Petak 26. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
2
Četvrtak 16.01.2014.
13:44
D. Dekić - Vesti A

Đurić zaljuljao Vladu Srbije

Oštra polemika vicepremijera Aleksandra Vučića i ministra za evrointegracije Branka Ružića povodom hapšenja biznismena Dragana Đurića, ne samo da je predočila ozbiljnu pukotinu u Vladi Srbije, već može da bude i uvertira za raspisivanje vanrednih republičkih izbora.

Dragan Đurić
 


Koliko odnosi u vladajućoj koaliciji izmiču kontroli pokazao je Vučić koji je Ružiću zbog njegove izjave da veruje u Đurićevu nevinost, ljutito i nervozno poručio da ako mu se ne sviđa ono što država radi, ne treba da sedi u Vladi.


- Taj koji hapsi ubice i narko-dilere je Vučić, taj koji hapsi tajkune je Vučić, udrite svi po njemu, a ja nemam veze s tim. Ako ti nemaš veze i ne sviđa ti se, nemoj da sediš u vladi, ja ću biti kriv i preuzeću sve na sebe - rekao je Vučić koji bi za vikend trebalo da razreši dilemu ide li Srbija pre roka na birališta.


Iza kulisa ove svađe nazire se nezaobilazni međunarodni faktor. Vučić i Dačić su, prema saznanjima "Vesti", za svoje oprečne stavove o izborima lobirali kod političkih prijatelja u inostranstvu. Posledica ove političke diplomatije je nemačko protivljenje srpskim izborima koje nije doneto bez konsultacija sa najvećom svetskom silom.

Aleksandar Vučić

Da je Srbija bliža izborima nego opstanku Vlade mišljenja je analitičar Cvijetin Milivojević.

- Možda bi iz ljudskog ugla bilo razumljivo što Ružić brani Đurića, prijatelja i sportskog saradnika, ali nije normalno da bude nelojalan Vladi, pa bi trebalo ili da podnese ostavku ili da SNS to iskoristi kao povod za izbore - kaže Milivojević za "Vesti".


On smatra da bi Vučić i ranije išao na izbore da nije bilo pritisaka Berlina i Brisela, ali ne misli da će mišljenje svetskih centara biti ključno za Vučićevu odluku.


Analitičar Dragomir Anđelković smatra da bi Vučić mogao da "stisne zube i prelomi" suprotno nemačkom stavu koji je, kako smatra, moguća posledica lobiranja Ivice Dačića u Americi.


- Ružićeva izjava je neka vrsta poziva na pad Vlade. Kada ministar do te mere sumnja u sistem na čijem čelu je lider njegove stranke, onda je to nesumnjivo razlog za narodnu proveru, a da li će je ovoga puta biti zavisi od političkih aktera i njihovog vaganja unutrašnje, ali i spoljne situacije - tumači Anđelković za "Vesti".


On ističe da SPS treba ili da se ogradi od te izjave ili da izađe iz Vlade.
- Ako Dačić nastavi da ćuti i ništa ne preduzme povodom ovoga, na naprednjacima je da odluče o sudbini socijalista - poručio je Anđelković.
 

Montevideo, vidimo se

Spekulacije o raskolu SPS i SNS podgrejalo je odsustvo Dačića sa konferencije u Vladi povodom otkrića ubica Slavka Ćuruvije na kojoj je govorio Vučić i specijalni tužilac Miljko Radisavljević. Za to vreme premijer je bio u Gračanici na premijeri filma "Montevideo, vidimo se".


Jesenji rizik

- SNS sada može da kapitalizuje borbu protiv korupcije i početak pregovora Srbije sa EU, jer sva ostala obećanja, od dovođenja stranih investitora i porasta zapošljavanja, do ostanka Kosova u Srbiji, nisu zaživela.
Što pre izbora bude, veći su izgledi za bolje rezultate, jer će s jeseni rejting SNS najverovatnije padati - smatra Milivojević.


Ostati pod kontrolom

- Međunarodnoj zajednici se više isplati da u Srbiji bude nekoliko centara moći koji se nadmeću oko vlasti, jer tako lakše može da utiče na zbivanja, nego ako jedna snaga dobije ogromnu podršku građana - tumači Anđelković zašto važni međunarodni krugovi nisu za izbore u Srbiji.

POVEZANE VESTI

Četvrtak 16.01.2014. 16:16
...kad Vlada shvati da je iznad partizana i cetnika, tajkuna i lopova sportskih klubova, istoka i zapada...samo jedno ...SRBIJA i njeni gradajani...onda nece sama sebi da upada u usta,,,ovo je samo zamlata za narod koji je odavno uneredjen, obogaljen i podeljen...pun gneva i mrznje, zlobe i pakosti...40 godina glasam i isto toliko godina me urade, odrade, unerede...a ja drugi NEMAM niti zelim da imam...jebe se meni...imao sam se cega i secati i o cemu pricati...a za ove sad...i to mi GA niz Kalemegdan...
Četvrtak 16.01.2014. 16:14
Dzaba hapsenje kada ih sud sve redom lopove politicare oslobodi.Robija je za sirotinju izgleda.Vucic pravi predstavu za narod blize se izbori.
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
vaga24. 9. - 23. 10.
Imate dobro idejno rešenje, ali neko pokušava da ogranici vasu ulogu i uticaj na dalji tok poslovnog dogovora. Nemojte dozvoliti, da se nesporazum negativno odražava na vasu koncentraciju ili da vas neko "ulovi" u svoju zamku. Važno je da se nalazite u pozitivnom okruženju. Pažljivije birajte društvo za grad.
DNEVNI HOROSKOP
škorpija24. 10. - 22. 11.
Nečije namere ne zvuče dovoljno iskreno, stoga pažljivije analizirajte osobu koja plasira neobičnu priču. Kada situaciju na poslovnoj sceni posmatrate sa različitih aspekata, biće vam jasnije na koji način treba da rešavate svoje dileme. Komentari koje čujete od bliske osobe deluju pozitivno na vaše samopouzdanje.
DNEVNI HOROSKOP
rak22. 6. - 22. 7.
Ukoliko želite dobro da razrešite poslovni nesporazum sa jednom osobom, budite dovoljno efikasni i odlučni. Preduhitrite saradnike koji računaju na vašu neinformisanost o poslovnim prilikama. Važno je da jasno definisete svoje ciljeve. Imate utisak da vaš ljubavni život lagano stagnira i da nije interesantan.
  • 2024 © - vesti online