Sreda 1. 5. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
7
Utorak 17.12.2013.
19:08
Beta A

Ministri EU: Pregovori 21. januara

Pregovori o članstvu Evropske unije i Srbije će početi 21. januara - Grčka je kao budući predsedavajući Evropske unije u utorak uveče u Briselu obavestila šefove diplomatija EU da planira da tog dana sazove međuvladinu konferenciju EU - Srbija, čime počinju pregovori o članstvu Srbije u EU, rekao je novinarima u Briselu evropski komesar za proširenje Štefan File.

Biće na zastavi EU mesta za još jednu zvezdicu...
 


Jedan od zvaničnika koji je prisustvovao zasedanju je rekao da je u zaključke sastanka unesena i ključna odredba da Beograd i Priština moraju da sklope "pravno obavezujući sporazum o celovitoj normalizaciji odnosa pre nego što Srbija postane članica EU".


U "Pregovaračkom okviru" koji su ministri usvojili se kaže i da će normalizacija odnosa Beograd-Priština biti obuhvaćena poglavljem 35 "u ranoj fazi pregovora" o članstvu sa Srbijom.


Doduše, navedeno je i da će ta normalizacija odnosa moći da bude uključena u druga poglavlja "u valjano opravdanim slučajevima", kao i da "Srbija mora obezbediti da njen stav prema statusu Kosova ne stvara prepreke niti utiče na primenu 'pravne tekovine' EU od strane Srbije".


Navodi se i da će, "kao deo tih napora da se usaglasi sa propisima i zakonima EU (pravna tekovina), Srbija posebno zajamčiti da usvojeno zakonodavstvo, uključujući i njene geografske razmere, ne deluje protiv normalizacije odnosa sa Kosovom".

Priznanje Kosova - da ili ne?

Na pitanje da li stav u zaključcima današnjeg ministarskog zasedanja EU da Srbija pre ulaska u EU mora da potpiše pravno obavezujući sporazum o sređivanju odnosa sa Prištinom znači da na neki način Srbija mora da prizna nezavisnost Kosova, predsedavajući zasedanja, litvanski ministar Linas Linkevičijus je rekao da će taj obavezujući sporazum biti neophodan u budućnosti.


On je rekao da su svi ministri povoljno ocenili proces normalizacije odnosa Beograda i Prištine koji je doveo do istinskog napretka, pa je u zaključcima upravo tako i rečeno da budući sporazum treba da obezbedi dalji povoljan razvoj.


Linkevičijus je rekao da su svi ministri ukazali na "opipljive rezultate" u normalizaciji odnosa Beograda i Prištine.


File je rekao da ne vidi razlog da normalizacija odnosa Beograda i Prištine, kao "uporedan proces", na bilo koji način koči put Srbije ka članstvu u Uniji.

POVEZANE VESTI

Utorak 17.12.2013. 19:23
HAHAHHAHAHAHAHAHAHA i OPET ništa konkretno nije rečeno... NITI JEDNA KONKRETNA rečenica nema u celom tekstu... osim, naravno, dela u kome se precizira da srbija ne sme da smeta "kosovu" na svetlom putu ? HAHAHHAHAHAHAHAH seme vam je*em podaničko da vam je*em...
Utorak 17.12.2013. 19:06
PREGOVORI U JANUARU.....ALI KOJE GODINE???
Utorak 17.12.2013. 22:09
Ko nam je dao milijardu da popunimo badzetsku rupu? Ko gura Juzni tok koji premasuje za tri puta sve strane investicije u Srbiji? Ko brani Srpsko Kosovo? RUSIJA! Ali mi neumoljivo jurimo u PROPALU EU, sa nasim politickim sljamom na celu!
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
blizanci22. 5. - 21. 6.
Delujete optimistično i očekujete pozitivne odgovore. Međutim, trenutna situacija na poslovnoj sceni ne zavisi prvenstveno od vaše volje ili uticaja. Pravilno procenite redosled poteza i nemojte dozvoliti da vas neko preduhiti. Važno je da pažljivije birate reči koje izgovarate pred svojim partnerom koji je nervozan.
DNEVNI HOROSKOP
vodolija21. 1. - 19. 2.
Nedostaje vam osnovno interesovanje da se posvetite nekim poslovnim temema koje zahtevaju dodatni napor. Nemojte precenjivati svoje profesionalne mogućnosti. Trenutni položaj Meseca u vama podstiče emotivnu nesigurnost, stoga izbegavajte rasparavu ili sumnjivo društvo. Budite iskreni prema svima.
DNEVNI HOROSKOP
vaga24. 9. - 23. 10.
Imate dobro idejno rešenje, ali neko pokušava da ogranici vasu ulogu i uticaj na dalji tok poslovnog dogovora. Nemojte dozvoliti, da se nesporazum negativno odražava na vasu koncentraciju ili da vas neko "ulovi" u svoju zamku. Važno je da se nalazite u pozitivnom okruženju. Pažljivije birajte društvo za grad.
  • 2024 © - vesti online