Petak 26. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
12
Ponedeljak 16.12.2013.
19:39
Beta A

Skupština usvojila Rezoluciju: Što pre u EU

Skupština Srbije usvojila je večeras Rezoluciju o ulozi Skupštine i načelima u pregovorima o pristupanju Srbije Evropskoj uniji (EU).

Foto: Ilustracija

Za rezoluciju, u čijoj preambuli se navodi da je strateški cilj Srbije da postane punopravna članica EU, glasalo je 158 poslanika, dok je devet poslanika Demokratske stranke Srbije glasalo protiv.

Prenosimo integralni tekst Rezolucije:

1. Narodna skupština potvrđuje da je cilj Republike Srbije u pregovorima o pristupanju sticanje punopravnog članstva u Evropskoj uniji u najkraćem roku.

2. Narodna skupština poziva Vladu, koja je nadležna da vodi i koordinira pregovore o pristupanju Evropskoj uniji, da to čini odgovorno i efikasno, vodeći računa o zaštiti nacionalnih interesa.

3. Narodna skupština svojim aktivnim delovanjem nastoji da doprinese uspešnom vođenju i što skorijem okončanju pregovora o pristupanju Republike Srbije Evropskoj uniji, uvažavajući i unapređujući vrednosti i načela na kojima Evropska unija počiva.

4. Narodna skupština ističe obavezu ispunjenja svih neophodnih kriterijuma za članstvo u Evropskoj uniji, koji su temeljno definisani od Evropskog Saveta u Kopenhagenu i Madridu, u skladu sa opredeljenjem Republike Srbije da doprinosi izgradnji funkcionalnog, održivog i efikasnog sistema Evropske unije.

5. Narodna skupština ukazuje na važnost da se pregovori o pristupanju Republike Srbije Evropskoj uniji vode sa ciljem da se obezbedi brz i stabilan ekonomski rast, vodeći računa o zaštiti privrednih grana koje su od vitalnog interesa za Republiku Srbiju u uslovima tržišne ekonomije. Naročitu pažnju treba posvetiti uspostavljanju održivog razvoja i povećanju konkurentnosti privrede Republike Srbije kroz sprovođenje ekonomskih i društvenih reformi, završetak procesa privredne tranzicije, razvijanje ekonomije zasnovane na znanju i ostvarivanje stabilnog finansijskog i
makroekonomskog okruženja.

6. Narodna skupština ukazuje na značaj da se pregovori o pristupanju Republike Srbije Evropskoj uniji vode sa ciljem dostizanja blagostanja, pune socijalne sigurnosti i boljeg života građana Republike Srbije, uz očuvanje i unapređenje postignutog nivoa
socijalnih prava i njihove zaštite.

7. Narodna skupština naglašava da se, u cilju omogućavanja ravnopravnog uključivanja Republike Srbije u sistem Evropske unije, moraju osigurati najpovoljniji izuzeci i prelazni periodi, kao i eventualna odstupanja, gde je to potrebno i moguće. Prelazni periodi ili izuzeća od primene biće osigurana za one oblasti u kojima u
trenutku pristupanja neće postojati dovoljan nivo pripremljenosti za njihovo usklađivanje i primenu, pri čemu će se voditi računa o određenim prioritetima u okviru pregovaračkih poglavlja.

8. Narodna skupština ističe značaj stalnog dijaloga i usklađenog delovanja državnih organa u procesu pregovora o pristupanju Republike Srbije Evropskoj uniji, posebno u delu usklađivanja nacionalnog zakonodavstva sa pravnim tekovinama Evropske unije. Poziva se Vlada da nastavi da sprovodi Nacionalni program za usvajanje pravnih tekovina Evropske unije, a Narodna skupština će u skladu sa utvrđenom
dinamikom usvajati zakone iz Nacionalnog programa za usvajanje pravnih
tekovina Evropske unije i pratiti primenu zakona.

