Subota 27. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
6
Četvrtak 17.10.2013.
12:14
N. Jokić - Vesti A

Srbija ucenjena da dozvoli uvoz GMO

Srbija treba što pre da izmeni zakone o genetski modifikovanim organizmima (GMO) kako bi mogla da pristupi Svetskoj trgovinskoj organizaciji, kaže se u godišnjem izveštaju Evropske komisije koji je u okviru paketa o proširenju juče predstavljen u Briselu.

 

To znači da će Srbija moći da zadrži zakon o zabrani uzgajanja i eventualno donese zakon kojim bi se dozvolila prodaja, uz obavezno naznačavanje prisustva GMO u proizvodima za ljudsku ishranu.


"Zakone o GMO treba što pre uskladiti s regulativom EU", stoji u godišnjem izveštaju o napretku Srbije, uz napomenu da je to neophodan uslov za stupanje u STO.


U Srbiji je na snazi zabrana uzgajanja i prodaja GMO, što uključuje genetski modifikovanu soju, kukuruz i niz drugih prehrambrenih artikala. Slična zabrana je do pre nekoliko godina važila i u EU, ali je uklonjena nakon dugog spora s velikim izvoznicima GMO - SAD i Kanadom - koji su pred specijalnim panelom STO optužili EU da krši pravila o slobodnoj trgovini. Panel je 2008. presudio da se nijedan proizvod ne sme zabraniti ukoliko nije nepobitno dokazano da je opasan ili škodljiv.


S obzirom na to da u naučnim krugovima još traje rasprava o dugoročnim efektima GMO po ljudsko zdravlje i okolinu, EU je dozvolila uvoz ovih proizvoda, ali pod uslovom da prođu kroz stroge kontrole i da budu jasno obeleženi.


Korin Lepaž, bivša ministarka ekologije Francuske, a sada izvestilac o GMO u Evropskom parlamentu kaže u svojoj nedavno objavljenoj knjizi da su svi naučnici - članovi "panela stručnjaka" koji savetuju Evropsku komisiju - zapravo finansijskim interesima vezani sa industrijom GMO i zloglasnu industrijsku grupu Monsanto.


Najstrožije zakonodavstvo kojim se potpuno zabranjuje gajenje modifikovanih biljaka ima Bugarska, u Švajcarskoj je proglašen moratorijum, a u Rusiji je zabrana na snazi, ali se sve češće dovodi u pitanje. Od evropskih država modifikovanim kukuruzom zasađene su površine od 100.000 hektara u Španiji, Portugalu, Rumuniji, Slovačkoj i Poljskoj. U Češkoj se na istoj površini gaje - kukuruz i krompir, a u Švedskoj i Nemačkoj - samo krompir.


Ograničenja za GMO ne važe u SAD gde uopšte ne postoji razlika između normalne i genetski modifikovane biljke. STO ima 157 članica, od kojih većina na različite načine regulišu proizvodnju i prodaju GMO, ali ni u jednoj ne važi potpuna zabrana.
 

Najveći proizvođači

 

Gajenje genetski modifikovanih prehrambenih biljaka dozvoljeno je u 29 država sveta. Ukupna površina, zasejana pretežno sojom, kukuruzom, pamukom i uljanom repicom iznosi oko 160 miliona hektara od čega se tri četvrtine nalazi na teritorijama SAD (43 odsto), Brazila (19 odsto) i Argentine (15 odsto). 

POVEZANE VESTI

Četvrtak 17.10.2013. 12:23
Juče je VLAST popušila Hrvatima "zbog ucene" sada se sprema GMO ZLO i opet "ucene" ? Kod ČASNIH LJUDI kada dođe do ucena prekidaju se svi odnosi sa UCENJIVAČEM . U ovoj priči na sceni su IZDAJNICI IZ VLASTI koji pored izdaje KOSOVA ŽELE DA ZATRUJU I SRBIJU ZA SVA VREMENA .
Četvrtak 17.10.2013. 12:40
Nije ucena, vec Monsantov lobi u Srbiji s kojim dovode u vezu Secerka... Inace je GMO soja vec odavno u Srbiji, tako da je preko mesa i preradjevina vec usla u lanac ishrane... Bicemo debeli i glupi kao Ameri... He,he...
Četvrtak 17.10.2013. 12:42
Како нас је*у за наше паре !!! АУУУ Па ово је страшно да ти неко други одређује шта ћеш да једеш,шта ћеш да пијеш ,шта ћеш да гледаш на ТВ-у,.....Па докле бре више,па коме ми толико сметамо ?!??????!!!
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
ribe20. 2. - 20. 3.
Imate utisak, da neko ogranicava vaše poslovne mogućnosti ili da vam nameće određena pravila ponašanja. Dobro razmislite na koji način treba da se izborite za bolju poslovnu poziciju, nemojte potcenjivati nečiju ulogu. U emotivnom smislu nije vam dozvoljeno baš sve i nemojte preterivati.
DNEVNI HOROSKOP
rak22. 6. - 22. 7.
Ukoliko želite dobro da razrešite poslovni nesporazum sa jednom osobom, budite dovoljno efikasni i odlučni. Preduhitrite saradnike koji računaju na vašu neinformisanost o poslovnim prilikama. Važno je da jasno definisete svoje ciljeve. Imate utisak da vaš ljubavni život lagano stagnira i da nije interesantan.
DNEVNI HOROSKOP
škorpija24. 10. - 22. 11.
Nečije namere ne zvuče dovoljno iskreno, stoga pažljivije analizirajte osobu koja plasira neobičnu priču. Kada situaciju na poslovnoj sceni posmatrate sa različitih aspekata, biće vam jasnije na koji način treba da rešavate svoje dileme. Komentari koje čujete od bliske osobe deluju pozitivno na vaše samopouzdanje.
  • 2024 © - vesti online