Utorak 14. 5. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
4
Subota 02.11.2013.
14:23 >> 15:34h
Beta A

Srbi oskrnavljena groblja obišli uz policiju

Srbi su danas, na dan Mitrovskih zadušnica, organizovano i u pratnji KPS-a obišli groblje u južnom delu Kosovske Mitrovice i naišli na nova skrnaljenja nadgrobnih spomenika.

Ilustracija: Većina spomenika je oskrnavljena
 

"Porušeno je više od devedeset sedam odsto nadgrobnih spomenika i posle čišćenja korova i drveća, oni koji su bili neoštećeni našli su se na udaru vandala", kazao je protojerej Staniša Arsić.

On je dodao da su mu građani rekli da je sve što sa groblja moglo odneti odneto i da se pred svake zadušnice na groblju napravi haos.

"Nije nam jasno da još uvek postoje oni koji se nad spomenicima iživljavaju, ogorčeni smo, i mi sveštenici, koji delimo sudbinu naroda, nemamo reči za vandalizam koji se već 14 godina dešava pred očima međunarodne zajednice", kazao je Arsić.

On je naglasio da crkva nema nikakve ingerencije nad grobljem u južnom delu grada i da ne može da komentariše ponudu kosovskih vlasti da se prijave oni koji žele da se nadgrobni spomenici njihovih najmilijih poprave.

Pravoslavni vernici sahranjuju se već 14 godina u mestu Rudare nadomak Zvečana, a muslimani, čije je groblje u severnom delu grada, taj obred obavljaju nesmetano. Na ovom groblju nijedan spomenik nije oštećen.

Raseljeni Srbi obisli groblje u Prištini


Oko 200 raseljenih prištinskih Srba koji žive u Beogradu, Nišu i selima centralnog Kosova, obišli su danas na zadušnhice grobove svoj bližnjih u Prištini. Raseljeni navode da su zadovoljni time što je pravoslavno groblje prvi put posle sukoba 1999. potpuno očišćeno i uređeno.

"Više ne moramo da se provlačimo kroz trnje i šipražje. Vidimo da je sređena i stara kapela, ali još treba da se radi na podizanjuu srušenih spomenika", rekla je za agenciju Beta raseljena Prištevka Destana Nikolić.

Zoran Plećaš je takođe zadovoljan time što je grobje očišćeno.

"Mi ćemo sve ove promene koje se dešavaju na našem groblju u Prištini preneti drugim raseljenim Srbima. Nadamo se da će i oni ubuduće češće dolaziti da obilaze grobove svojih predaka", kazao je Plećaš.

On je dodao da će neki od raseljenih Srba koji su danas stigli u Prištinu, ostati i sutra na Kosovu da bi glasali na lokalnim izborima.

Zamenik premijera Kosova i ministar za lokalnu samoupravu Slobodan Petrović kazao je da se uz finansijsku podršku radi na održavanju ovog i drugih pravoslavnih grobalja koja su proteklih godina u više navrata skrnavljna. On je naveo da su na prištinskom groblju, pored čišćenja, uređene i staze, a obnovljena je i grobljanska kapela.

Uz odobrenje eparhije raško-prizrenske Srpske pravoslavne crkve na grobljima se stalno obnavljaju porušeni nadgrobni spomenici.

POVEZANE VESTI

Subota 02.11.2013. 14:57
Vucicu izdajnice,ti si GOVNO!Ne mozemo da obidjemo grobove najmilijih,a teras nas na izbore,SMRADU!!!
Subota 02.11.2013. 15:04
VUCICU,nismo mi ovce,shvati!Kad-tad,stici ce te izdaja,OLOSU SIPTARSKI!!!
Subota 02.11.2013. 15:31
Žalosno.....Žalosno....Žalosno....!!!
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
škorpija24. 10. - 22. 11.
Nečije namere ne zvuče dovoljno iskreno, stoga pažljivije analizirajte osobu koja plasira neobičnu priču. Kada situaciju na poslovnoj sceni posmatrate sa različitih aspekata, biće vam jasnije na koji način treba da rešavate svoje dileme. Komentari koje čujete od bliske osobe deluju pozitivno na vaše samopouzdanje.
DNEVNI HOROSKOP
škorpija24. 10. - 22. 11.
Nečije namere ne zvuče dovoljno iskreno, stoga pažljivije analizirajte osobu koja plasira neobičnu priču. Kada situaciju na poslovnoj sceni posmatrate sa različitih aspekata, biće vam jasnije na koji način treba da rešavate svoje dileme. Komentari koje čujete od bliske osobe deluju pozitivno na vaše samopouzdanje.
DNEVNI HOROSKOP
blizanci22. 5. - 21. 6.
Delujete optimistično i očekujete pozitivne odgovore. Međutim, trenutna situacija na poslovnoj sceni ne zavisi prvenstveno od vaše volje ili uticaja. Pravilno procenite redosled poteza i nemojte dozvoliti da vas neko preduhiti. Važno je da pažljivije birate reči koje izgovarate pred svojim partnerom koji je nervozan.
  • 2024 © - vesti online