9. Narodna skupština naglašava značaj primene Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju i izražava spremnost da kroz rad Parlamentarnog odbora za stabilizaciju i pridruživanje da svoj puni doprinos primeni Sporazuma.

10. Narodna skupština će kroz aktivnu saradnju sa Evropskim parlamentom, nacionalnim parlamentima država članica Evropske unije i parlamentima država uključenim u Proces stabilizacije i pridruživanja doprinositi predstavljanju pozicija i interesa Republike Srbije kao buduće članice Evropske unije.

11. Narodna skupština naglašava važnost efikasne saradnje Narodne skupštine, Vlade i predsednika Republike u toku procesa pregovora o pristupanju Republike Srbije Evropskoj uniji, kako bi u najkraćem roku bili ispunjeni svi potrebni politički, ekonomski, pravni i institucionalni kriterijumi za članstvo u Evropskoj uniji.

12. Narodna skupština ukazuje na važnost saradnje stručnih službi Narodne skupštine i Vlade u vezi sa procesom pregovora o pristupanju Republike Srbije Evropskoj uniji i u tom smislu nastavlja proces unapređenja svojih institucionalnih i administrativnih kapaciteta.

13. Narodna skupština naglašava potrebu da se u proces praćenja pregovora o pristupanju Republike Srbije Evropskoj uniji uključe odbori Narodne skupštine u čijem delokrugu su pitanja iz odgovarajućih pregovaračkih pozicija.

14. Narodna skupština obavezuje Vladu da pravovremeno i sveobuhvatno informiše Narodnu skupštinu o planiranim aktivnostima u vezi sa procesom pregovora o pristupanju Republike Srbije Evropskoj uniji u cilju izrade plana rada Narodne skupštine.

15. Odbor za evropske integracije je radno telo Narodne skupštine koje, u saradnji sa predsednikom Narodne skupštine, koordinira proces praćenja pregovora o pristupanju Republike Srbije Evropskoj uniji.

16. U procesu sprovođenja analitičkog pregleda i ocene usklađenosti propisa Republike Srbije sa pravnim tekovinama Evropske unije i njihove implementacije (skrininga) za pojedina pregovaračka poglavlja, Vlada dostavlja Odboru za evropske integracije izveštaj o rezultatima bilateralnog skrininga za svako pregovaračko poglavlje.

17. Pre utvrđivanja pregovaračke pozicije za pojedino poglavlje, Vlada dostavlja predlog pregovaračke pozicije Odboru za evropske integracije.

18. Sednici Odbora za evropske integracije, na kojoj se razmatra predlog pregovaračke pozicije, prisustvuju ovlašćeni predstavnik Vlade, predsednik pregovaračke grupe i šef Pregovaračkog tima za vođenje pregovora o pristupanju Republike Srbije Evropskoj uniji.

19. Odbor za evropske integracije daje mišljenje i/ili donosi preporuke o predlogu pregovaračke pozicije. Vlada razmatra mišljenje i preporuke Odbora za evropske integracije prilikom usvajanja pregovaračke pozicije i obaveštava Odbor o usvojenoj pregovaračkoj poziciji.

20. Posebnom odlukom Odbora za evropske integracije urediće se postupak razmatranja predloga pregovaračke pozicije na sednici Odbora za evropske integracije i odbora u čijem su delokrugu pitanja iz odgovarajuće pregovaračke pozicije.

21. U slučaju izmene pregovaračkih pozicija ili ponovnog otvaranja pregovaračkog poglavlja primenjuje se postupak razmatranja predloga pregovaračkih pozicija.

22. Član Vlade zadužen za evropske integracije i šef Pregovaračkog tima za vođenje pregovora o pristupanju Republike Srbije Evropskoj uniji podnose tromesečne izveštaje Odboru za evropske integracije, a na zahtev Odbora i češće, o aktuelnom stanju u procesu pregovora sa Evropskom unijom.

23. Vlada podnosi Narodnoj skupštini izveštaj o toku pregovora o pristupanju Republike Srbije Evropskoj uniji dva puta godišnje, odnosno po završetku šestomesečnog ciklusa predsedavanja Savetom Evropske unije, koji se razmatra na sednici Narodne skupštine.

