Sreda 5. 6. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
3
Utorak 22.10.2013.
14:26
Beta A

DSS: Pitajte narod da li želi GMO hranu

Demokratska stranka Srbije danas je podnela predlog za izmene Zakona o genetski modifikovanim organizmima čime želi da spreči i proizvodnju i promet GMO hrane u Srbiji, izjavila je poslanica DSS Milica Vojić Marković. DSS predlaže da Srbija uvede moratorijum na GMO do 2020. godine.

Ona je novinarima u parlamentu rekla da 70 odsto građana ne želi GMO hranu u Srbiji i da zakonski predlog DSS predstavlja "glas naroda".

"Predlažemo da se građani na referendumu izjasne o tome da li žele genetski modifikovanu hranu, a tome treba da prethodi opšta stručna rasprava i istraživanje", rekla je poslanica DSS.

Narod je jasno protiv GMO

Vojić-Marković je rekla da aktuelna vlast kao jedan od razloga da dozvoli promet GMO hrane u Srbiji navodi članstvo u Svetskoj trgovinskoj organizaciji.

To, kako je navela, poslanica DSS nije dobar argument jer Svetska trgovinska organizacija ostavlja mogućnost državama da ne dozvole GMO hranu u slučaju da procene da je to opasno po zdravlje građana. Kao primer zemalja koje su zabranile GMO ona je navela Švajcarsku, gde je moratorijum do 2017. godine, i Italiju.

Vojić-Marković je rekla da u svetu postoje istraživanja koja ukazuju na opasnost od konzumiranja genetski modifikovane hrane.

"Svim ministrima i onima koji se zalažu za GMO dostaviću svih 114 istraživanja o tome", rekla je poslanica DSS i dodala da postoje brojni zdravsteni, ekonomski i ekološki razlozi protiv korišćenja GMO hrane.

DSS u svom predlogu izmene Zakona o zabrani GMO predlaže strože kazne za one koji koriste GMO seme. Kako je navela poslanica DSS, u Srbiji je zvanično otkriveno 23 hektara pod genetski modifikovanom sojom.

POVEZANE VESTI

Utorak 22.10.2013. 14:31
"Ona je novinarima u parlamentu rekla da 70 odsto građana ne želi GMO hranu u Srbiji i da zakonski predlog DSS predstavlja "glas naroda". ... пре неки дан је тај проценат износио преко 85 % ? Шта се десило у ових пар дана ? Почеле уплате да лежу на рачуне, па се и "отпор" полако губи ? Уместо да се јасно и гласно каже НЕЋЕМО и тачка, они ће да улазе у дебате и расправе (јавно) а тајно је већ све одлучено ? А народ к'о народ... нит' га интересује ишта, нит' има појма о било чему... додуше - можда се надају јефтинијим сендвичима, *ебем ли га ?
Utorak 22.10.2013. 16:34
Они да питају народ, не питају они никога, раде по инструкцијама, као робот... најбоље решење је повратак природи, и онако живот у урбаним срединама ће ускоро бити немогућ.
Utorak 22.10.2013. 16:47
ovde se odavna (1936.) narod nizasta ne pita ...
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
ribe20. 2. - 20. 3.
Imate utisak, da neko ogranicava vaše poslovne mogućnosti ili da vam nameće određena pravila ponašanja. Dobro razmislite na koji način treba da se izborite za bolju poslovnu poziciju, nemojte potcenjivati nečiju ulogu. U emotivnom smislu nije vam dozvoljeno baš sve i nemojte preterivati.
DNEVNI HOROSKOP
škorpija24. 10. - 22. 11.
Nečije namere ne zvuče dovoljno iskreno, stoga pažljivije analizirajte osobu koja plasira neobičnu priču. Kada situaciju na poslovnoj sceni posmatrate sa različitih aspekata, biće vam jasnije na koji način treba da rešavate svoje dileme. Komentari koje čujete od bliske osobe deluju pozitivno na vaše samopouzdanje.
DNEVNI HOROSKOP
vaga24. 9. - 23. 10.
Imate dobro idejno rešenje, ali neko pokušava da ogranici vasu ulogu i uticaj na dalji tok poslovnog dogovora. Nemojte dozvoliti, da se nesporazum negativno odražava na vasu koncentraciju ili da vas neko "ulovi" u svoju zamku. Važno je da se nalazite u pozitivnom okruženju. Pažljivije birajte društvo za grad.
  • 2024 © - vesti online