Petak 26. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
3
Utorak 21.01.2014.
12:42
D. Dekić - Vesti A

Dačiću ponovo poturaju "bananu"

Iznova podgrejana najava vicepremijera Aleksandra Vučića o skorom hapšenju Darka Šarića iznedrila je priču o saslušanju Branka Lazarevića, bivšeg šefa kabineta Ivice Dačića i vezama sa Šarićevim narko-klanom, pa i spekulacije da bi upravo ova velika afera mogla da sruši Vladu Srbije.

Ivica Dačić, premijer Srbije
 

Dačićev šef kabineta od 2008. do 2010, sada otpravnik poslova Ambasade Srbije u Atini bi, kako piše beogradska štampa, u svojstvu osumnjičenog već danas mogao da se pojavi pred Tužilaštvom za organizovani kriminal. Poziv na saslušanje poslat mu je prošle nedelje preko Ministarstva spoljnih poslova.

Gušti mora

Prema informacijama koje su procurile u javnost, Miša Banana je početkom 2009. od Lazarevića telefonom tražio da mu kaže da li je pokrenuta istraga protiv Darka Šarića. Krajem istog meseca se navodno Miša Banana sastao sa Dačićem u restoranu Gušti mora, da bi potom razgovarao sa Šarićem i otišao kod njega u Novi Sad.

Pošto je posredstvom ovog diplomate "medijski" uvučen i sam premijer čiji su navodno kontakti sa Šarićevim saradnikom Rodoljubom Radulovićem zvanim Miša Banana zabeleženi na 130 diskova u posedu tužilaštva, krenule su spekulacije da se krenulo u predizbornu kampanju javnom diskreditacijom premijera.


Afera "Miša banana" protresla je Srbiju pre godinu dana otkrićem da je prema navodima u službenim beleškama u Tužilaštvu za organizovani kriminal postoje audio snimci Radulovićevih razgovora sa funkcionerima MUP, ali i snimci susreta ljudi iz državnog i policijskog vrha sa čelnicima Šarićevog narko-klana. Još tada se spekulisalo da je "prikupljeno dosta dokaza koji ozbiljno terete premijera", a Dačić je i javno priznao da je bio porodični prijatelj sa Mišom Bananom i kritikovao bezbednosne službe da ga nisu obavestile da se radi o kriminalcu.
 

Sporne javne prozivke

Afera se, piše deo medija bliskih vlasti, plasira sada da ne bi istekao rok za pokretanje istrage i da ne bi zastareo slučaj. Najave iz izvršne vlasti i medijska saznanja su prema oceni advokata Save Anđelkovića udar na ljudska prava i protivne Ustavu Srbije i međunarodnim konvencijama.
- Vest o nečijem privođenju, hapšenju ili saslušanju ne sme da se objavi dok se to ne desi - kaže Anđelković za "Vesti" i ističe da su javne prozivke dovele su do nikad gore pravne nesigurnosti građana Srbije.

Očekuje se da Lazarević specijalnom tužiocu objasni veze sa Šarićevim narko miljeom. Mada je on negirao takve veze, veruje se da bi mogao da odgovori na pitanja o prirodi kontakata drugih policijskih funkcionera sa Mišom Bananom, a trebalo bi da uslede iskazi i drugih visokopozicioniranih funkcionera MUP-a o tim kontaktima. Specijalno tužilaštvo za organizovani kriminal, navodno planira da Branka Lazarevića zadrži u pritvoru do saslušanja ostalih svedoka.


Premijer Dačić je juče, komentarišući najave o Lazarevićovom dolasku u tužilaštvo, kazao da svako ko ima saznanja u vezi s tim treba da bude saslušan. Ponovio je da je Vlada Srbije jedinstvena u borbi protiv kriminala i korupcije.

POVEZANE VESTI

Utorak 21.01.2014. 14:28
Doće valjda dan da i o najavama njihovih hapšenja čitamo, bar nas je tome istorija naučila.
Utorak 21.01.2014. 17:01
Dacicu,da je Boga I pravde ne banana ponudio bi ti zlatni konac pa uradi sam...
Utorak 21.01.2014. 17:02
da mi ne prljamo ruke...
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
bik21. 4. - 21. 5.
Budite promišljeni pred osobom koja vas je zaintrigirala svojom pojavom ili pričom o poslovno finansijskoj saradnji. Konsultujete svoje saradnike, pre nego što donesete neku zvaničnu odluku. Više glava potencijalno može da smisli bolje rešenje. U susretu sa voljenom osobom, trebate uživati u ljubavi.
DNEVNI HOROSKOP
lav22. 6. - 23. 8.
Neko ima dobre namere, dogovor sa jednom osobom čini vam se da obećava zajedničku korist ili poslovno-finansijski dobitak. Zadržite samopouzdanje i optimistizam, ponekad je "prvi utisak" od presudnog značaja za dalji tok poslovnih događaja. Osoba koja privlači vašu pažnju deluje nedodirljivo.
DNEVNI HOROSKOP
vodolija21. 1. - 19. 2.
Nedostaje vam osnovno interesovanje da se posvetite nekim poslovnim temema koje zahtevaju dodatni napor. Nemojte precenjivati svoje profesionalne mogućnosti. Trenutni položaj Meseca u vama podstiče emotivnu nesigurnost, stoga izbegavajte rasparavu ili sumnjivo društvo. Budite iskreni prema svima.
  • 2024 © - vesti online