24. Tokom pregovora, Narodna skupština nastoji da jača društveni i politički konsenzus o pristupanju Republike Srbije Evropskoj uniji. Narodna skupština sarađuje sa civilnim društvom, stručnom javnošću i drugim zainteresovanim činiocima, kako bi se postigla njihova uključenost u svim fazama procesa pregovora o pristupanju Republike Srbije Evropskoj uniji.

25. Narodna skupština poziva sve državne organe i podstiče sve društvene činioce da učestvuju u javnim raspravama vezanim za proces pregovora i pristupanja Evropskoj uniji.

26. Narodna skupština posebno naglašava važnost pravovremenog i stalnog informisanja javnosti o evropskim vrednostima, Evropskoj uniji i toku i rezultatima pregovora o pristupanju Republike Srbije Evropskoj uniji.

27. Ovu rezoluciju objaviti u "Službenom glasniku Republike Srbije".

POVEZANE VESTI

Ponedeljak 16.12.2013. 20:42
Pitao bih vecinu poslanika ovo, po tackama: 1. Pristupanje Rep.Srbije EU, a sa kojim drzavnim granicama? 2. Vrhunski nacionalni interes je celovitost drzavne teritorije Srbije. 3. Da li u te vrednosti EU spada podrska separatistickim pokretima i ucesce u oruzanim agresijama na nezavisne drzave sirom sveta? 4. Postoji i jedan "nedefinisani" uslov - uclanjenje u NATO. Znate li da su ovaj uslov ispunile SVE nove clanice u zadnjih 20tak godina, bez izuzetka? 5. Da li sudbina ekonomija zemalja clanica EU ukazuje na "brz i stabilan ekonomski rast"? 6. Isto. Da li EU to obezbedjuje? Danas je jasno da to nije slucaj. 7. Ko od vas veruje u "mogucnost RAVNOPRAVNOG ukljucivanja Srbije u sistem EU"?
Ponedeljak 16.12.2013. 19:56
Професор Ноам Чомски, вероватно највећи интелектуалац нашег доба, можда понајбоље одређује овај социјални слој у текућим историјским околностима. „За класу интелектуалаца се претпоставља да је добро истренирана и толико добро индоктринирана да им бич више и не треба. Они спонтано поступају на начин који је од користи спољним интересним силама, а нису ни свесни шта раде и при томе су још уверени да раде поштен, предан посао.“
Ponedeljak 16.12.2013. 20:04
Тако је што пре! Биће нам леп живот други ће да раде,а ми ћемо трошити њихов новац јер они не умеју да уживају.
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
ribe20. 2. - 20. 3.
Imate utisak, da neko ogranicava vaše poslovne mogućnosti ili da vam nameće određena pravila ponašanja. Dobro razmislite na koji način treba da se izborite za bolju poslovnu poziciju, nemojte potcenjivati nečiju ulogu. U emotivnom smislu nije vam dozvoljeno baš sve i nemojte preterivati.
DNEVNI HOROSKOP
jarac21. 12. - 21. 1.
Od vas se očekuje da ostvarite neku zapaženu ulogu u poslovnim susretima. To što okolina veruje u vaše sposobnosti predstavlja dovoljan povod, da pružite svoj maksimum u onoj oblasti za koju imate najviše interesovanja ili afiniteta. Važno je da vas neko posmatra toplim pogledom i danas ćete biti zadovoljni.
DNEVNI HOROSKOP
devica24. 8. - 23. 9.
Neko ne razume vaše ideje i to počinje da se odražava na nivo poslovno-finansijske saradnje. Morate imati dovoljno razumevanja za svoju okolinu, stoga izbegavajte varijantu kažnjavanja ili destruktivno ponašanje. Između vas i voljene osobe neke stvari ostaju nedorečene, razmislite dobro o nastavku svađe.
  • 2024 © - vesti online