Utorak 28. 5. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
4
Ponedeljak 04.11.2013.
08:21 >> 16:22h
Beta A

OEBS: Izbori na Severu nisu poništeni

Šef misije OEBS na Kosovu i Metohiji Žan Klod Šlumberger izjavio je da, i pored incidenata i nasilja koji su se juče dogodili na biralištima, on nije tražio poništavanje izbora. Šlumberger tvrdi da je ova informacija pogrešno prevedena, a da je izborni materijal predat CIK-u.

Posmatrač OEBS-a izlazi iz škole "Sveti Sava", na kojoj su stakla polupana
 

"CIK nam je odgovorio sa zahtevom da preuzmemo pod svoj nadzor materijale i da iste vratimo CIK-u. Mogu potvrditi da se izborni materijali iz tri severne opštine nalaze pod našim nadzorom i da se isti prevoze u Centar za prebrojavanje i rezultate CIK-a", kazao je šef misije OEBS-a.

EU sutra o izborima

 

Izborna posmatračka misija EU sutra će izneti preliminarne procene izbora na Kosovu i Metohiji, najavila je Maja Kocijančič, portparol visokog predstavnika EU za spoljnu politiku i bezbednost Ketrin Ešton.

"Kao što smo istakli u nekoliko navrata tokom pre podneva, sva biračka mesta su otvorena manje ili više na vreme, sa izuzetkom jednog koje je otvoreno u 9:30 časova u severnoj Mitrovici iz čisto tehničkih razloga. Glasanje se odvijalo i izborni proceš je bio uspešan i u severnom Kosovu do 17 časova kada su biračka mesta i naše osoblje bili meta napada u tri biračka centra u Severnoj Mitrovici", kazao je šef OEBS-a.

On je rekao da je prema podacima OEBS odziv u 17 časova u tri severne opštine izgledao ovako: Leposavić: 22 procenata, Zubin Potok: 22 procenata, Zvečan: 11.21 procenata.

Euleks došao u školu kad je sve već bilo gotovo
 

"Sve indicije da će izbori biti uspešni očigledno nisu bile prihvatljiva vest za svakoga. U 17 časova grupa maskiranih muškaraca započela je ofanzivu protiv izbornog procesa. Oni su prvo pojurili na 16 biračkih mesta u Osnovnoj školi 'Sveti Sava' u

OEBS predao CIK-u izborni materijal iz tri opštine na severu

 

Portparol OEBS-a na
Kosovu Nikola Gaon izjavio je danas da je Centralnoj izbornoj komisiji (CIK) predat izborni materijal iz Zubinog Potoka, Leposavića i Zvečana, dok OEBS nema materijal sa biračkih mesta u Mitrovici gde su se dogodili incidenti.

severnoj Mitrovici. Slomili su glasačke kutije i uništili druge izborne materijale; napali su naše osoblje i bacilli suzavac. Slični scenario odigrao se u tehničkoj i Medicinskoj školi u Severnoj Mitrovici", rekao je Šlumberger.

On kaže da su u tom trenutku, bili primorani da povuku osoblje iz Severne Mitrovice.

"Kasnije smo informisani da je eksplozivna naprava i u Tehničkoj školi. Situacija je počela da se pogoršava u Zvečanu gde je takođe i naše osoblje napadnuto, jedno od naših vozila je parkirano napolju – trebalo bi da vam da utisak kroz šta je naše osoblje prošlo. Kada govorimo o prelivanju nasilja mi smo zahtevali od CIK-a da nas ovlasti da zatvorimo biračka mesta u preostale tri opštine do 18:30 časova i da obezbedimo izborne materijale".

OEBS je imao ulogu da olakša održavanje izbora u četiri opštine na severu Kosova u skladu sa dogovorom koji je postignut uz podršku EU između Prištine i Beograda 19 aprila u Briselu.

Zanijer osudio nasilje u K. Mitrovici

Generalni sekretar OEBS-a Lamberto Zanijer osudio je nasilje u severnom delu Kosovske Mitrovice koje je narušilo izborni proces, i izrazio očekivanje da će biti učinjeno sve da se počinioci izvedu pred lice pravde.

On je napomenuo da su jučerašnji napadi u toku procesa glasanja upereni ne samo protiv ličnog dostojanstva, već i protiv prava građana na slobodan demokratski izbor, saopšteno je iz OEBS-a.

"Ovi incidenti time su destruktivniji jer se dešavaju tokom izbora koji je trebalo da obeleže korak napred u procesu normalizacije odnosa Beograda i Prištine i da doprinesu stabilnosti i bezbednosti u regionu", istakao je Zanijer.

On je zahvalio osoblju OEBS-a, koje je "na terenu radilo nepokolebljivo, uprkos izazovnim okolnostima". OEBS je olakšavao provođenje izbora u četiri opštine na severu Kosova u skladu sa sporazumom Beograda i Prištine sklopljenim 19. aprila pod posredovanjem EU.

POVEZANE VESTI

Ponedeljak 04.11.2013. 08:31
BOJKOT JE USPEO . Sada će EU ZLIKOVCI potpomognuti "šiptarma" iz Beograda i onima sa Kosova NAPRAVITI REZULTAT KAKAV IM ODGOVARA . Vučić i Dačić su doživeli potpuni FIJASKO MEĐU SRBIMA SA KOSOVA .
Ponedeljak 04.11.2013. 10:56
Ovi izbori su pravi primer demokratije i ocigledno su regularni, ha, ha!!
Ponedeljak 04.11.2013. 12:06
Кад је квинслишка српска власт спознала свој изборни фијаско на северу КиМ онда се одлучилана најпокваренији сценариј: изазвала је инциденте и насиља на бирачким местима и зато окривила "десничаре" и "оне који нису и не воле Србију" СРАМОТА!!!
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
ribe20. 2. - 20. 3.
Imate utisak, da neko ogranicava vaše poslovne mogućnosti ili da vam nameće određena pravila ponašanja. Dobro razmislite na koji način treba da se izborite za bolju poslovnu poziciju, nemojte potcenjivati nečiju ulogu. U emotivnom smislu nije vam dozvoljeno baš sve i nemojte preterivati.
DNEVNI HOROSKOP
ribe20. 2. - 20. 3.
Imate utisak, da neko ogranicava vaše poslovne mogućnosti ili da vam nameće određena pravila ponašanja. Dobro razmislite na koji način treba da se izborite za bolju poslovnu poziciju, nemojte potcenjivati nečiju ulogu. U emotivnom smislu nije vam dozvoljeno baš sve i nemojte preterivati.
DNEVNI HOROSKOP
škorpija24. 10. - 22. 11.
Nečije namere ne zvuče dovoljno iskreno, stoga pažljivije analizirajte osobu koja plasira neobičnu priču. Kada situaciju na poslovnoj sceni posmatrate sa različitih aspekata, biće vam jasnije na koji način treba da rešavate svoje dileme. Komentari koje čujete od bliske osobe deluju pozitivno na vaše samopouzdanje.
  • 2024 © - vesti online