Petak 26. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
4
Ponedeljak 09.12.2013.
13:02
J. Arsenović - Vesti A

Ugroženi Srbi za Mila nisu tema

Predsednik Vlade Crne Gore Milo Đukanović doputovao je u Beograd u dvodnevnu posetu Srbiji, prvu zvaničnu od kada je 2006. godine Crna Gora napustila državnu zajednicu sa Srbijom i proglasila nezavisnost.

Hvali odnose dve zemlje: Milo Đukanović
 


Kada je u septembru srpski premijer Ivica Dačić boravio u Crnoj Gori obe strane su isticale da se odnosi dve susedne države nalaze na uzlaznoj putanji. Zbog istorijske povezanosti dva naroda ti odnosi se još uvek dominantno posmatraju kroz položaj srpskog naroda koji u Crnoj Gori čini gotovo jednu trećinu stanovništva (28,7 odsto). I dok premijer Đukanović tvrdi da "nema ugroženosti Srba u Crnoj Gori", za predsednika Srpskog nacionalnog saveta (SNS) Momčila Vuksanovića diskriminacija Srba je više nego očigledna u svim segmentima najmlađe evropske države.

I Beograd ćuti

Imajući u vidu da i srpske i crnogorske aktuelne vlasti žele što brži napredak bilateralnih odnosa dve države, teško je poverovati da će se na sastancima u Beogradu sa crnogorskim premijerom ozbiljnije potegnuti neki od pomenutih problema Srba u Crnoj Gori. Pre će biti insistiranja na, kako je i najavljeno, privrednoj i saradnji u oblasti evropskih integracija, što je zajednički cilj kojem teže obe vlade.

- Postoji niz konkretnih dokaza da su Srbi diskriminisani u odnosu na druge nacionalne zajednice, i u odnosu na većinsku crnogorsku i u odnosu na ostale manjinske zajednice u Crnoj Gori. Gospodina Đukanovića treba upitati koliko je to Srba prisutno u lokalnoj upravi, u državnim institucijama, u obrazovanju, u diplomatiji, u vojsci. Nema ih ni pet posto. To je zanemarljiv procenat ako se zna da se na poslednjem popisu skoro trećina stanovništva izjasnila kao Srbi - kaže Vuksanović za "Vesti".


Crnogorski premijer u autorskom tekstu u "Ninu", a uoči posete Beogradu, tvrdi da su oni koji govore o ugroženosti Srba u Crnoj Gori zapravo oni koji ne priznaju crnogorsku naciju. Za Vuksanovića je stvar upravo obrnuta.


- Evo na primeru jezika: srpski jezik koji je većinski u Crnoj Gori stavljen je u položaj jezika manjinskih nacionalih zajednica. Ni nastavni programi u školama za maternji jezik nisu usklađeni sa potrebama srpske jezičke populacije. Iz škola su eliminisani gotovo svi značajni srpski književnici i oni koji su se tako izjašnjavali. Gotovo da nema Andrića, Njegoša, Dučića, Zmaja, Desanke Maksimović... I kada se radi o istorijskim udžbenicima, na delu je preoblikovanje prošlosti i njeno upodobljavanje ideologiji sadašnjih crnogorskih vlasti da se što više udalje od svega što je srpsko. U tim udžbenicima Nemanjići se predstavljaju kao okupatori Zete i Duklje - navodi Vuksanović.
 

Manjina ili konstitutivni narod

U Crnoj Gori trenutno je aktuelno osporavanje Srpskog nacionalnog saveta. Ne samo što to čini crnogorski režim, već za postojanje SNS potrebu ne vidi ni najveća srpska strana u Crnoj Gori Nova srpska demokratija (NOVA). Oni polaze od toga da Srbi ne mogu biti nacionalna zajednica, već konstitutivni narod u Crnoj Gori.
I Momčilo Vuksanović smatra da Srbi nisu manjinski narod, ali da nisu mogli drugačije da brane nacionalni identitet osim da iskoriste ustavnu mogućnost i formiraju SNS.

POVEZANE VESTI

Ponedeljak 09.12.2013. 13:47
A tema sverc cigareta???
Ponedeljak 09.12.2013. 13:57
Ne znam ja ali u CG je i mAtica Srpska, i IN4S, i opet SRS u Nikšiću, i zapošljavanje Srba i nesrba iz SNP-a, plakate NE U NATO... pa se ne bi baš reklo o tolikoj ugroženosti. Neke novonastale srpske partije pokušale su prije nekoliko mjeseci švercom glasova pokojnika i nepokojnika da uđu u parlamentu; zatim bogati Srbin Mandić potkupljivaše za 100 eura da se glasa, za 50 eura više od DPS-a prošle godine; taj čovjek ima taksi službe, benzinske pumpe i još ponešto; neki Srbi u narod lažu da "ne mogu da polože ispit jer su Srbi" i sl. Zašto to niko niti piše, niti govori, a CG predstavljaju kao da je NDH. Zašto ne kažu koliko se ljudi zaposlilo i doselilo da živi iz Srbije. Ni jezik nije
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
bik21. 4. - 21. 5.
Budite promišljeni pred osobom koja vas je zaintrigirala svojom pojavom ili pričom o poslovno finansijskoj saradnji. Konsultujete svoje saradnike, pre nego što donesete neku zvaničnu odluku. Više glava potencijalno može da smisli bolje rešenje. U susretu sa voljenom osobom, trebate uživati u ljubavi.
DNEVNI HOROSKOP
ovan21. 3. - 20. 4.
Susret ili rasprava sa jednom osobom na vas počinje da deluje zamorno. Osećate blagu rezignaciju, jer poslovni događaji ne idu u željenom pravcu. Ipak, nemojte dozvoliti da u vama prevlada nesigurnost i depresivno raspoloženje. Prijaće vam susret sa jednom bliskom ili dragom osobom, koja donosi vesti.
DNEVNI HOROSKOP
strelac23. 11. - 21. 12.
Neko sumnja u vase praktične sposobnosti i poslovni ishod, ali niz prednosti se nalazi na vašoj strani. Ne treba da ubeđujete saradnike u svoje dobre namere ili poslovne sposobnosti, sačekajte na završnicu koja donosi uspešne rezultate. Ukoliko vam je stalo da privučete nečije interesovanje, jako se potrudite.
  • 2024 © - vesti online