Subota 27. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
6
Petak 24.01.2014.
18:00
Beta A

Danijelson: Uslovi u vezi s Kosovom jasni

Visoki zvaničnik Evropske komisije za proširenje EU Kristijan Danijelson rekao je danas u Beogradu da su uslovi u pregovaračkom okviru za Srbiju u vezi s Kosovom jasni, odnosno da se traži puna normalizacija odnosa, ali se ne precizira način na koji to treba da se uradi.

Na skupu "Politika proširenja EU i Srbija" na Fakultetu političkih nauka Danijelson je rekao da je EU dala "jasnu i direktnu sliku o tome koji su uslovi" za napredak Srbije u integracijama, uključujući pitanje Kosova, i podsetio da su navedeni u Pregovaračkom okviru EU.

Kristijan Danijelson i premijer Srbije Ivica Dačić

"Jasno stoji je da je normalizacija sastavni deo (procesa pregovora), govori se o pravno obavezujućem dokumentu i o punoj normalizaciji. Ne govori se o tome kako to konkretno treba da se uradi", rekao je generalni direktor Direktorata Evropske komisije za proširenje.

On se složio da treba voditi iscrpnu raspravu o svim pitanjima kako bi se sagledala ralzičita stanovišta.

Profesor na FPN Slobodan Samardžić je u raspravi pokrenuo pitanje transparentnosti uslova koje EU postavlja Srbiji, pre svega u vezi s Kosovom i kao primer naveo formulaciju u pregovaračkom okviru EU za poglavlje 35 o postizanju pravno obavezujućeg sporazuma.

Po rečima Samardžić, postavlja se pitanje da li to znači ultimatum Srbiji da prizna Kosovo ili je dovoljno da Srbija zaključi pravno obavezujući sporazum koji ne znači priznanje ali bi mogao da znači.

Danijelson je u raspravi kao izazove u pregovorima Srbije sa EU naveo poglavlja 23 i 24 o vladavini prava i bezbednosti, normalizaciju odnosa sa Kosovom, kao i sprovođenje reformi, uključujući ekonomske reforme.

Kako je istakao, proces pregovora će se onoliko brzo odvijati koliko Srbija bude napredovala u ispunjavanju kriterijuma. Zvaničnik Evropske komisije je dodao da će pregovori zahtevati i političku hrabrost jer će morati da se sprovedu "reforme koje nisu lake i koje će uzdrmati sturkture".

POVEZANE VESTI

Petak 24.01.2014. 18:34
Ако у Србији још увијек постоји неко ко не види да је власт признала терористе као државнике, онда стварно...
Petak 24.01.2014. 18:39
Jasno je, ali se ne prcizira. Zahteva se "potpuna normalizacija"(priznanje) Kosova, ali se (jos) ne precizira kako ce ga Srbija priznati. Ovako moze da se govori samo idiotu, ili nekom ko pristaje da bude deo predstave ludiranja. Pitam se pitam se: koje je narod Srbije....
Petak 24.01.2014. 19:56
Dačić ne izgleda iznenadjen,,,hehe ! Ne brini Danijelsone, normalizacija izmedju dvije republike je na visokom nivou !
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
devica24. 8. - 23. 9.
Neko ne razume vaše ideje i to počinje da se odražava na nivo poslovno-finansijske saradnje. Morate imati dovoljno razumevanja za svoju okolinu, stoga izbegavajte varijantu kažnjavanja ili destruktivno ponašanje. Između vas i voljene osobe neke stvari ostaju nedorečene, razmislite dobro o nastavku svađe.
DNEVNI HOROSKOP
jarac21. 12. - 21. 1.
Od vas se očekuje da ostvarite neku zapaženu ulogu u poslovnim susretima. To što okolina veruje u vaše sposobnosti predstavlja dovoljan povod, da pružite svoj maksimum u onoj oblasti za koju imate najviše interesovanja ili afiniteta. Važno je da vas neko posmatra toplim pogledom i danas ćete biti zadovoljni.
DNEVNI HOROSKOP
jarac21. 12. - 21. 1.
Od vas se očekuje da ostvarite neku zapaženu ulogu u poslovnim susretima. To što okolina veruje u vaše sposobnosti predstavlja dovoljan povod, da pružite svoj maksimum u onoj oblasti za koju imate najviše interesovanja ili afiniteta. Važno je da vas neko posmatra toplim pogledom i danas ćete biti zadovoljni.
  • 2024 © - vesti online