Petak 3. 5. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
2
Ponedeljak 11.11.2013.
01:11
D. Dekić - Vesti A

Radulović tera Vučićeve strance

Paralelno sa kampanjom vrha države na privlačenju stranih investicija, odigrava se sukob ministra privrede Saše Radulovića i Agencije za privlačenje stranih investicija i promociju izvoza SIEPA.

Da li srpski ministar privrede radi na svoju ruku: Saša Radulović
 

Radulović, koji je nedavno rekao da je priča o stranim investicijama "kapitalna budalaština", najavljuje gašenje te Agencije, a oni uzvraćaju da nad njima vrši mobing. Ministar udara krivičnom prijavom protiv direktora te agencije Božidara Laganina za nesavestan rad u službi.

Đelić: Bankrot na vidiku

Bivši ministar finansija Božidar Đelić rekao je da se Radulović ponaša kao da je u "ultraliberalnoj Vladi Čilea iz vremena dikatora Pinočea".
- Nema Amerike, nema Čilea, nama se naziru Argentina ili Grčka - opisao je Đelić ukazujući da je Srbija pred scenariom bankrota.

SIEPA, formirana još u vreme pokojnog premijera Zorana Đinđića, poziva Vladu da reši njenu sudbinu i tvrdi da je Radulovićev institucionalizovani mobing isplivao u javnost pošto je su oni 9. oktobra uputili dopis premijeru i vicepremijeru o blokadi 22 investitora koje vrši Ministarstvo privrede. Radulović kaže da će njihove poslove raditi poseban sektor u Ministarstvu privrede koji će "koštati pet puta manje".


Ovo zamršeno klupko odnosa se kotrlja u momentu kada vicepremijer Aleksandar Vučić dovodi predstavnika nemačkog Mercedesa u posrnuli FAP, a predsednik Srbije Tomislav Nikolić idući po svetu vuče za rukav investitore. Jasno je samo da dva različita strateška opredeljenja u jednoj Vladi ne mogu da potraju i da će epilog ove bure u čaši vode ubrzo morati da bude poznat.
 

Dinkićevi traže objašnjenje

Ujedinjeni regioni Srbije, stranka Mlađana Dinkića, zatražili su od Vlade da se izjasni da li su mere ministra privrede i njene. Portparol URS Marko Selaković kaže da je zahvaljujući SIEPA, 55.000 ljudi u Srbiji je dobilo posao, a Srbija u julu imala istorijski izvoz od preko milijardu dolara.
- U praksi pokazalo da Radulović izjavljuje jedno, a Vlada radi drugo, pa pitamo da li iza ovih mera gašenja SIEPA stoji cela Vlada ili je reč o ministrovom solo istupu - kaže Selaković.

Stručnjak za lobiranje, profesor Kostadin Pušara, uveren je da ovakva magla od politike, bez razmišljanja o posledicima, ne samo da neće privući inostrane investitore, već može imati dalekosežne posledice po srpsku ekonomiju.


- Čuli smo, bez naročitog obrazloženja, da Radulović ukida SIEPA, prisvaja njihov posao i stavlja pod kontrolu, praktično stvarajući paralelno telo Ministarstva finansija u Ministarstvu privrede. To autorstvo izašlo iz nekog kabineta zaslužuje velike kritike jer je izmišljeno i bez dugoročne procene - kaže Pušara za "Vesti".


On smatra da ministar Radulović ne može da se ponaša po sistemu "ja ću da vladam i dam novac kome ja odlučim", već da je neophodna javna rasprava.


- Strani investitori koji inače teško dolaze u Srbiju tek sada neće imati čime da budu privučeni. Uostalom, ne znam kako ih i privući kada im neko kaže da mu nisu potrebni - ukazuje Pušara.


Stručnjak za strana ulaganja Milan Kovačević, međutim ne veruje u loše namere ministra koji, kako kaže, pokušava da ukine sve što ne valja. SIEPA je, kaže on, imala dobru funkciju podsticanja izvoza, organizovanja zajmova i predstavljanja na sajmovima, ali i neke loše.


- Ne smemo plaćati ulagače kad nemamo para, a time i kvarimo utisak o svojoj državi, jer šaljemo poruku da drugi uslovi za investiranje nisu privlačni, pa zato dajemo novac investitoru da uloži - tumači on.

POVEZANE VESTI

Ponedeljak 11.11.2013. 07:25
Ma nismo mi neko trziste a ni toliko jeftina radna snaga
Ponedeljak 11.11.2013. 14:37
Svako ko je imao posla sa Radulovicem u stecajnim postupcima koje je on vodio zna koliko on ne zna nista o privredi i ekonomiji, jer za to nema ni zavrsenu skolu, vec ne postuje ni zakone i radi po svojoj volji i potrebama, ne birajuci koga ce pri tom ostetiti!
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
strelac23. 11. - 21. 12.
Neko sumnja u vase praktične sposobnosti i poslovni ishod, ali niz prednosti se nalazi na vašoj strani. Ne treba da ubeđujete saradnike u svoje dobre namere ili poslovne sposobnosti, sačekajte na završnicu koja donosi uspešne rezultate. Ukoliko vam je stalo da privučete nečije interesovanje, jako se potrudite.
DNEVNI HOROSKOP
blizanci22. 5. - 21. 6.
Delujete optimistično i očekujete pozitivne odgovore. Međutim, trenutna situacija na poslovnoj sceni ne zavisi prvenstveno od vaše volje ili uticaja. Pravilno procenite redosled poteza i nemojte dozvoliti da vas neko preduhiti. Važno je da pažljivije birate reči koje izgovarate pred svojim partnerom koji je nervozan.
DNEVNI HOROSKOP
škorpija24. 10. - 22. 11.
Nečije namere ne zvuče dovoljno iskreno, stoga pažljivije analizirajte osobu koja plasira neobičnu priču. Kada situaciju na poslovnoj sceni posmatrate sa različitih aspekata, biće vam jasnije na koji način treba da rešavate svoje dileme. Komentari koje čujete od bliske osobe deluju pozitivno na vaše samopouzdanje.
  • 2024 © - vesti online