Ponedeljak 29. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
2
Ponedeljak 07.10.2013.
16:05
Beta A

"Sve spremno za grejnu sezonu"

Ministarka energetike Srbije Zorana Mihajlović izavila je da je sve spremno za početak grejne sezone u Srbiji od 15. oktobra i da su toplane u mnogo boljem stanju nego pre godinu dana.

Ministarka energetike Srbije Zorana Mihajlović
 

Mihajlovićeva je na konferenciji za novinare kazala da su remonti u toplanama urađeni, da su nabavljene dovoljne količine energenata i da je kroz reprograme raskinut začarani krug dugovanja između toplana, Srbijagasa i Direkcije za robne rezerve.

Mihajlović: Sastanak o restruktruriranju Srbijagasa

Ministarka energetike Srbije Zorana Mihajlović izjavila je da će biti održan sastanak o
restruktruriranju Srbijagasa.

Ona je kazala da će o reformi Srbijagasa i preduzećima u
restrukturiranju razgovarati na sastanku sa ministrom privrede Sašom Radulovićem, ministrom finansija Lazarom Krstićem i direktorom Srbijagasa Dušanom Bajatovićem. "Očekujem da ćemo se mi dogovoriti ne samo o reformisanju Srbijagasa, veći i o preduzećima u restrukturiranju", kazala je Mihajlovićeva.

Srpska ministarka energetike kazala i da nije saglasna sa
kriterijumima po kojima je Srbijagas zbog dugovanja isključivao i uključivao gas pojedinim preduzećima u restruktriranju, kao što je
Galenika. "To nisu kriterijumi držzave već ih je Srbijagas u jednom trenutku napravio", kazala je Mihajlovićeva i dodala da moraju da postoje jednonoobrazni kriterijumi za sve.

"Učinili smo sve da finansijski i poslovno pomognemo i konsolidujemo toplane jer mislimo da je to prvi korak koji je neophodan u daljem radu. Prethodnih godinu dana smo se bavli pripremom za grejnu sezonu iako smo nasledli loše stanje", kazala je ona.

Mihajlovićeva je upozorila da i pored toga postoje toplane koje i dalje imaju probleme navodeći toplanu u Novom Pazaru.

"Ne samo da je blokirana toplana, blokiran je i grad i to je nešto što ne može da se reši a da se lokalna samouprava malo više ne uključi u ono što se zove komunalni život u tom gradu", kazala je ona.

Mihajlovićeva je istaka da postoji odlična saradnja sa Poslovnim udruženjem toplana i pedesetak toplana u Srbiji, ali da je kritična tačka ostala nedovoljna saradnja sa onima koji vode opštine i gradove. Ona je kazala lokalne samouprave često nisu nabavljale dovoljne
količine energenata niti raspisivale tendere očekujući da će država da pomogne kad počne grejna sezona i mora da se obezbedi
grejanje za građane.

Mihajlovićeva je navela primer toplane u Bajinoj Bašti koje je 2. oktobra raspisala tener za nabavku energenta, a grejna sezone počinje 15. oktobra.

"To je nedopustivo", kazala je ona i dodala da toplana u Jagodini nije dogovorila reprogram duga sa Srbijagasom i da je zbog toga obustavljena isporuka gasa, a da se problemi mogu očekivati u toplani u Bečeju zbog duga.

Kao preduzeće gde ima tehničkih i finansijskih problema, Mihajlovićeva je navela i toplanu u Bečeju , gde su, kako je rekla, prosečne zarade 66.000 dinara, a iskazan je "enormno" veći gubitak u 2012. godini nego u 2011, što će Ministarstvo energije tražiti da se istraži.

Mihajlovićeva je kazala da postoji i tri ili četiri toplane koje ne poštuju Uredbu o maksimalnim i minimalnim cenam grejanja i navela da je jedna od njih toplana u Pirotu.

"Toplana Pirot ne poštuje uredbu Vlade o minimalnim i maksimalnim cenama grejanja i pitanje da li će ta toplana povećati ili sniziti cene grejanja je pitanje za inspekciju u Ministarstvu trgovine", kazala je ona.

Mihajlovićeva je kazala da je plan Ministarstva da se u narednih godinu dana bavi kvalitetom energetnata i modernizacijom toplana. Ona je uputila poziv svim zainteresovanim investitorima da je jave i učestvuju u modernizaciji toplana, bilo da se radi o promeni energenta za toplane ili uvođenju kogenerativnih postrojenja za proizvodnju toplotne i električne energije.

Ministarka enegetike Srbije je kazala i da će na narednoj sednici Vlade biti usvojene dopune Uredbe o energetski zaštićemom kupcu po kojima će pored određenih besplatnih količina struje i gasa socijalno ugroženi građani dobiti i besplatno grejanje.

POVEZANE VESTI

Ponedeljak 07.10.2013. 17:04
Sve je spremno ali jos ne greju
Ponedeljak 07.10.2013. 17:35
"sve" je spremno - osim tamo gde treba odraditi remont, popravku, čišćenje i vađenje taloga iz cevi.... Jedino - računi stižu svakog meseca, uredno i na vreme...
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
strelac23. 11. - 21. 12.
Neko sumnja u vase praktične sposobnosti i poslovni ishod, ali niz prednosti se nalazi na vašoj strani. Ne treba da ubeđujete saradnike u svoje dobre namere ili poslovne sposobnosti, sačekajte na završnicu koja donosi uspešne rezultate. Ukoliko vam je stalo da privučete nečije interesovanje, jako se potrudite.
DNEVNI HOROSKOP
ribe20. 2. - 20. 3.
Imate utisak, da neko ogranicava vaše poslovne mogućnosti ili da vam nameće određena pravila ponašanja. Dobro razmislite na koji način treba da se izborite za bolju poslovnu poziciju, nemojte potcenjivati nečiju ulogu. U emotivnom smislu nije vam dozvoljeno baš sve i nemojte preterivati.
DNEVNI HOROSKOP
škorpija24. 10. - 22. 11.
Nečije namere ne zvuče dovoljno iskreno, stoga pažljivije analizirajte osobu koja plasira neobičnu priču. Kada situaciju na poslovnoj sceni posmatrate sa različitih aspekata, biće vam jasnije na koji način treba da rešavate svoje dileme. Komentari koje čujete od bliske osobe deluju pozitivno na vaše samopouzdanje.
  • 2024 © - vesti online