Nedelja 28. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
2
Subota 25.01.2014.
13:02
J. ARSENOVIĆ - R. LONČAR A

Evropa ne prašta ni Ozni

Vladavina prava u Srbiji neće biti bez rasvetljavanja zločina ne samo iz Miloševićevog režima, i potpune istrage ubistva Zorana Đinđića.

Kristijan Danijelson i Dačić
 

Jedan od uslova u pregovorima u procesu pristupanja Srbije Evropskoj uniji moglo bi da bude i razotkrivanje političke pozadine ubistva Zorana Đinđića. U pismu generalnom direktoru Direktorata za proširenje u Evropskoj komisiji Kristijanu Danijelsonu četvoro poslanika Evropskog parlamenta podnelo je ovakav zahtev uz obrazloženje da se vladavina prava u Srbiji neće učvrstiti bez rasvetljavanja zločina režima Slobodana Miloševića i potpune istrage ubistva Zorana Đinđića, čiji su izvršioci, kako konstatuju "iza rešetaka, a podstrekači i dalje na slobodi".
 

Strah od Arkana


Lopušina očekuje da se otkrije i pozadina ubistva Željka Ražnatovića Arkana.


- Mnogi strepe od otvaranja Arkanovog sefa, koji je zaključan već 14 godina. Pretpostavlja se da se u sefu nalaze policijska dokumenta, te Arkanove beleške o likvidacijama, ko mu je izdavao naređenja. Možda čak i njegove sumnje da će i sam biti ubijen - kaže sagovornik "Vesti".

Kristijan Danijelson, koji boravi u Beogradu, potvrdio je da je dobio pismo, ali je odbio da komentariše da li zahtev evropskih parlamentaraca može da postane sastavni deo poglavlja 23. u pregovorima sa Srbijom, poglavlja koje se bavi pravosuđem i osnovnim pravima.


Inicijativu su pokrenuli po jedan poslanik socijalista, zelenih, Evropske narodne partije i liberala, među kojima je i Jelko Kacin, specijalni izvestilac EP za Srbiju.


Reagujući na ovaj zahtev većina političara u Srbiji, bez obzira na političku opciju kojoj pripadaju, smatra da razotkrivanje svih aspekata ubistva Zoran Đinđića, kao i svih drugih do sada nerešenih likvidacija za koja se pretpostavlja da imaju političku pozadinu, treba da bude interes države, nezavisno od toga da li to Brisel zahteva ili ne.


- Nećemo moći da imamo kredibilitet pred svojim građanima ako kao političari ne učinimo sve da otkrijemo političku pozadinu ubistva Đinđića - izjavio je potpredsednik Srpske napredne stranke Goran Knežević.


Politička ubistva iz poslednje dve decenije nisu jedina čije razrešenja očekuje Brisel, smatra publicista Marko Lopušina.


- Evropski parlament zahteva od Srbije da se otvore svi dosijei tajne policije o državnom teroru, počev od 1945. Pošto je Beograd bio glavno sedište OZNE, UDBE, SDB-a, kao i potonjeg Resora državne bezbednosti (RDB), gde su na čelnim pozicijama bili kadrovi iz svih bivših jugoslovenskih republika, otvaranjem tajnih dosijea razotkriće se najzad i nalogodavci političkih i policijskih progona i ubistava, kako u zemlji tako i u emigraciji - kaže Lopušina, koji se godinama bavi isrtraživanjem državnog terora i političkih progona.


On upozorava da ako Srbija ne otvori tajna dosijea, srpskom narodu preti opasnost da kao narod bude kolektivno optužen za genocid nad Hrvatima, Slovencima, Albancima, pa i iseljenim Srbima, koje su likvidirali nekadašnje jugoslovenske tajne službe.

Nemci imaju kopije


Aleksandar Čotrić, predsednik skupštinskog odbora za saradnju sa dijasporom i Srbima u regionu, podseća da je svojevremeno na poslaničko pitanje o otvaranjima tajnih dosijea dobio odgovor da su stradala u NATO bombardovanju. On ne isključuje mogućnost da ideološki ili biološku potomci nekadašnjih komunističkih nalogodavaca i egzekutora, a koji su danas na visokim političkim pozicijama, daju ovakvo obrazloženje jer štite lik i delo svojih predaka i prethodnika. Lopušina, pak smatra da strane obaveštajne službe, pre svega ona u Nemačkoj, ima kopije.

POVEZANE VESTI

Subota 25.01.2014. 13:34
Vlast Srbije radi na principu gluvih telefona. Zapad sapne prvom u uvo sta da radi, ovaj to prosledi prvom do sebe, ovaj onom do njega itd. Sasvim razumljivo, pokretanje pitanja odgovornosti NATO zemalja za zlocine pocinjene u Srbiji nema sanse da dodje na red.
Subota 25.01.2014. 13:50
...politika maloumnika....nije mi zao sto sam jeo ONO.... nego mi krivio sto sam pricao da su slatka...a narod ko narod..i JA sam dao glas, a sad pricam da je sladak...al su me uradili...ko francusku sobaricu....
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
vodolija21. 1. - 19. 2.
Nedostaje vam osnovno interesovanje da se posvetite nekim poslovnim temema koje zahtevaju dodatni napor. Nemojte precenjivati svoje profesionalne mogućnosti. Trenutni položaj Meseca u vama podstiče emotivnu nesigurnost, stoga izbegavajte rasparavu ili sumnjivo društvo. Budite iskreni prema svima.
DNEVNI HOROSKOP
devica24. 8. - 23. 9.
Neko ne razume vaše ideje i to počinje da se odražava na nivo poslovno-finansijske saradnje. Morate imati dovoljno razumevanja za svoju okolinu, stoga izbegavajte varijantu kažnjavanja ili destruktivno ponašanje. Između vas i voljene osobe neke stvari ostaju nedorečene, razmislite dobro o nastavku svađe.
DNEVNI HOROSKOP
lav22. 6. - 23. 8.
Neko ima dobre namere, dogovor sa jednom osobom čini vam se da obećava zajedničku korist ili poslovno-finansijski dobitak. Zadržite samopouzdanje i optimistizam, ponekad je "prvi utisak" od presudnog značaja za dalji tok poslovnih događaja. Osoba koja privlači vašu pažnju deluje nedodirljivo.
  • 2024 © - vesti online