Ponedeljak 29. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Utorak 10.09.2013.
13:34
D. Dekić - Vesti A

Šljivančaninu rampa na Drini zbog poternice

Nekadašnji oficir JNA Veselin Šljivančanin, iako je odslužio kaznu izrečenu u Haškom tribunalu zbog Interpolove crvene poternice koju je raspisala Hrvatska, ne može da izađe iz Srbije.

Knjige ne mogu da mi hapse: Veselin Šljivančanin
 

Šljivančanin za "Vesti" kaže da zbog ovog problema nije u mogućnosti da udovolji brojnim zahtevima čitalačke publike "preko Drine" i lično predstavi svoja dela, književni prvenac "Sine, budi čovek", "Branio sam istinu", a sada i treće delo "Med i žuč" koje je iz štampe izašlo pre desetak dana.

Sportista

Šljivančanin deo dana posvećuje fizičkim aktivnostima. Voli da trči, ali i da se rekreativno bavi sportom.
- Bavim se plivanjem, košarkom i streljaštvom i tako održavam kondiciju - kaže ovaj vitalni 60-godišnjak.

- Ne mogu u Republiku Srpsku jer je policija BiH htela da me hapsi. Moje knjige ne mogu da uhapse, pa su tamo stigle pre mene i dosta su čitane. Nadam se da ću jednoga dana kao slobodan čovek stići ne samo do Banjaluke, već i do Sarajeva - kaže penzionisani oficir koji u rodnu Crnu Goru odlazi pošto mu je iz vrha te države potvrđeno da Podgorica smatra relevantnom činjenicu da je oslobođen u Tribunalu.


- Knjiga "Med i žuč" govori o dobu kada su me svi voleli, hvalili i tapšali po ramenu, pa je došlo vreme kada su me hapsili i razbijali mi stan, da bi u drugom delu knjige opisao suđenje u Hagu i naveo citate iz presude koja mi je izrečena - otkriva Šljivančanin.


Deo knjige posveti je prijateljima koji su žrtvovali život da bi pomogli njemu i porodici i brojnim pismima i telegramima podrške koja je dobijao od nepoznatih ljudi iz Srbije i šire.

Navodni zločini

Penzionisani oficir je u Sheveningenu proveo ukupno 2.450 dana, a kako je prokomentarisao, osuđujuća presuda i taj zatvor izgledaju mu "čudno i prosto nemoguće". Iako je odslužio kaznu, Hrvatska je za njim raspisala poternicu zbog neke nove optužnice, jer su, navodno, vojnici pod njegovom komandom ubili 10.000 hrvatskih vojnika?!

Zato u promociju "Meda i žuči" kreće na "sve četiri strane Srbije". Na našu opasku da je postao pisac, ovaj oficir kaže se i dalje oseća samo kao vojnik svog naroda.


- Ne pišem ja kao pisac, već iz srca. Za to se nisam ni školovao. Ispisujem istinu i čuvam je od laži koje su izlazile u javnost o meni i mojim vojnicima iz vremena tih sukoba na prostoru bivše Jugoslavije. Bilo je puno podmetanja da bismo mi ispali najgori narod i zato čuvam u knjigama tu istinu da ne bi nestala u lažima - kaže Šljivančanin.


Po povratku u Beograd, naš sagovornik se posvetio porodici, ćerkama i unučićima. Voli da popije kafu sa prijateljima, a o tome hoće li će još svedočanstava s kraja prošlog veka izaći iz njegovog pera za sada ne zna.


- Ima takvih ideja, ali još nisam odlučio, mada mi brojni prijatelji, poznanici i čitaoci preporučuju da nastavim - završava svoju priču nekadašnji oficir.

POVEZANE VESTI

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
blizanci22. 5. - 21. 6.
Delujete optimistično i očekujete pozitivne odgovore. Međutim, trenutna situacija na poslovnoj sceni ne zavisi prvenstveno od vaše volje ili uticaja. Pravilno procenite redosled poteza i nemojte dozvoliti da vas neko preduhiti. Važno je da pažljivije birate reči koje izgovarate pred svojim partnerom koji je nervozan.
DNEVNI HOROSKOP
blizanci22. 5. - 21. 6.
Delujete optimistično i očekujete pozitivne odgovore. Međutim, trenutna situacija na poslovnoj sceni ne zavisi prvenstveno od vaše volje ili uticaja. Pravilno procenite redosled poteza i nemojte dozvoliti da vas neko preduhiti. Važno je da pažljivije birate reči koje izgovarate pred svojim partnerom koji je nervozan.
DNEVNI HOROSKOP
jarac21. 12. - 21. 1.
Od vas se očekuje da ostvarite neku zapaženu ulogu u poslovnim susretima. To što okolina veruje u vaše sposobnosti predstavlja dovoljan povod, da pružite svoj maksimum u onoj oblasti za koju imate najviše interesovanja ili afiniteta. Važno je da vas neko posmatra toplim pogledom i danas ćete biti zadovoljni.
  • 2024 © - vesti online