Ponedeljak 29. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
1
Subota 21.12.2013.
11:48
Beta A

"Opštinske vlasti na Kosovu do 26. decembra"

Ministar za lokalnu samoupravu i zamenik premijera tzv. Kosova Slobodan Petrović kazao je u Prištini da očekuje da će prema rezultatima lokalnih izbora sve nove opštinske vlasti na Kosovu biti konstituisane najkasnije 26. decembra što je i zakonski rok za njihovo formiranje.

Ministar za lokalnu samoupravu i zamenik premijera tzv. Kosova Slobodan Petrović
 

Ministar Petrović je kazao u razgovoru za novinsku agenciju Beta da su predstavnici Evropske Unije i međunarodne zajednice na Kosovu razgovarali sa zvaničnicima pojedinih opština na severu Kosova, koje iz "tehničko-proceduralnih razloga" nisu, kako je najavljeno, održale svečane konstitutivne sednice lokalnih skupština.

Dačićeva reakcija logična

Na pitanje kako komentariše poziv premijera Ivice Dačića, upućen Srbima da naredne godine izađu i na palamentarne izbore na Kosovu, Petrović je ocenio da je to još jedan pokazatelj da je učešće srpske zajednice u institucijama Kosova važno zbog opstanka i uopšte zbog života samih ljudi na Kosovu. "Za nas to nije ništa novo,jer mi smo već nekoliko godina na toj poziciji. Upravo je ta naša uloga doprinela da se i na ovaj način formiraju nove opštine sa srpskom većinom i da se na taj način organizuju lokalni, a evo naredne godine i parlamentarni izbori. To je potvrda i prepoznavanje da je učestvovanje u institucijama Kosova jako važno pre svega za srpsku zajednicu,a to mi evo već osam godina jasno iskazujemo", rekao je Petrović.

"Predstavnici EU i predstavnici drugih međunarodnih organizacija na Kosovu predložili su lokalnim zvaničnicima da svi lokalni parlamenti na Kosovu budu konstituisani najkasnije 26.decembrom ove godine. Prema tome, mi ocekujemo da će bez većih problema, a uz pomoć međunarodnih predstavnika i Ministarstva za lokalnu samoupravu, legalne lokalne vlasti na Kosovu biti konstituisane u zakonski roku, najkasnije 26. decembra", kazao je Petrović.

Nakon konstituisanja novoizabranih oštinskih vlasti na Kosovu, prema dogovoru Prištine i Beograda u Briselu, treba da bude formirana Zajednica srpskih opština (ZSO).

Odgovarajući na pitanje da li je za formiranje ZSO neophodno da se menjaju zakonske regulative na Kosovu, Petrović je rekao da je prema dogovoru u Briselu neophodno da se postojećem zakonu za lokalnu samoupravu na Kosovu doda jedan amandman koji ne menja suštinu tog zakona.

"Radi se o tome da se taj amandman, koji je Vlada uputila u parlament Kosova, odnosi upravo na eventualno gašenje te zajednice opština koja treba da bude formirana. Postojala je, po svemu sudeći, bojazan da neko drugi može da ugasi tu zajednicu. Zato je u Briselu dogovoreno da je za gašenje te zajednice potrebna dvotrećinska većina postojećih članica ZSO", rekao je Petrović.

Prema njegovim rečima, da bi uopšte došlo do formiranja ZSO neophodno je da prvo bude donešen njen Statut. On je kazao, da je statut temelj za formiranje ZSO i da u izradi tog dokumenta učestvuje nekoliko stručnih ljudi,a da će se detalji u
vezi funkcionisanja ZSO znati tek nakon izrade i usvajanja tog statuta.

POVEZANE VESTI

Subota 21.12.2013. 12:39
Ma koji breee Slobodan taj ti je brate gori od Envera Hodze Srpski izrod i izdajnik i on nije Slobodan zali boze sto nosi Srpsko ime njemu je ime Sulejmani Kurton pogan siptarska on je veci siptar od ijednog drugog siptarcine
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
lav22. 6. - 23. 8.
Neko ima dobre namere, dogovor sa jednom osobom čini vam se da obećava zajedničku korist ili poslovno-finansijski dobitak. Zadržite samopouzdanje i optimistizam, ponekad je "prvi utisak" od presudnog značaja za dalji tok poslovnih događaja. Osoba koja privlači vašu pažnju deluje nedodirljivo.
DNEVNI HOROSKOP
ovan21. 3. - 20. 4.
Susret ili rasprava sa jednom osobom na vas počinje da deluje zamorno. Osećate blagu rezignaciju, jer poslovni događaji ne idu u željenom pravcu. Ipak, nemojte dozvoliti da u vama prevlada nesigurnost i depresivno raspoloženje. Prijaće vam susret sa jednom bliskom ili dragom osobom, koja donosi vesti.
DNEVNI HOROSKOP
ovan21. 3. - 20. 4.
Susret ili rasprava sa jednom osobom na vas počinje da deluje zamorno. Osećate blagu rezignaciju, jer poslovni događaji ne idu u željenom pravcu. Ipak, nemojte dozvoliti da u vama prevlada nesigurnost i depresivno raspoloženje. Prijaće vam susret sa jednom bliskom ili dragom osobom, koja donosi vesti.
  • 2024 © - vesti online