Ponedeljak 29. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
7
Nedelja 27.10.2013.
10:42
sandzakhaber.net A

Erdoganov prevodilac: Greška u prevodu

Dugogodišnji akreditovani prevodilac premijera i predsednika Turske za Balkan i južnoslovenske jezike, Bekim Muftarević, tvrdi za portal sandzakhaber.net da je sporna izjava Redžepa Tajipa Erdogana iz Prizrena zapravo pogrešno prevedena. Prema njegovim rečima, zabuna je nastala jer je Erdogan sa turskog prevođen na albanski, a ne srpski.

Erdoganov prevodilac: Problem je u "gluvim telefonima"
 

Muftarević tvrdi da se smisao Erdoganove izjave na srpski može prevesti samo direktnim, odnosno bukvalnim, prevodom izgovorenih reči.

"Premijer Erdogan je kazao da je 'Kosovo Turska i Turska Kosovo' u smislu da se osećaju uzajamno jedni kod drugih kao kod svoje kuće", objašnjava Muftarević i dodaje: "To isto se može kazati i u Srbiji ili Turskoj, što bi značilo da se Srbi u Turskoj ili Turci u Srbiji mogu osećati kao u svom domu".

Prevodilac turskog predsednika i premijera kaže da je problem nastao u redosledu reči i tvrdi da bi se Erdogan drugačije izrazio da je hteo da kaže ono za šta ga mediji optužuju.

"U tom slučaju bi rekao 'Kosovo Turk topragidir ili yurdu', što znači 'Kosovo je turska zemlja - teritorija'", pojašnjava Muftarević.

Kako navodi portal sandzakhaber.net, Bekim Muftarević je rodom Sjenice, a već 15 godina je jedini zvanični prevodilac turskog predsednika i premijera za južnoslovenske jezike i ovo područje.

Vlada Srbije poručila je da će poslati najoštriji demarš turskim vlastima zbog navodne izjave Erdogana, a predsednik Srbije Tomislav Nikolić zamrznuo je svoje učešće na trilateralnim susretima Srbije, BiH i Turske, očekujući zvanično izvinjenej Turske. 

POVEZANE VESTI

Nedelja 27.10.2013. 10:45
HAHAHAHAHHAHAHA AAHHAHAHAHHAHAAH trebalo im 3 dana da se sete ovakve gluposti.... ??? AAHHAHAHAHAHHA AHAHAHAHAHAHHA al' najjače će biti lopatino objašnjenje... nekako slutim da će se spominjati "trijumf naše diplomatije" i sl. gluposti ?
Nedelja 27.10.2013. 11:29
Muftareviću ne prdi! Srbi u Turskoj se ne mogu osjećati kao kod svoje kuće, niti Turci u Srbiji, jer Turci nisu Srbi, niti su Srbi Turci. „Da on sada u Evropi ima teritorijalne pretenzije je korak dalje od ponovnog uspostavljanja Osmanskog carstva koje želi Erdogan. To je sada konačno suvišan korak. Za to smo se pre više vekova borili i tako će uvek ostati. Najpre je Erdogan evropska društva minirao masom svojih državljana, koje on naziva svojim vojnicima a sada otvoreno iznosi teritorijalne pretenzije u jednoj suverenoj evropskoj državi, Srbiji. To je apsolutno neprihvatljivo...
Nedelja 27.10.2013. 12:15
ajde bre ko da nemamo ljude koji znaju i turski i siptarski .. idite bre u 3,14 .. nama cete soliti pamet. kao onomad kada je djindjic u svabiji rekao i trazio sta i kako bi trebalo da se bombarduje po srbiji da bi pao sloba ... ono bilo na dojce vele ceo svet je mogao preko satelitske da prati .. pa ono mi ne znamo ni nemacki ... los prevod
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
ribe20. 2. - 20. 3.
Imate utisak, da neko ogranicava vaše poslovne mogućnosti ili da vam nameće određena pravila ponašanja. Dobro razmislite na koji način treba da se izborite za bolju poslovnu poziciju, nemojte potcenjivati nečiju ulogu. U emotivnom smislu nije vam dozvoljeno baš sve i nemojte preterivati.
DNEVNI HOROSKOP
devica24. 8. - 23. 9.
Neko ne razume vaše ideje i to počinje da se odražava na nivo poslovno-finansijske saradnje. Morate imati dovoljno razumevanja za svoju okolinu, stoga izbegavajte varijantu kažnjavanja ili destruktivno ponašanje. Između vas i voljene osobe neke stvari ostaju nedorečene, razmislite dobro o nastavku svađe.
DNEVNI HOROSKOP
devica24. 8. - 23. 9.
Neko ne razume vaše ideje i to počinje da se odražava na nivo poslovno-finansijske saradnje. Morate imati dovoljno razumevanja za svoju okolinu, stoga izbegavajte varijantu kažnjavanja ili destruktivno ponašanje. Između vas i voljene osobe neke stvari ostaju nedorečene, razmislite dobro o nastavku svađe.
  • 2024 © - vesti online