Subota 4. 5. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
8
Nedelja 06.10.2013.
10:32
Beta A

"Čekao sam da se Josipović odljuti"

Predsednik Srbije Tomislav Nikolić izjavio je da Srbija i Hrvatska treba da uspostave odnose poštovanja, jer zbog bolne prošlosti neko vreme između dve zemlje neće biti ljubavi, objavio je danas hrvatski Jutarnji list.

Za 10 dana prvi zvanični susret dva predsednika: Tomislav Nikolić
 

Nikolić i predsednik Hrvatske Ivo Josipović zvanično će se prvi put sastati 16. oktobra u Beogradu i razgovarati o svim temama koje su i dalje kamen spoticanja u odnosima Srbije i Hrvatske, naveo je Nikolić u intervjuu za taj hrvatski list. On je međutim ocenio, da odnosi Srbije i Hrvatske nikad nisu bili bolji, da svuda vidi dobre osnove za saradnju, ali i da još nisu otklonjene sve prepreke u odnosima dve zemlje, na čemu, kako je kazao, Srbija nije insistirala, jer nije htela da otežava ili ugrozi važan put Hrvatske ka EU.

"To će biti prilika da rešimo otvorena pitanja, a ne prilika da podsećamo jedni druge na to što jedni drugima nismo rešili, odnosno što smeta dobrim odnosima naših država i naša dva naroda", rekao je Nikolić.

Kako je naveo, sa Josipovićem će razgovarati o granici, o pitanju srpske imovine, nerešenim pravima i nestalim osobama. Nikolić je istakao da je otvoren za temu o nestalim osobama i naveo da se povremeno u javnosti spominje da i u Srbiji ima nekih neotkrivenih grobnica u kojima su pokopani hrvatski građani.

"Voleo bih da mi se ukaže na te lokacije i prekopaćemo svaki centimetar kako bi tu anatemu skinuli sa svojih leđa. Razgovaraćemo o pravima Hrvata u Srbiji i o pravima Srba u Hrvatskoj, o odnosima s onima koji to naše otopljenje odnosa kvare, o različitim vidovima demonstracija sile protiv države, onih koji se pod plaštem lažnog patriotizma, posebno u Hrvatskoj, sukobljavaju i sa svojom vladom, s demokratskim načelima i sa svojim ustavnim poretkom", naveo je predsednik Srbije.

On je istakao da je njegova nedvosmislena želja da, ne samo na predsedničkom nivou, već da svako u svom domenu sarađuje sa kolegom iz druge zemlje, jer je to jedini pravi način da ponovo uspostavimo odnose poštovanja.

On je izrazio uverenje i da je do susreta sa Josipovićem trebalo doći ranije.

"Što se mene tiče, poziv ili prihvatanje poziva bilo je potpuno otvoreno i to sam više puta javno rekao. Očekivao sam samo kada će predsednik Josipović odlučiti da više ne bude ljut zato što su mediji i poneki ljudi u Srbiji pogrešno tumačili moje izjave, što je za gospodina Josipovića bio razlog da se ne susretnemo", rekao je Nikolić i dodao da se sa Josipovićem sretao na raznim skupovima što je ubrzalo njihov zvaničan susret.

Nikolić je istakao i da još nisu otklonjene sve prepreke u odnosima Srbije i Hrvatske, ali da Srbija nije na tome insistirala, jer nije htela otežavati ili ugroziti važan put Hrvatske ka EU. "Sada kad je Hrvatska članica EU, imamo pravo otvoreno razgovarati i očekivati da Hrvatska uradi ono što bi svaka druga članica unije uradila", rekao je Nikolić.

POVEZANE VESTI

Nedelja 06.10.2013. 10:38
more skinuce ti gace !
Nedelja 06.10.2013. 11:11
Kakva budalaaa! Uvijek sam se gadio najvnih predsjednika, neodlučnih, nejasne politike i govora tijela bez samopouzdanja i kao da su sa žalopojki. Sve te kriterijume ispunjava Toma. Još kad gledam stare slike njega i Vučine pored Šešelja, tačno vidiš njega kao šunje koja se uspinje uz nekog i toga nekog cinkari i gleda da napusti prve prilike, a ovaj drugi, Vučina, kao balavac koji radi pripravnički. Kad gleda čovjek stare slike iz današnje perspektive, tačno vidi tip ličnosti koji odgovara pokazanom na djelu. Tako caruje poltronizam evroatlantskih integracija.
Nedelja 06.10.2013. 12:43
Da niste isekli fotku, videlo bi se da drzi ruku medju noge
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
devica24. 8. - 23. 9.
Neko ne razume vaše ideje i to počinje da se odražava na nivo poslovno-finansijske saradnje. Morate imati dovoljno razumevanja za svoju okolinu, stoga izbegavajte varijantu kažnjavanja ili destruktivno ponašanje. Između vas i voljene osobe neke stvari ostaju nedorečene, razmislite dobro o nastavku svađe.
DNEVNI HOROSKOP
blizanci22. 5. - 21. 6.
Delujete optimistično i očekujete pozitivne odgovore. Međutim, trenutna situacija na poslovnoj sceni ne zavisi prvenstveno od vaše volje ili uticaja. Pravilno procenite redosled poteza i nemojte dozvoliti da vas neko preduhiti. Važno je da pažljivije birate reči koje izgovarate pred svojim partnerom koji je nervozan.
DNEVNI HOROSKOP
strelac23. 11. - 21. 12.
Neko sumnja u vase praktične sposobnosti i poslovni ishod, ali niz prednosti se nalazi na vašoj strani. Ne treba da ubeđujete saradnike u svoje dobre namere ili poslovne sposobnosti, sačekajte na završnicu koja donosi uspešne rezultate. Ukoliko vam je stalo da privučete nečije interesovanje, jako se potrudite.
  • 2024 © - vesti online