Subota 27. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Petak 06.09.2013.
12:40
Đ. Janković - Vesti A

Čardak na ognjištu predaka

Na ognjištu pradedova Lozničanin Čedomir Subotić napravio je miran kutak u dolini mladog bagrema gde mir i tišina osvajaju na prvi pogled. Ušuškano u dolinu sa prijatnom mikro-klimom, potokom koji žubori i mladim stablima koja daju hladovinu i u najvrelijim danima, u Runjanima kod Loznice od februara niče etno-selo ''Dolina bagrema'' gde u lepoti prirode i domaćoj kuhinji može uživati svaki putnik-namernik.

DEO DOLINE BAGREMA: Uvek ima gostiju
 


Subotić je posle decenije provedene na radu u inostranstvu, sedam u blizini Ciriha i tri u Minhenu, odlučio da se vrati i posveti zemlji predaka. Viziju i dobru volju ima, a odmah je zasukao rukave i latio se alata tako da je vrlo brzo ideja postala stvarnost, na samo nekoliko kilometara od centra Loznice, nedaleko od susednog Tršića.

- Čim sam se vratio, počeo sam da uređujem ovaj kutak. Bio sam preko granice, ali nigde nema lepše zemlje od Srbije. Sve imamo, samo treba malo da uključimo

Čedomir Subotić

mozak i radimo, da svako u svom poslu radi najbolje što može i biće nam sigurno bolje. Niko nema što mi imamo, samo su nam preče neke sporedne stvari, a zapostavljamo suštinu. Moj otac i stric bili su vrhunski majstori u građevini, a ja sam sa bratom sve ovde sam uradio. Kupio sam čardak i onda ga sredio sa hrastovim daskama. Osnovno je da bude prirodno i da čovek može ovde da se opusti, skloni od svakodonevne gužve, jednostavno da provetri glavu - priča Subotić dok pokazuje svoju ''Dolinu bagrema''.

Posetioce dočekuje ciglom popločana staza koja vodi preko malog drvenog mosta ka krčmi koja izgleda kao da je stigla iz Bilkićeve poznate pesme, tu su kuhinja i bar u vajatima, furuna sa sušarom, kutak za kotlić i roštilj. Pošto se gosti nauživaju domaćih specijaliteta, osveži ih voda iz bunara starog više od jednog veka.


- Ovo mesto sam prvo raskrčio, uradio objekte, a onda i očistio bunar koji je na našem imanju više od 100 godina, a poslednjih 30 nije korišćen. Uradio sam analizu vode i zdrava je, a kada se sipa u bokal on momentalno orosi.

DOBRODOŠLICA: Mir i tišina osvajaju
 

Ovde planiram da napravim manji plastenik, tako da sve imam na imanju, od mesa, slanine do sveže salate i drugog povrća. Gost može uživati u domaćem, kvalitetnom kozjem siru, kajmaku, uštipcioma i jelima po receptu naših baka, čorbama, supama, ribićima u kajmaku, pasulju sa rebrima, raznoj divljači, pekmezu, poslasticama od domaćeg voća, a tu su i sokovi od ruža, zove, kupine, ili maline. Sve je prirodno i zdravo-kaže Subotić kome pomažu supruga Vesna i sinovi Petar, Nikola i Matija, koji su još mali, ali su od velike vajde.
 

Angažovao Kustinog kuvara


Važna karika u kvalitenoj usluzi je i kuvar Slaviša Popović koji je neko vreme bio angažovan u "Drvengradu" kod reditelja Emira Kusturice. On je ''kriv'' što mnogi posle jednog obaveznio dođu i drugi put. Subotić najviše voli kada mu dođu porodice.

 
U planu bungalovi

Za mališane je uredio kutak sa ljuljaškama, malim golićima, a postaviće tobogan i slične rekvizite, da klinci maksimalno uživaju. Tada se njegovi sinovi druže sa vršnjacima dok njihovi roditelji mogu da se opuste i uživaju u ''Dolini bagrema''.
Čedomir Subotić, inače, iz jedne od najstarijih porodica u Runjanima, planira da uradi još nekoliko bungalova, ali da sve ostane ušuškano i ne naruši mir doline i lepotu koja traje od pamtiveka.

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
blizanci22. 5. - 21. 6.
Delujete optimistično i očekujete pozitivne odgovore. Međutim, trenutna situacija na poslovnoj sceni ne zavisi prvenstveno od vaše volje ili uticaja. Pravilno procenite redosled poteza i nemojte dozvoliti da vas neko preduhiti. Važno je da pažljivije birate reči koje izgovarate pred svojim partnerom koji je nervozan.
DNEVNI HOROSKOP
ribe20. 2. - 20. 3.
Imate utisak, da neko ogranicava vaše poslovne mogućnosti ili da vam nameće određena pravila ponašanja. Dobro razmislite na koji način treba da se izborite za bolju poslovnu poziciju, nemojte potcenjivati nečiju ulogu. U emotivnom smislu nije vam dozvoljeno baš sve i nemojte preterivati.
DNEVNI HOROSKOP
strelac23. 11. - 21. 12.
Neko sumnja u vase praktične sposobnosti i poslovni ishod, ali niz prednosti se nalazi na vašoj strani. Ne treba da ubeđujete saradnike u svoje dobre namere ili poslovne sposobnosti, sačekajte na završnicu koja donosi uspešne rezultate. Ukoliko vam je stalo da privučete nečije interesovanje, jako se potrudite.
  • 2024 © - vesti online