Ponedeljak 29. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Utorak 22.10.2013.
05:38
D. N. Petrović - Vesti A

Turci zaigrali Moravac

Krajem septembra i početkom oktobra u poznatom turskom letovalištu Sarimsakli na Egeju, u blizini Troje, Bergama i Efesa, održan je Sedmi internacionalni festival folklora koji je okupio 20 kulturno-umetničkih društava iz Evrope, Afrike i Azije. Kao i u prethodnih sedam godina, među učesnicima su bili ansambli iz gotovo svih republike bivše Jugoslavije, a čast da ponese titulu pobednika pripala je KUD-u "Dule Milosavljević" iz Čačka.

Besim Biberović sa jednim od organizatora
 

Folklorna društva okupio je direktor festivala u Sarimsakliju, Novopazarac Besim Biberović, poznati turistički radnik, zaljubljenik u Egej, gde njegova turistička agencija Znak ima niz zakupljenih hotela. On izvorno narodno stvaralaštvo Balkana želi da približi domaćinima Turcima i turistima iz celog sveta.

Ovacije za Čačane

- Nismo se nadali pobedi, međutim, uvek se trudimo da na najbolji i najprofesionalniji način predstavimo našu kulturu i tradiciju. U Sarimsakliju smo primljeni sa puno poštovanja i ispraćeni smo ovacijama - kaže Zoran Jeftić, rukovodilac KUD-a "Dule Milosavljević" iz Čačka.

- Ansambli iz Srbije, ali i društva iz drugih delova bivše Jugoslavije uvek imaju posebno mesto u Sarimsakliju, gde sam ja od osnivanja direktor jednog od najvećih festivala folklora u svetu. To što je pobednik društvo iz moje zemlje, nema nikakve veze sa mojim poreklom, već sa kvalitetom koji ocenjuje stručni žiri. Među 1.000 učesnika, Čačani su bili zaista najbolji - kaže Biberović i naglašava da nije lako okupiti pola sveta na jednom mestu.


- Celog života bavio sam se folklorom, najviše u KUD-u "Svetozar Marković" iz Kragujevca, a pre toga u mom Novom Pazaru. Gradonačelniku Ajvalika, Mesudu Erginu, poreklom iz Bijelog Polja (od Boškovića), predložio sam da napravimo neku svetsku manifestaciju, odmah smo se razumeli, njegovo je bilo da obezbedi logistiku i novac, moje da u Sarimsakli dovedem najbolje: dolazili su nam vrsni ansambli iz Kenije, Senegala, sa Kube, Indonezije, Filipina, Japana...

Pobednice festivala: Devojke iz Čačka
 

- Ove godine atrakcija je bilo jedno društvo iz Konga, oduševili su nas folkloraši iz Indije, mene posebno moji iz Srbije - kaže Biberović i naglašava da u regiji Ajvalika, gde se nalazi i letovalište Sarimsakli, živi više od dva miliona potomaka askera sa prostora bivše Jugoslavije i da se srpski još dobro razume i čuje svuda na ovom delu Egeja.
 

Igrači iz Konga
 

- Osim igre i pesme, učesnici festivala imaju obavezu da predstave i svoju kulturu, nošnju, običaje, hranu. Sve to interesuje brojne turiste. Festival ima i edukativni karakter za učesnike, upoznaju se sa prostorom gde se nalazila prva Atina, gde su pisane "Ilijada" i "Odiseja" i gde su koračale brojne vojskovođe i vladari. Srce mi je bilo puno kada su svi učenici, čak i oni iz Afrike, domaćini Turci i brojni gosti zaigrali naše kolo - ističe Biberović.


Osim glavnog, jesenjeg, u Sarimsakliju se održava i omladinski, majski festival folklora, prvi označava kraj, a drugi početak turističke sezone.
 

Kultura pored ćevapa

Preko Biberovićeve agencije Znak, mnogo Novopazaraca letuje u Turskoj, ko god dođe u Sarimsakli obavezno se vraća.
- Voleo bih da nešto slično napravim i u gradu koji volim najviše na svetu. Nažalost, ljudi koji vode Novi Pazar do sada nisu imali mnogo sluha za moje predloge. Ali, biću uporan da moj rodni grad bude prepoznatljiv, ne samo po džinsu i ćevapima, već i po vrednim kulturno-istorijskim spomenicima i nekoj kulturnoj manifestaciju za koju će znati ceo svet - poručuje Biberović.

- Trudimo se da svake godine budemo još bolji, sad nam je lakše, jer je festival postao poznat u celom svetu, mnogi nas zovu i pitaju kako da dođu. Voleo bih da nam se jave ansambli iz naše dijaspore, ima dobrih društava u Evropi, Americi i Australiji, bio bih srećan da se u maju ili u septembru iduće godine vidimo u Sarimsakliju - naglašava ovaj svestrani Novopazarac.

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
jarac21. 12. - 21. 1.
Od vas se očekuje da ostvarite neku zapaženu ulogu u poslovnim susretima. To što okolina veruje u vaše sposobnosti predstavlja dovoljan povod, da pružite svoj maksimum u onoj oblasti za koju imate najviše interesovanja ili afiniteta. Važno je da vas neko posmatra toplim pogledom i danas ćete biti zadovoljni.
DNEVNI HOROSKOP
ribe20. 2. - 20. 3.
Imate utisak, da neko ogranicava vaše poslovne mogućnosti ili da vam nameće određena pravila ponašanja. Dobro razmislite na koji način treba da se izborite za bolju poslovnu poziciju, nemojte potcenjivati nečiju ulogu. U emotivnom smislu nije vam dozvoljeno baš sve i nemojte preterivati.
DNEVNI HOROSKOP
blizanci22. 5. - 21. 6.
Delujete optimistično i očekujete pozitivne odgovore. Međutim, trenutna situacija na poslovnoj sceni ne zavisi prvenstveno od vaše volje ili uticaja. Pravilno procenite redosled poteza i nemojte dozvoliti da vas neko preduhiti. Važno je da pažljivije birate reči koje izgovarate pred svojim partnerom koji je nervozan.
  • 2024 © - vesti online