Subota 1. 6. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Subota 05.10.2013.
15:39
RTS A

Odata pošta žrtvama u Jajincima

Na strelištu u Jajincima u Beogradu održana je državna komemorativna svečanost, koju je predvodio predsednik Srbije Tomislav Nikolić, posvećena očuvanju sećanja na više desetina hiljada brutalno likvidiranih na tom stratištu u Drugom svetskom ratu.

Da oprostimo, ali da ne zaboravimo zločine: Tomislav Nikolić
 

"Srpski narod je imao sreću ili nesreću da se nalazi na najlepšem mestu u Evropi, prostoru interesantnom za osvajače. Srbi nisu osvajali ni pljačkali bilo koga niti bazirali sreću na tuđoj nesreći", rekao je Nikolić.

Kako je rekao, o tome svedoče i muzeji puni dragocenosti baš sa ovih prostora. Nikolić je rekao da su Srbi sistematski uništavani tokom dva svetska rata i ubijani tokom drugih ratova, ali da prava istina o ulozi Srbije u tim događajima isplivava.

Predsednik Srbije je podsetio da je krajnja destinacija za osuđenike iz logora na Banjici i drugih logora u SFRJ bilo strelište u Jajincima.

"Ovo je tragično mesto na kome je ubijen najveći broj ljudi u čitavoj okupiranoj Srbiji. Desetak samo je uspelo da pobegne i danas bolno odzvanjaju reči preživelih", podsetio je Nikolić.

"Uvaženi prijatelji mi smo obavezni prema svojim i drugim žrtvama da uspomenu na njihova stradanja čuvamo kao večni plamen koji će istim žarom da plamti u našim srcima", rekao je predsednik Srbije.

Nikolić je rekao da je teško ići napred sa ogromnim teretom prošlosti, i da je još teže oprostiti, ali je to neophodno kako bismo išli napred.

"Ne smemo zaboraviti kako bi žrtve imale spokoj i da se nikad bviše ne bi ponovile", upozorio je Nikolić.

Predsednik Nikolić je poručio Srbi miroljubiv, ispravan, pošten i pravdoljubiv narod, ali da današnja generacija, bez obzira na greške prethodnika, ne može da dozvoli da se ostvaruju nacionalističke ambicije jednog naroda koji se nalazi u populacionoj ekspanziji.

Jajinci kao učionica istorije

 

Na skupu se obratio je i bivši zatočenik banjičkog logora Ljubomir Zečević. Kako je istakao, Jajinci su bili i ostaće učionica istorije u kojoj će se saznavati istina o zločinima okupatora u Srbiji kao i o svim zločinima u prethodnim ratovima. Zečević je rekao da mnogi u Evropi danas veruju da su fašizam i nacizam umrli 1946. godine na "Nirnberškim vešalima", ali da je svako ko tako misli u velikoj zabludi.

 

"Recidivi nacifašističke ideologije zapljuskuju političke pozornice mnogih zemalja u Evropi, a ni naša zemlja nije pošteđena. Ekstremisti nastoje da rehabilituju carstvo nacizma u kojem je vladalo slepilo mržnje, antisemitizam, ksenofobija i brutalna represija prema političkim oponentima svih boja", rekao je Zečević.

 

Kako je istakao, samo udruženi antifašisti i demokratska javnost čitavog sveta mogu da budu brana ostrašćenim desničarima i revanšistima.

 

"Fašizam nikad više", rekao je Zečević na nekoliko jezika.

 

Svečanosti su prisustvovali predsednik Narodne skupštine Nebojša Stefanović, načelnik Generalštaba Vojske Srbije general-potpukovnik Ljubiša Diković, ministar odbrane Nebojša Rodić, diplomatski i vojno-diplomatski predstavnici više od četrdeset država, kao i zvaničnici grada Beograda i opštine Voždovac. Izveden je i umetnički program pod nazivom "Besede o životu i smrti".

POVEZANE VESTI

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
vodolija21. 1. - 19. 2.
Nedostaje vam osnovno interesovanje da se posvetite nekim poslovnim temema koje zahtevaju dodatni napor. Nemojte precenjivati svoje profesionalne mogućnosti. Trenutni položaj Meseca u vama podstiče emotivnu nesigurnost, stoga izbegavajte rasparavu ili sumnjivo društvo. Budite iskreni prema svima.
DNEVNI HOROSKOP
ribe20. 2. - 20. 3.
Imate utisak, da neko ogranicava vaše poslovne mogućnosti ili da vam nameće određena pravila ponašanja. Dobro razmislite na koji način treba da se izborite za bolju poslovnu poziciju, nemojte potcenjivati nečiju ulogu. U emotivnom smislu nije vam dozvoljeno baš sve i nemojte preterivati.
DNEVNI HOROSKOP
ribe20. 2. - 20. 3.
Imate utisak, da neko ogranicava vaše poslovne mogućnosti ili da vam nameće određena pravila ponašanja. Dobro razmislite na koji način treba da se izborite za bolju poslovnu poziciju, nemojte potcenjivati nečiju ulogu. U emotivnom smislu nije vam dozvoljeno baš sve i nemojte preterivati.
  • 2024 © - vesti online