Nedelja 12. 5. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
7
Četvrtak 09.01.2014.
20:22
Beta A

"Vlada da reaguje na diskriminaciju Srba u Hrvatskoj"

Koalicija udruženja izbeglica zatražila je sazivanje posebne sednice Skupštine Srbije na kojoj bi se raspravljalo o problemima izbeglih i prognanih Srba i Srba povratnika u Hrvatskoj i BiH i usvojila Rezolucija o poštovanju njihovih ljudskih prava.

Miodrag Linta
 

Kako se navodi u saopštenju koje je potpisao predsednik Koalicije Miodrag Linta, od Vlade Srbije traži se da pokrene stalni dijalog sa Vladom Hrvatske i Savetom ministara BiH o rešavanju otvorenih pitanja.

Pročitajte još: Skandal: Hrvatska carina pretresla kola vlade Srbije

Reč je, kako se navodi, o problemima nestalih lica i ratnih zločina, kao i o pitanjima otete imovine i stečenih prava, naknadi štete za uništenu, oštećenu i nestalu imovinu, očuvanju nacionalnog i kulturnog identiteta Srba u Hrvatskoj i Federaciji BiH, ekonomskom razvoju srpskih krajeva u Hrvatskoj i Federaciji BiH.

U saopštenju povodom "nastavka antisrpskih incidenata" u Hrvatskoj početkom ove godine Linta je ocenio da to "pokazuje da u Hrvatskoj nema stvarne volje da se poštuju Ustav i zakoni" i da se "procesuiraju svi oni pojedinci i grupe koji šire govor mržnje, nasilja i nezakonitosti".

"Hrvatsko društvo, osim časnih izuzetaka, nije spremno da javno osudi antićiriličnu i antisprsku kampanju u Hrvatskoj. Tu, pre svega, mislimo da Katoličku crkvu, Hrvatsku akademiju nauka i umetnosti, Hrvatsko društvo književnika, Maticu hrvatsku", naveo je Linta u saopštenju i dodao da ćutanje EU "dodatno ohrabruje
antisrpsko delovanje".

U saopštenju se navodi da se u Hrvatskoj od početka godine desilo više antisrpskih incidenata, uključujući skrnavljenje pravoslavnog groblje u Čepinu kod Osijeka, skidanje i uništavanje dvojezičnih tabli u Vukovaru i Puli i urezivanje slova U na vozilu beogradskih tablica u Splitu.

POVEZANE VESTI

Četvrtak 09.01.2014. 20:24
Oće kako da neće, opet će im se izvinuti.
Četvrtak 09.01.2014. 20:47
Marionetska vlast u Srbiji ne sme dizati glas protiv Hrvatske jer bi to ugrozilo evrointegracije koje osiguravaju sigurnu propast Srbije!
Četvrtak 09.01.2014. 21:29
Pa zar ste očekivali da će da reaguju???!!! Pa srbijanska vlada radi zajedno sa Hrvatskom protiv Srba tamo, samim ćutanjem i razmišljanjem da povuče tužbu, što samo lud može da uradi, a oni su više nego ludi. Ćute i na nova katoličenja, ćutali bi i da se ovoga momenta strelja desetine Srba. To je nekako u tradiciji srpskih vlada od 2000.godine - ćutnja zarad novog "bratstva jedinstva" unutar EU.
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
lav22. 6. - 23. 8.
Neko ima dobre namere, dogovor sa jednom osobom čini vam se da obećava zajedničku korist ili poslovno-finansijski dobitak. Zadržite samopouzdanje i optimistizam, ponekad je "prvi utisak" od presudnog značaja za dalji tok poslovnih događaja. Osoba koja privlači vašu pažnju deluje nedodirljivo.
DNEVNI HOROSKOP
blizanci22. 5. - 21. 6.
Delujete optimistično i očekujete pozitivne odgovore. Međutim, trenutna situacija na poslovnoj sceni ne zavisi prvenstveno od vaše volje ili uticaja. Pravilno procenite redosled poteza i nemojte dozvoliti da vas neko preduhiti. Važno je da pažljivije birate reči koje izgovarate pred svojim partnerom koji je nervozan.
DNEVNI HOROSKOP
vodolija21. 1. - 19. 2.
Nedostaje vam osnovno interesovanje da se posvetite nekim poslovnim temema koje zahtevaju dodatni napor. Nemojte precenjivati svoje profesionalne mogućnosti. Trenutni položaj Meseca u vama podstiče emotivnu nesigurnost, stoga izbegavajte rasparavu ili sumnjivo društvo. Budite iskreni prema svima.
  • 2024 © - vesti online