Nedelja 28. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
3
Sreda 09.10.2013.
17:24
Beta A

Dačić: Raseljeni sa Kosova moraju da glasaju

Predsednik Vlade Srbije Ivica Dačić preneo je danas specijalnom izvestiocu UN za ljudska prava interno raseljenih osoba Čaloku Bejaniju da se interno raseljenima mora omogućiti pravo glasa na predstojećim kosovskim lokalnim izborima, zakazanim za 3. novembar.

Čalok Bejani i Ivica Dačić
 

Dačić je istakao da vlast u Prištini nastoji da veliki broj interno raseljenih lica isključi iz biračkih spiskova na predstojećim lokalnim izborima, saopštila je Vlada Srbije. U saopštenju se ne navodi šta je rekao Bejani. Premijer Srbije je naveo da je položaj interno raseljenih lica u Srbiji izuzetno težak i da zabrinjava nizak stepen povratka na Kosovo, te se UN zato moraju ozbiljnije posvetiti tom problemu.

"Od 1999. godine na Kosovo i Metohiju se vratilo 18.000 interno raseljenih, ali je manje od 4.000 ostvarilo održivi povratak. U prvom kvartalu ove godine u južnu pokrajinu se vratilo svega 47 interno raseljenih lica", rekao je Dačić.

Dačić je istakao da UN, u saradnji sa međunarodnim misijama i privremenim organima vlasti na Kosovu, moraju nastojati da poboljšaju uslove za povratak interno raseljenih. Dačić je naveo da je u procesu povratka najvažnije vratiti uzurpiranu imovinu i obnoviti porušene kuće i stanove. Premijer je istakao da taj proces ometaju dugi sudski postupci i privatizacije na Kosovu u kojima su oštećena interno raseljena lica koja su radila u privatizovanim preduzećima.

Bejani je razgovarao i s direktorkom Kancelarije Vlade Srbije za ljudska i manjinska prava Suzanom Paunović, koja ga je upoznala ga sa aktivnostima koje Kancelarije u vezi s izbeglicama i interno raseljenim licima.

Ona je istakla da je opšti cilj Strategije prevencije i zaštite od diskriminacije, koju je Vlada usvojila u junu, i poboljšanje položaja interno raseljenjih u skladu sa međunarodnim i regionalnim standardima i preduzimanje mera za eliminaciju svih oblika disriminatorne prakse.

Bejani je danas razgovarao i sa predsednikom Srbije Tomislvom Nikolićem i s ministrom spoljnih poslova Ivanom Mrkićem

POVEZANE VESTI

Sreda 09.10.2013. 17:28
SRBI NI PO KOJU CENU NE SMEJU IZAĆI NA TAČIJEVE I DAČIĆEVE IZBORE . IZLASKOM NA IZBORE OVERAVA SE IZDAJA KOSOVA .
Sreda 09.10.2013. 22:56
Pretnje radi izlaska na izbore upucivani su vec vise puta od strane Dacica ,Vucica i Nikolica,ali Preostali na KiM a i raseljeni Srbi su danas toliko pametni da im ti izbori ne donose nikakvu buducnost.Ove ucenjivace niko vise neslusa ali oni pokusavaju na svaki nacin Narod da uplase inateraju u bezdan,jer izlaskom na te lazne izbore je poslednji cin priznavanja jedne lazne drzave.Zasto to njih trojica ne razumeju samo dragi Bog zna.
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
rak22. 6. - 22. 7.
Ukoliko želite dobro da razrešite poslovni nesporazum sa jednom osobom, budite dovoljno efikasni i odlučni. Preduhitrite saradnike koji računaju na vašu neinformisanost o poslovnim prilikama. Važno je da jasno definisete svoje ciljeve. Imate utisak da vaš ljubavni život lagano stagnira i da nije interesantan.
DNEVNI HOROSKOP
rak22. 6. - 22. 7.
Ukoliko želite dobro da razrešite poslovni nesporazum sa jednom osobom, budite dovoljno efikasni i odlučni. Preduhitrite saradnike koji računaju na vašu neinformisanost o poslovnim prilikama. Važno je da jasno definisete svoje ciljeve. Imate utisak da vaš ljubavni život lagano stagnira i da nije interesantan.
DNEVNI HOROSKOP
vaga24. 9. - 23. 10.
Imate dobro idejno rešenje, ali neko pokušava da ogranici vasu ulogu i uticaj na dalji tok poslovnog dogovora. Nemojte dozvoliti, da se nesporazum negativno odražava na vasu koncentraciju ili da vas neko "ulovi" u svoju zamku. Važno je da se nalazite u pozitivnom okruženju. Pažljivije birajte društvo za grad.
  • 2024 © - vesti online