Četvrtak 2. 5. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
1
Utorak 05.11.2013.
01:40
J. L. Petković - Vesti A

Suze za srpsko Kosovo

Milom ili silom, bojkot na severu Kosova za lokalne izbore koje je raspisala Priština je uspeo. Do dva po podne ni u jednoj opštini na Severu izlaznost nije bila veća od 10 odsto.

ZA SRBIJU, ZA BOJKOT: Protivnici izbora upozoravali Srbe da ne izlaze na glasanje
 

Parolom "Bojkot" bili su izlepljeni Leposavić, Kosovska Mitrovica, Zvečan i Zubin potok, a članovi antiizbornog štaba čekali su birače ispred izbornih mesta. Neki su posmatrali, neki dobacivali i zviždali, a pojedini ubeđivali svoje sugrađane da ne izlaze na "Tačijeve izbore". Atmosfera u sve četiri opštine bila je napeta, a na momente se očekivalo da će izborni dan obeležiti ozbiljni sukobi - između Srba!


Najjači utisak izbora ostavili su građani severa Kosmeta. Snuždeni, besni, očajni, uglavnom razočarani i često sa suzama u očima odlazili su na glasanje i izlazili sa biračkih mesta. Na svakom ćošku komentarisan je tok izbora, dok su glavnom ulicom u severnoj Mitrovici vozači trubeći sirenama pozivali na bojkot. U jednom momentu iz pravca crkve Svetog Dimitrija koja se nalazi na uzvišenju iznad grada čula pesma "Marš na Drinu".

GLASAO UZ OBEZBEĐENJE: Krstimir Pantić

Uplakana Rada Kasalović izašla je sa glasačkog mesta u Osnovnoj školi "Sveti Sava" u Mitrovici.


- Imala bih puno da pričam, ali ne mogu. Ej, Bože, izbavi ovaj narod, a svi što idu naopako, naopako im se okrenulo. Mene je mom stanu UČK htela da ubiju, ali hoću da glasam. I glasaću dok sam živa. Za moju Srbiju. Ja sam Srpkinja, i hoću da ostanem Srpkinja, pa nek me posle u vodu bace - jecajući nam je ispričala starica koji je na biralište došla sa sinom.
 

Poslušao patrijarha


Njen sin, koji nije želeo da mu pominjemo ime, kaže "da je iskoristio svoje pravo i građansku dužnost da glasa".


- Jedni tvrde ovako, jedni onako, a ja glasam po svojoj savesti, iako su me dva puta napali što glasam. Glasam za svoju decu jer moju decu neće niko da odbrani, ni da ih prehrani, ni da ih spase. Glasao sam na poziv svog rukovodstva, i svog presvetog patrijarha. U njega sam verovao i zato sam izašao, a politika me ne interesuje jer je donela mnogo zla ovom narodu - kaže sagovornik "Vesti".


- Srbin sam i za Srbiju glasam! Je l' to jasno? Tu sam rođen i tu ću da umrem - rekao je oštro Petar Radović ispred biračkog mesta u Tehničkoj školi u Mitrovici.

"Voli te tvoj Tači"


Izbore je obeležio veliki broj problema. Kosovska policija uhapsila je osobu koja nije htela da otvori glasačko mesto na Severu. Kandidat za gradonačelnika Kosovske Mitrovice građanske inicijative Srpska Krstimir Pantić nije uspeo da glasa u jutarnjim satima jer navodno dva člana komisije nisu bila prisutna. Kad je kasnije u pratnji obezbeđenja i članova stranke otišao da glasa, "bojkotaši" su ga dočekali pogrdnim rečima, dobacijući mu "Šojiću", "Voli te tvoj Tači", "Pantiću Šiptare"..., a on im je odlazeći, kako tvrde, pokazao srednji prst.


"Uništi Srbiju pre nego umreš!" - dobacivali su mu momci koji su pozivali na bojkot. Skupili su se, kažu, da pokažu da "ne može niko da ih uvede u Veliku Albaniju".  S druge strane, Milan Bulatović kaže "da na biralištima nije bilo nikoga, dok se nije pojavila grupa koju je na glasačko mesto uveo kandidat za gradonačelnika Krstimir Pantić"


- Mnogi su naterani da glasaju, a isto misle kao mi. Ucenjeni su poslom i drugim stvarima. Živim ovde sa dva sina i ženom, nemamo posao ni ona, ni ja. Na ulici radimo, ali se borim za državu Srbiju - ističe Bulatović.


