Subota 27. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
17
Četvrtak 16.01.2014.
14:31
Beta A

EP: "Crna Ruža" udarila po Srbiji

Evropski parlament je danas u Strazburu dao punu podršku predstojećem pokretanju pregovora Srbije s Evropskom unijom o članstvu i u rezoluciji koju je usvojio, ocenio da je to "istorijski korak za proces evropske integracije Srbije" i dokaz da je EU posvećena politici prijema novih članica. Ipak, bilo je i drugačijeg stavova, pogotovo iz susedna nam Hrvatske.

Prepoznatljivi stavovi: Ruža Tomašić
 

Poslanik Ruža Tomašić iz Hrvatske demokratske zajednice je iznela tvrdnju da se, iako je u interesu Hrvatske da Srbija uđe u EU, "srpska politika nije promenila". Ona je rekla da ne može biti označena kao dobra srpska politika koja ne priznaje zločine u prošlom ratu, odbija dati podatke o nestalima i "do kraja vratiti opljačkano blago", dodavši da se u Srbiji "rehabilituje Draža Mihajlović".

Pročitajte OVDE sve "bisere" Ruže Tomašić

Hrvatski poslanik Tonino Picula je rekao da srpske vlasti moraju obezbediti otkrivanje sudbine 1.665 nestalih, rešavanje problema u sukcesiji bivše SFRJ, sprovesti dogovor o podeli arhiva, rešavanju graničnih pitanja.

Jedan mađarski poslanik u ime političke grupacije desno od centra EPP iznedo je i stav da će Srbija morati da menja ustav jer u njemu stoji da je Kosovo deo njene teritorijem, dok je, takođe, poslanik naših severnih suseda je izneo tvrdnju o ugroženosti Mađara u Vojvodini, na šta mu je drugi poslanik uzvratio da će upravo ulaskom Srbije u EU biti uspostavljena "zajednica prava" čime će i vojvođanski Mađari uživati sva prava kao i Srbi i ostali u EU.

Za rezoluciju je glasalo 528 poslanika EP, 43 su bila protiv, a 51 uzdržan. Rezolucija je politička, neobavezujuća preporuka za Savet ministara EU i Evropsku komisiju, ali daje jasno viđenje stavova glavnih političkih snaga u EU o evropskoj integraciji Srbije.

U ovom dokumentu koji je pripremio izvestilac EP za Srbiju Jelko Kacin, pozdravlja se posvećenost srpske vlade procesu evropske integracije i podstiče Srbija da nastavi sistemske i društveno-ekonomske reforme koje će omogućiti efikasnu primenu obaveza iz budućeg članstva u EU.

POVEZANE VESTI

Četvrtak 16.01.2014. 14:37
"Opljačkano blago". Da li je opljačkano ili su ponijeli svoje. Pa vi da su "Miroslavljevo jevanđelje" ponijeli sa sobom rekli biste "opljačkano blago Hrvatske". Ruška, nisi zrela kao kruška - nije srpska politika ta koja se ne mijenja, nego je hrvatska ta koja se ne mijenja, koja je u kontinuitetu USTAŠKA i nikako drugačija. Da se ja nešto pitam, ne bi se svama kontaktiralo uopšte, a Hrvat i hrvatska preduzeća radili bi više decenija da se zaposle ili otvore neko preduzeće. Svugdje bi i svako osjetio reciprocitet dok se ne nauči ponašati prema Srbima.
Četvrtak 16.01.2014. 15:00
Jedan mađarski poslanik u ime političke grupacije desno od centra EPP iznedo je i stav da će Srbija morati da menja ustav jer u njemu stoji da je Kosovo deo njene teritorijem, dok je, takođe, poslanik naših severnih suseda je izneo tvrdnju o ugroženosti Mađara u Vojvodini Pametnom dovoljno!
Četvrtak 16.01.2014. 15:01
Има нечега и доброг у свему овоме јер сада имамо веома јасну слику о томе шта нам ко мисли у тој ђаволској ЕУ.
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
vodolija21. 1. - 19. 2.
Nedostaje vam osnovno interesovanje da se posvetite nekim poslovnim temema koje zahtevaju dodatni napor. Nemojte precenjivati svoje profesionalne mogućnosti. Trenutni položaj Meseca u vama podstiče emotivnu nesigurnost, stoga izbegavajte rasparavu ili sumnjivo društvo. Budite iskreni prema svima.
DNEVNI HOROSKOP
vaga24. 9. - 23. 10.
Imate dobro idejno rešenje, ali neko pokušava da ogranici vasu ulogu i uticaj na dalji tok poslovnog dogovora. Nemojte dozvoliti, da se nesporazum negativno odražava na vasu koncentraciju ili da vas neko "ulovi" u svoju zamku. Važno je da se nalazite u pozitivnom okruženju. Pažljivije birajte društvo za grad.
DNEVNI HOROSKOP
bik21. 4. - 21. 5.
Budite promišljeni pred osobom koja vas je zaintrigirala svojom pojavom ili pričom o poslovno finansijskoj saradnji. Konsultujete svoje saradnike, pre nego što donesete neku zvaničnu odluku. Više glava potencijalno može da smisli bolje rešenje. U susretu sa voljenom osobom, trebate uživati u ljubavi.
  • 2024 © - vesti online