, to je da je za života čuo da su mu sinovci preživeli rat, da smo se našli i da sam bila u kući u kojoj se rodio - kaže Helen Kiz.

Sutra - Stradanje porodice Save Kostovića

POVEZANE VESTI

HUMANITARNI MOST Paket stigao bez adrese
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
bik21. 4. - 21. 5.
Budite promišljeni pred osobom koja vas je zaintrigirala svojom pojavom ili pričom o poslovno finansijskoj saradnji. Konsultujete svoje saradnike, pre nego što donesete neku zvaničnu odluku. Više glava potencijalno može da smisli bolje rešenje. U susretu sa voljenom osobom, trebate uživati u ljubavi.
DNEVNI HOROSKOP
škorpija24. 10. - 22. 11.
Nečije namere ne zvuče dovoljno iskreno, stoga pažljivije analizirajte osobu koja plasira neobičnu priču. Kada situaciju na poslovnoj sceni posmatrate sa različitih aspekata, biće vam jasnije na koji način treba da rešavate svoje dileme. Komentari koje čujete od bliske osobe deluju pozitivno na vaše samopouzdanje.
DNEVNI HOROSKOP
rak22. 6. - 22. 7.
Ukoliko želite dobro da razrešite poslovni nesporazum sa jednom osobom, budite dovoljno efikasni i odlučni. Preduhitrite saradnike koji računaju na vašu neinformisanost o poslovnim prilikama. Važno je da jasno definisete svoje ciljeve. Imate utisak da vaš ljubavni život lagano stagnira i da nije interesantan.
  • 2024 © - vesti online