Nedelja 28. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
15
Sreda 04.12.2013.
01:12
J. L. Petković - Vesti A

Poraz slave kao pobedu

Građanska inicijativa "Srpska" pobedila je u devet od deset opština s većinski srpskim stanovništvom na kosovskim lokalnim izborima. U bici za gradonačelnika Kosovske Mitrovice, koja će se po novom zvati Severna Mitrovica, pobedu je za oko 350 glasova više od kandidata "Srbija, demokratija, pravda" Olivera Ivanovića, odneo kadar SNS-a Krstimir Pantić.

Trijumf namenio Vladi Srbije: Krstimir Pantić
 

Pobedu je "namenio" Vladi Srbije i ljudima sa kojima je "vodio tešku borbu" i pozvao protivkandidata na razgovor o formiranju većine. S obzirom na to da je gotovo svuda razlika među kandidatima bila od 150 do nekoliko stotina glasova, apsolutni pobednik izbora je Građanska inicijativa "Srpska" u Gračanici koja je "počistila" protivkandidata iz Saveza kosovskih Srba s više od 1500 glasova razlike.
 

Iskorak u budućnost

Generalni sekretar Oebsa Lamberto Zanijer ocenio je da su lokalni izbori na Kosovu, koji su održani u miru i redu, značajan korak prema poverenju i bezbednosti.
- Ovo predstavlja ogroman korak ka kompleksnom procesu građenja poverenja i otvara perspektive za stabilnost i prosperitetnu budućnost za ljude u tom regionu - istakao je Zanijer.

Jedina većinski srpska opština u kojoj je "Srpska" izgubila je Štrpce, gde je pobedu odneo kandidat Samostalne liberalne stranke (SLS) Bratislav Nikolić. Četiri opštine na severu, i šest opština na južno od Ibra, konstituisaće Zajednicu srpskih opština, ali kada će to biti nije poznato.


Statut Zajednice je u izradi, odnosno u nacrtu, a ova tema bi trebalo da bude na dnevnom redu runde dijaloga Beograda i Prištine, zakazane za 5. decembar u Briselu.


Savetnik predsednika Srbije Marko Đurić kaže je da je Statut Zajednice trebalo da bude napisan u maju prošle godine, ali kasni jer ga pišu same opštine:
- Upravljački tim trenutno završava rad na izradi Statuta. Kad budu održane konstitutivne sednice skupština opština, u skladu sa sporazumom, one će se okupiti i odlučiti na koji će način biti ustrojena Zajednica srpskih opština.
 

Apsolutni pobednik: Sve u znaku Građanske inicijative "Srpska"
 

Ni drugi krug kosovskih lokalnih izbora nije prošao zbog incidenata. Po zatvaranju biračkog mesta u Pasjanu, simpatizeri lokalnog kandidata SLS-a Nenada Cvetkovića upali su na biračko mesto i lupali i palili birački materijal. Tom prilikom je prebijen član biračkog odbora GI "Srpska" Zoran Nikolić, brat kandidata za gradonačelnika ispred "Srpske" - Dragana Nikolića.

DSS: Slave ubijanje srpske države

Demokratska stranka Srbije (DSS) ocenila je da su neizlaskom na lokalne izbore na Kosovu Srbi pokazali da ne priznaju jednoglasno proglašenu nezavisnost te teritorije.
- Srpski narod je jasno pokazao da ovo nisu njegovi izbori i da ne priznaje lažnu državu Kosovo. To su bili izbori po zakonima nepostojeće države, i po njihovim podacima u Kosovskoj Mitrovici je izašlo manje od 15 odsto birača - rekao je portparol DSS Petar Petković.
On je kazao da vlast u Beogradu nakon izbora "proslavlja ubijanje srpske države na Kosovu i Metohiji", a svojom politikom je zadala "strahovit udarac" kosovskim Srbima.

Članovi i simpatizeri SLS-a, potom su napali ekipu RTV Puls iz Šilova, i to naočigled policije. Huligani su tukli snimatelja Marka Stankovića, a zatim upali u automobil RTV Puls, slomili i odneli kameru i snimljeni materijal. Nakon tog incidenta, Kosovska policija je nekoliko sati saslušavala novinare koji su prijavili napad, a napadači nisu ni privedeni ni saslušani.


- Marko Stanković je oko 22.30 izašao iz automobila ispred zgrade opštine i počeo da snima polomljena stakla, kad je iz zgrade izašao čuvar, a zatim još četvoro-petoro ljudi. Počeli su da viču i da traže da im damo snimljeni materijal. Dok je pokušavao da izvadi kasetu iz kamere, šutirali su ga, da bi potom kameru polomili i ukrali je. Policajci su stajali 50-ak metara dalje, pa smo ih pozvali da dođu.

- Pred njima smo identifikovali jednog napadača, ali ga policija nije privela, već su ga bukvalno molili da vrati kameru - kaže direktor RTV Puls Nenad Milenković. On dodaje da će "slučaj nastaviti preko Euleksa jer lokalna Kosovska policija u Pasjanu nije htela da reaguje, a sumnjamo da je to zbog toga što dosadašnji gradonačelnik Nenad Cvetković na njih ima uticaja". Udruženja novinara osudila su napad i traže da odgovorni budu kažnjeni.

POVEZANE VESTI

Sreda 04.12.2013. 01:22
Jos jedan izgubljen Kosovski boj!
Sreda 04.12.2013. 08:11
Gospodine predsedniče, Prošle godine početkom septembra meseca, pre početka razgovora sa g. Vladimirom Putinom, predsednikom Ruske Federacije u Sočiju, uputili smo Vam predlog jedinog mogućeg mirnog rešenja krize oko Kosova i Metohije. Predlog je obuhvatao pravni okvir otkazivanja misije EULEKS na KiM i proglašenje ništavnosti međunarodnog priznanja monstrum-države Kosovo podnošenjem tužbe Međunarodnom sudu pravde protiv svih zemalja koje su priznale monstrum državu Kosovo zbog kršenja Povelje Ujedinjenih nacija preko Rezolucije SB 1244.
Sreda 04.12.2013. 08:17
Požurite gospodine predsedniče, danas ste narod doveli u položaj da se ne zna šta donosi dan, šta noć. Predsednik Patriotskog bloka
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
ovan21. 3. - 20. 4.
Susret ili rasprava sa jednom osobom na vas počinje da deluje zamorno. Osećate blagu rezignaciju, jer poslovni događaji ne idu u željenom pravcu. Ipak, nemojte dozvoliti da u vama prevlada nesigurnost i depresivno raspoloženje. Prijaće vam susret sa jednom bliskom ili dragom osobom, koja donosi vesti.
DNEVNI HOROSKOP
jarac21. 12. - 21. 1.
Od vas se očekuje da ostvarite neku zapaženu ulogu u poslovnim susretima. To što okolina veruje u vaše sposobnosti predstavlja dovoljan povod, da pružite svoj maksimum u onoj oblasti za koju imate najviše interesovanja ili afiniteta. Važno je da vas neko posmatra toplim pogledom i danas ćete biti zadovoljni.
DNEVNI HOROSKOP
ovan21. 3. - 20. 4.
Susret ili rasprava sa jednom osobom na vas počinje da deluje zamorno. Osećate blagu rezignaciju, jer poslovni događaji ne idu u željenom pravcu. Ipak, nemojte dozvoliti da u vama prevlada nesigurnost i depresivno raspoloženje. Prijaće vam susret sa jednom bliskom ili dragom osobom, koja donosi vesti.
  • 2024 © - vesti online