Utorak 19. 3. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
1
Petak 29.11.2013.
01:43
B. Miličić - Vesti A

Otimačina lažnim papirima iz Nemačke

Od 1996. godine osam hektara plodne oranice u mestu Dujak pored puta Peć-Đakovica, vlasništvo Milana Vukovića iz bavarskog mesta Bad Štafelštajn, njegove majke Jovanke i brata Draganu, koji žive u Podgorici, uzurpirali su kosovski Albanci i obrađuju bez naknade. Čak su uspeli, falsifikovanjem potpisa i navodne punomoći Milana Vukovića, da "kupe" 7,85 hektara zemlje, a onda je preveli na šestoro ljudi i već to isparcelisali ogradama. Ni Milanovi majka i brat ne mire se sa otimačinom i prevarom, a pogotovo lažima kojim je sve postalo "legalno".

Odlučan da povrati svoje: Milan Vuković. U pozadini - zemlja koju su mu oteli Albanci

Ovih dana Milan Vuković je podneo krivičnu prijavu Opštinskom javnom tužilaštvu u Đakovici protiv šest osoba koje su od njegove porodice oteli zemlju, a protiv osobe koja je falsifikovala dokumenta u nemačkom Koburgu podneta je prijava i već na tom slučaju rade policija i sud.


- Našu zemlju u jednom komadu od 7,85 hektara u selu Dujak bez naše saglasnosti 17 godina obrađuju i sa nje plodove ubiru Albanci, koji su se na prevaru pojavili kao "kupci", a onda i "vlasnici" naše zemlje. Za kupovinu naše zemlje bio je zainteresovan Bušataj (Idriz) Deme, ali bez nas to nije moglo da se učini. Onda su se u prevaru uključili Smajli Neki iz Đakovice i Faik Ljioljuni. Faika sam poznavao još iz Junika, a on je uspeo da dobije navodnu moju punomoć kod notara u Forhajmu i moj "pristanak" za prodaju zemlje. Čak je u Rajfajzen banci falsifikovano da sam dobio 200.000 evra za zemlju. I od notara iz Forhajma i Rajfajzen banke u Bad Štafelštajnu dobio sam potvrde kojima se negira bilo kakva veza sa ovim falsifikatima. Tako su, na prevaru, u aprilu ove godine pored Bušataj (Idriz) Deme "vlasnici" naše zemlje postali i Alilaj (Mehmet) Imer, Knuši (Imer) Šaban i Mušlija (Sadik) Špejtimj svi iz Dujaka, kao i Mušlija (Imer) Šaban iz Junika i Arifaj (Bajram) Sari iz Đakovice - kaže Vuković.
 

Humanitarac

Milan Vuković (58) je u Nemačku došao pre 35 godina. Radio je na građevini i bio tumač za nemački jezik. On i supruga Irmgard imaju troje dece. Milan je sa suprugom pomagao obnovu krova Pećke patrijaršije u kojoj je kršten i slao pomoć za trinaestoro siromašne dece kod Peći, a početkom rata u bivšoj Jugoslaviji pomagao majkama i deci koja su ostala bez oca.

Kad su zemlju, na prevaru, preveli na sebe i upisali je u katastar u Đakovici, Milanu Vukoviću se jednom telefonom javio Mušlija (Sadik) Špejtim iz Dujaka, jedan od šestorice navodnih kupaca, koji mu je rekao da je on zemlju platio i da nema šta više o tome da razgovara. Posle toga krenulo je Vukovićevo traženje pomoći na više strana.


- Obraćao sam se Kosovskoj imovinskoj agenciji u Podgorici, Komisiji za razmatranje ljudskih prava u Prištini, ambasadama SR Nemačke u Podgorici i Prištini, Ambasadi Kosova u Štutgartu, Generalnom konzulatu Crne Gore u Frankfurtu i ni s jednog mesta nisam dobio odgovor. Moja supruga je Nemica i kao nemačka državljanka nije naišla na razumevanje u Ambasadi SR Nemačke u Podgorici, čak niko nije hteo da je primi ni na razgovor. Preostalo je da još sačekam neko vreme, a onda ću da idem dalje, pa i do Suda za ljudska prava u Strazburu - odlučan je Vuković.

Brojni dokazi o milionskoj prevari i krivična prijava na koju Tužilaštvo ne reaguje
 


Uz punu podršku majke i brata, Milan Vuković nastavlja bitku za istinu i njihovu otetu zajedničku imovinu. Spreman je na strpljenje, ali ako ne bude ništa konkretno urađeno, kaže, da neće stati u nameri da stigne do pravde, "pa šta košta, da košta".

"Dobronamerni" savet

- Ne mogu da prihvatim da prevaranti otimaju tuđu imovinu koja vredi milion evra jer hektar plodne zemlje na Kosovu kupuje se i za 350.000 evra. Posebno me je uznemirio telefonski odgovor sudije u Đakovici na traženje preduzimanja mera protiv uzurpatora i prevaranata koji su nam oteli 7.85 hektara zemlje u Dujaku. Kad sam sve obrazložio, dobio sam odgovor: "Uzmi koliko ti daju, jer bolje je išta nego ništa" - kaže Milan Vuković.

POVEZANE VESTI

Petak 29.11.2013. 07:53
Sta si se uhvatio Dacica problem Kosova postoji 50 godina
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
škorpija24. 10. - 22. 11.
Nečije namere ne zvuče dovoljno iskreno, stoga pažljivije analizirajte osobu koja plasira neobičnu priču. Kada situaciju na poslovnoj sceni posmatrate sa različitih aspekata, biće vam jasnije na koji način treba da rešavate svoje dileme. Komentari koje čujete od bliske osobe deluju pozitivno na vaše samopouzdanje.
DNEVNI HOROSKOP
jarac21. 12. - 21. 1.
Od vas se očekuje da ostvarite neku zapaženu ulogu u poslovnim susretima. To što okolina veruje u vaše sposobnosti predstavlja dovoljan povod, da pružite svoj maksimum u onoj oblasti za koju imate najviše interesovanja ili afiniteta. Važno je da vas neko posmatra toplim pogledom i danas ćete biti zadovoljni.
DNEVNI HOROSKOP
blizanci22. 5. - 21. 6.
Delujete optimistično i očekujete pozitivne odgovore. Međutim, trenutna situacija na poslovnoj sceni ne zavisi prvenstveno od vaše volje ili uticaja. Pravilno procenite redosled poteza i nemojte dozvoliti da vas neko preduhiti. Važno je da pažljivije birate reči koje izgovarate pred svojim partnerom koji je nervozan.
  • 2024 © - vesti online