- Došli smo da pokažemo da ne želimo šiptarsku državu! - dodaje Stevica Jović koji je, kako kaže, proteran iz južnog dela Kosovske Mitrovice.


- Mogu da nas ucenjuju, bombarduju, okupiraju, ali na silu šiptarsku državu da nam nametnu ne mogu. Srbija je ucenjena od Evropske unije, i mora da sluša EU, ali ovo je volja naroda. Ovo nije politička volja ni Beograda, ni Njujorka, nego naroda koji ovde živi. Sve su mi na silu uzeli, kuću, stan, sve, ali državu na silu ne mogu da mi daju - dodaje Jović.


Na ulicama severnog dela Kosovske Mitrovice bio je i Mladen Obradović, vođa Obraza. On je objasnio da je došao kako bi "podržao srpski narod koji je već 14 godina brani svoja imanja i državu Srbiju na Kosovu i Metohiji". 

Posle svog izbornog stresa koji građani preživljavaju na severu Kosova, možda više nije ni pitanje da li su izbori uspeli, već šta će od njihovog dostojanstva ostati.
 

Terali građane da glasaju

 

Prema podacima Ljiljane Ljumović, sekretara privremene Skupštine AP Kosova i Metohije, na glasačkim mestima bilo je više posmatrača i policajaca nego građana.


- Nakon saznanja za opšti bojkot, lokalna samouprava pritiskala je građane da izađu na birališta, ili su ih direktori javnih preduzeća organizovano dovodili na biračka mesta. Takođe, plasirane su priče da će maskirani s fantomkama na glavama ući na biračka mesta i pokušati da razbiju glasačke kutije. A sve s ciljem da izbori proglase nevažećim, kako bi sakrili svoj poraz - zaključila je Ljumovićeva. 

 

Ivanović zadovoljan

 

Kandidat za gradonačelnika Kosovske Mitrovice građanske inicijative SDP Oliver Ivanović ocenio je, nakon što je izašao na glasanje, da bojkot nije uspeo jer su građani već glasali.


- Bojkot je propao onog trenutka kada su ubačeni prvi listići, a oni su ubačeni još pre deset dana. Sada možemo samo da se izborimo da imamo dobru reprezentaciju u opštinskoj skupštini ili da imamo reprezentaciju koja će biti u manjini - kazao je on novinarima. 

 

Tortura iz Beograda

 

- Ova tortura i pritisak iz Beograda, nažalost, dao je neke male rezultate, da bojkot ne bude 99,9 odsto. Ali ne verujem da će izlaznost ukupna biti veća od dva odsto. To je spas za srpski narod, a loša vest za Beograd, Prištinu i Brisel. Danas nema potopa. Taj 4. novembar će biti kao i dan pre izbora i dalje imamo pravo da se pozivamo na poštovanje međunarodnog prava i Ustava Srbije - kaže Nebojša Jović, član antiizbornog štaba.

POVEZANE VESTI

Utorak 05.11.2013. 07:49
Znate li da ovo u Beogradu malo koga zanima ? A najmanje one koji su svoje kuce i imanja prodali siptarima .
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
vaga24. 9. - 23. 10.
Imate dobro idejno rešenje, ali neko pokušava da ogranici vasu ulogu i uticaj na dalji tok poslovnog dogovora. Nemojte dozvoliti, da se nesporazum negativno odražava na vasu koncentraciju ili da vas neko "ulovi" u svoju zamku. Važno je da se nalazite u pozitivnom okruženju. Pažljivije birajte društvo za grad.
DNEVNI HOROSKOP
rak22. 6. - 22. 7.
Ukoliko želite dobro da razrešite poslovni nesporazum sa jednom osobom, budite dovoljno efikasni i odlučni. Preduhitrite saradnike koji računaju na vašu neinformisanost o poslovnim prilikama. Važno je da jasno definisete svoje ciljeve. Imate utisak da vaš ljubavni život lagano stagnira i da nije interesantan.
DNEVNI HOROSKOP
ribe20. 2. - 20. 3.
Imate utisak, da neko ogranicava vaše poslovne mogućnosti ili da vam nameće određena pravila ponašanja. Dobro razmislite na koji način treba da se izborite za bolju poslovnu poziciju, nemojte potcenjivati nečiju ulogu. U emotivnom smislu nije vam dozvoljeno baš sve i nemojte preterivati.
  • 2024 © - vesti online